BROKERII: "Există companii la BVB care vor prezenta interes pentru investitori, în partea a doua a anului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2022

"Există companii la BVB care vor prezenta interes pentru investitori, în partea a doua a anului"

Marcel Murgoci, Estinvest: "În acest moment bursa noastră este influenţată în primul rând de contextul macroeconomic - îndeosebi de inflaţie" Antonio Oroian, Goldring: "Va trebui ca investitorii să fie mai activi - să acumuleze la companiile cu fundamente solide în perioade cu scăderi şi, de ce nu, să marcheze profituri în perioade cu creşteri"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o mişcare volatilă şi fără o direcţie clară în prima parte a acestui an, iar brokerii sunt de părere că în climatul macroeconomic actual cu inflaţie ridicată şi perspective de recesiune economică evoluţia indicilor generali ai pieţei noastre pentru următoarele trei-şase luni este greu de anticipat. În schimb, aceştia cred că există companii care datorită contextului general sau al unor evenimente corporative specifice vor prezenta probabil interes pentru investitori.

Marcel Murgoci: "Situaţiile financiare ale companiilor pentru primele şase luni vor clarifica anumite aspecte privind posibila evoluţie a preţului acţiunilor"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, este de părere că în prezent bursa noastră este influenţată în primul rând de contextul macroeconomic, îndeosebi de inflaţie şi de lupta pe care o duc băncile centrale pentru a o ţine în frâu.

Brokerul ne-a spus: "În acest moment îmi este dificil să înaintez o opinie despre evoluţia probabilă a pieţei, deoarece lipsesc nişte informaţii esenţiale în opinia mea - situaţiile financiare ale companiilor pentru primele şase luni.

Rezultatele vor fi publicate începând cu finalul acestei luni şi vor clarifica anumite aspecte privind posibila evoluţie a preţului acţiunilor companiilor, cel puţin pentru următoarele trei luni".

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Cred că în acest moment bursa noastră, ca şi cele externe, este influenţată în primul rând de contextul macroeconomic - îndeosebi de inflaţie şi de lupta pe care o duc băncile centrale pentru a o ţine în frâu. De asemenea, există temeri cu privire la o eventuală recesiune. Conform unor opinii recesiunea ar putea să se întindă pentru următoarele patru-cinci trimestre, iar conform altora poate să dureze şi doi-trei ani. Or, recesiunea are efecte în lanţ pentru piaţa muncii, etc., cu impact asupra companiilor".

În opinia sa, aceste temeri sunt reflectate de dinamica în ansamblu a acţiunilor din perioada relativ recentă. "Vedem în ultimele două luni o evoluţie sinusoidală cu o lichiditate mai mică, poate faţă de cea de anul trecut (...). Bineînţeles că există câţiva emitenţi cu o performanţă mai bună a preţului acţiunilor, iar asta se datorează aşteptărilor pentru rezultatele financiare şi a unor evenimente corporative, cum este de exemplu cazul la Petrom sau Banca Transilvania", spune Marcel Murgoci.

La finele lunii, acţionarii OMV Petrom sunt convocaţi pentru aprobarea unui dividend cu un randament brut de 9,6%, în timp ce la jumătatea acestei săptămâni este data de înregistrare pentru majorarea de capital cu alocare de acţiuni gratuite a Băncii Transilvania, investitorii urmând să primească 12 titluri noi la 100 deţinute.

Antonio Oroian: "Cred că FP va prezenta interes în continuare, în contextul listării pachetului deţinut la Hidroelectrica"

Antonio Oroian, broker în cadrul societăţii Goldring crede că vom avea în continuare parte de o evoluţie volatilă la BVB.

"Vedem că sentimentul ce vine din pieţele externe influenţează şi la noi evoluţia bursei. Majorarea dobânzilor va continua să afecteze marjele companiilor, mai ales ale celor care se bazează mult pe împrumuturi pentru finanţarea achiziţiilor. Cred că FP va prezenta interes în continuare în contextul listării pachetului deţinut la Hidroelectrica, dar cred că investitorii vor fi interesaţi şi de destinaţia dividendelor pe care FP le va încasa de la Hidroelectrica", ne-a transmis brokerul.

La începutul anului acţionarii FP şi-au dat acordul pentru listarea a cel puţin 15% din Hidroelectrica, pachet care conform calculelor noastre realizate pe baza ultimului raport lunar al FP se ridică la 8,53 miliarde de lei. Dar, listarea deja pare într-un oarecare impas, în condiţiile în care Fondul vrea o listare duală, în timp ce majoritatea actorilor pieţei noastre insistă pentru listarea producătorului de energie doar la BVB.

"E greu de spus dacă trendul pieţei va fi de creştere sau scădere (n.r. până la finalul anului), orice informaţii care apar pot schimba sentimentul destul de repede. Spuneam şi la începutul anului că investitorii vor trebui să fie mai activi, să acumuleze la companiile cu fundamente solide în perioade cu scăderi şi, de ce nu, să marcheze profituri în perioade cu creşteri", a conchis Antonio Oroian.

Marcel Murgoci: "Temerile privind intrarea în recesiune se văd în preţul barilului de petrol, care a scăzut sub 100 de dolari"

Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest vede producătorii de energie avantajaţi în actualul context, dar atrage atenţia asupra impactului pe care-l poate avea o eventuală recesiune asupra cererii, ceea ce se vede deja în preţul petrolului.

Brokerul ne-a spus: "Bineînţeles că, având în vedere creşterea importantă a preţurilor energiei, iar aici mă refer la gaze şi energie electrică, favorizate sunt societăţile producătoare - Romgaz, Nuclearelectrica şi poate chiar Petrom. Dar pe de altă parte, o eventuală recesiune ar putea domolească cererea - temerile privind intrarea în recesiune se văd în preţul barilului de petrol, care a scăzut sub 100 de dolari (n.r. temporar în ultima parte a săptămânii trecute). Este un fenomen care ar putea să apară şi în cazul celorlalte două resurse - gaze şi energie electrică. Spun că «ar putea» pentru că din păcate, în primul rând în cazul gazului intervin efectele războiului din Ucraina. Faptul că se încearcă tăierea totală a importurilor de gaze din Rusia limitează oferta ceea ce poate face ca preţul să crească".

Societăţile defavorizate în actualul context sunt cele care nu reuşesc să transfere creşterile costurilor materiilor prime în preţul final, a afirmat Marcel Murgoci, adăugând: "De altfel, cred că vom vedea acest lucru şi în rezultatele companiilor pentru primele şase luni, prin marje de profitabilitate mai mici sau pierderi".

TeraPlast este prima companie din BET care îşi va prezenta rezultatele pentru prima jumătate a anului, în data de 25 iulie, fiind urmată de OMV Petrom în 28 iulie şi de BRD-Groupe Societe Generale, în data de 3 august.

În primele şase luni ale lui 2022, principalul indice al pieţei noastre a avut o scădere de 5,9%, care a fost compensată de dividende (indicele BET-TR având o creştere de 0,8%), în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a marcat un avans de 4,4%. Evoluţiile companiilor au fost foarte diferite, de departe cea mai bună dinamică fiind înregistrată de titurile Romgaz, care s-au apreciat cu 29% (fără corecţia ex-dividend), îndeosebi pe fondul creşterii puternice a preţului gazelor. Acţiunile Fondul Proprietatea au avut o apreciere de 3,5%, ce include corecţia ex-dividend, în timp ce titlurile OMV Petrom afişau după primele şase luni ale anului o depreciere de 2,3%, cu tot cu scăderea ex-dividend. La polul opus, acţiunile Purcari Wineries s-au depreciat cu aproape 40%, în condiţiile în care producţia companiei este în Republica Moldova, ţară pentru care riscul perceput de investitori a crescut sever după invazia Rusiei în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Posibil pentru companiile din energie pe sfârșit de an nici să nu mai găsim la vânzare acțiuni!

    1. Exact asta inseamna Recesiune. Actiuni fara ask :)

      Oricum Free Floatul este destul de mic pentru companiile energetice de stat de la BVB, daca mai închid și rușii gazul la iarna preturile vor fi stratosferice!

      Dar bidu? Cum e cu bidu in recesiune?

    Ei ... nu e chiar atat de nedeslusita traiectoria. Dupa ce atractia dividendelor se va incheia .. ceea ce e aproape, actiunile de la BVB isi vor pierde un pilon de sprijin important. Pietele externe deja inglobeaza recesiunea, iar daca va fi mai mare decat contractia blanda care se preconizeaza acum, vor mai scadea cu vreo 10-20%. Altfel pietele externe tatoneaza acum zona de minim. Oricum ar fi, nu prea exista elemente care sa alimenteze un raliu serios nici in SUA sau Europa nici la BVB.

    in partea a 2a a anului viitor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb