BROKERII: "Investitorii nu au încredere în reuşita fuziunii dintre Banca Carpatica şi Nextebank"

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2015

"Investitorii nu au încredere în reuşita fuziunii dintre Banca Carpatica şi Nextebank"

Picaj de 5,56% pentru titlurile BCC, vineri

Deprecierea accelerată a acţiunilor Băncii Comerciale Carpatica ("BCC") din ultima perioadă este cauzată de neîncrederea investitorilor cu privire la reuşita fuziunii cu Nextebank şi la viitorul, momentan nesigur, ce va fi decis în Adunarea Generală din 28 aprilie, este de părere Marcel Murgoci, director de operaţiuni al SSIF Estinvest Focşani.

Titlurile BCC au înregistrat un picaj de 5,56%, vineri, ajungând la preţul de 0,0425 lei, după alte două şedinţe cu minusuri accentuate, pe volume în creştere. În utlimele trei şedinte ale săptămânii trecute, pachetele tranzacţionate au cumulat 0,37% din capitalul băncii.

Deprecierile de săptâmâna trecută au dus pierderea pe cotaţia BCC la -25,86%, în ultima lună, şi la -41,71%, în ultima jumătate de an.

BCC a propus, pentru Adunarea acţionarilor din 28 aprilie, acoperirea parţială a pierderilor, prin reducerea capitalului cu 204,5 milioane lei, precum şi repornirea discuţiilor cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni, după ce o astfel de tranzacţie a fost respinsă de acţionari, la finalul anului trecut.

Potrivit lui Marcel Murgoci, înaintea Adunării Generale, investitorii fac scenarii şi calcule cu privire la rezultatul votului, însă acestea sunt cu atât mai nesigure cu cât Ilie Carabulea, acţionarul majoritar, care are dreptul de vot suspendat prin decizia Băncii Naţionale a României, încearcă să îşi impună viziunea asupra hotărârilor ce urmează să fie luate.

Reprezentantul SSIF Estinvest Focşani ne-a spus că investitorii se retrag, acum, de pe acest emitent, urmând să reintre atunci când li se va părea sigur.

"Momentan, este o perioadă «gri» şi nu se ştie în ce direcţie se va îndrepta preţul titlurilor BCC", ne-a mai spus domnia sa.

Totodată, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a transmis că scăderea de preţ a titlurilor Carpatica a fost mai puţin abruptă decât cea aşteptată, pe termen foarte scurt putând să continue trendul descendent.

Pe de altă parte însă, potrivit domniei sale, scăderea ar putea rămâne sub aşteptări dacă se merge pe scenariul că va avea loc şi o majorare de capital social, ulterior reducerii acestuia.

"Pentru cei care doresc să rămână în acţionariatul băncii şi să-şi menţină poziţia anterioară operării reducerii capitalului, ar putea fi mai interesantă, acum, o majorare a poziţiei deţinute la preţuri mai mici decât valoarea nominală, comparativ cu participarea la această majorare, la valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune", ne-a spus reprezentantul Tradeville.

BCC a propus acţionarilor reducerea capitalului social al băncii la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde acţiuni, pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate ale băncii întregistrate la finele anului trecut.

Operaţiunea ar urma să fie efectuată la jumătatea lunii iulie, iar anularea acţiunilor se va face proporţional cu cota de participare a fiecărui acţionar.

Directoratul a propus şi ca, ulterior, capitalul social să fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a băncii. Majorarea ar urma să se realizeze în luna octombrie, prin emisiune de acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, oferite acţionarilor spre cumpărare la preţul nominal, în baza exercitării dreptului de preferinţă. Titlurile rămase nesubscrise ar putea fi scoase la vânzare prin ofertă publică sau plasament privat, la preţul de 0,11 lei/acţiune, în cazul acordului acţionarilor.

În decembrie, acţionarii Carpatica au respins oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane de lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni. Anterior, banca anunţase că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au decis să vândă participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Eu nu am incredere in ASF si totusi functioneste (in sensul ca cetatenii de-acolo isi primesc lefurile), imi e scarba si de bvb si aipc si totusi ei exista (cred ca si pe ei i-am sprijinit financiar). iar take ianke si cadar e mut ca o lebada (make e decat un fel de "also known as" al patronului de la bursa asa ca nu se poate spune ca l-am "rebotezat"). Va doresc sa prosperati toti ca si cofi, super actiune de categoria intai bvb si sa imi dati si mie un post in comisia de admitere la tranzactionare la cota bursei (sau cum s-o mai numi ..."chestia aia" ca is cel putin la fel de competent ca toti ceilalti membri ai comisiei prin res non verba ca nu ma pot compara in cv-uri cu dansi iar la asf...acolo e mecca pietei de capital asa ca numai cei unsi (adica alesi si supraverificati in calificarea lor) pot ajunge.Cred ca as putea vorbi 2 ani fara intrerupere despre piata de capital romaneasca dar mai degraba as vorbi despre extraterestrii care au invadat terra (macar invazia respectiva s-ar putea chiar sa existe) :P

    1. MAKE este mut din aceleasi motive, prefer discutii despre extraterestrii.

      Despre BVB m-am pronuntat in mod repetat si de cind m-am pronuntat, nu s-a mai schimbat nimic.

      Prin urmare, sint mut, pina se va schimba ceva, ceea ce este in sarcina ta, nu in a mea. 

      Va multumesc de raspuns. Este intr-o linie de..."politicaly correct".

      Voinicel anonim, ia toarna tu cam cat ai sprijinit financiar. Sa apreciem corect cat esti de viteaz

      Nu mult dar in toti anii de cand is pe BVB trecator investitor le-am bagat in conturi direct (prin comisionale pe tranzactiile facute) cat si indirect (prin si tarifele aplicate pe anc la sif, fp sau asupra cs al emitentilor) cateva mii de euro au ajuns la veniturile extrabugetare ale autoritatii sau comisiei.

      Nu inteleg cum ai sustinut aipc.

      Sa latram la stele fara sa ne implicam e sport national 

      Sunt informat ca va avea loc tranzactia! Dar 1% raman sceptic. Este timpul...

      Sa inteleg ca aipc-ul ajuta dar trebuie sa il ajuti si tu cu ceva.Ceea ce este corect (unii ar spune ca asta face si un avocat). Si as ajuta decat ca sunt un somer al pietei de capital (nu am ce 2% sa-i dau) si acum sunt si un milog al pietei de capital la inalta poarta ASF-ist, BVB-ista, parlamentarista, emitentista. Poate am inteles gresit anumite aspecte ale discutiei cu domnul Beze doar ca in afara de a-mi "lend me his ears" nu a facut mare lucru pentru mine. E mai mult decat nimic, e drept. Tin sa-l salut pe "amicul meu confrate in anonimat"...

      Poti sa sprijini asociatia boului de Dutescu sau pe cine vrei tu. Atat timp cat tot ce faci e sa dai niste comentarii penibile nu te astepta sa se schimbe ceva. Si cat sprijin financiar era in discutie!

      Asta cred ca e problema investitorilor de retail de pe piata de capital: dupa ce ca suntem mai putin de 2000 (eu ma indoiesc ca mai suntem atati) nu ne avem in vedere propriile interese. Oare delistarea de pe RASDAQ nu se putea face si printr-o tranzactie in piata in asa fel incat si fiscul sa aiba o evidenta a profitului/pierderii realizate? oare nu se putea realiza o procedura unica de retragere? oare aceasta procedura nu se putea realiza de catre asf pana in momentul in care a avut loc prima agea a unui emitent referitoare la retragerea sau ramanerea la tranzactionare in cf cu legea 151? oare este normala sau sa-i zicem morala decizia asf-ului nr. 635/02.04.2015? (da, regulamenul asf 151/2014 a fost "conceput" in termenul prevazut de legea 151 dar normele de aplicare au fost...interpretate dupa bunul plac de emitenti care au fost...mai tupeisti?Este o formula tampita? Este. Oare ar trebui sa spun acum anumite aspecte pe care dna-ul si/sau alti ziaristi economici nu le-au observat/s-au nu au vrut sa le observe si pe care eu le consider strigatoare la cer? Poate da. Dar vezi : sunt un las. Imi dau seama ca ma lupt cu institutii si cu oameni mult mai bogati si mai influenti ca mine si ma resemnez. Da, nu-i corect sa-i pun pe altii sa imi duca "luptele" mele dar nu cred ca sunt singurul actionar care am mari probleme cu recuperarea banilor in conditiile si in termenele prevazute de legea 151 si regulamentul 17. Am crezut in prostia mea ca vor fi si alti actionari minoritari in situatia mea care vor cauta sa isi exprime intr-un fel nemultumirea. Se pare ca sunt singurul care...aberereaza (doar eu aberez) pe aici.Iar ziaristii au dreptul sa puna intrebari si sa li se raspunda oficial si mult mai rapid decat imi raspunde mie asf-ul la solicitari, (nu am facut niciun fel de aluzie la avocatul Dutescu.Era doar o constatare ca si avocatii te ajuta pe bani iar unii, ma indoiesc ca inainte numitul intra in aceasta categorie, o fac si pro bono.Atat. Cand ti se spune ca faci comentarii penibile, cred ca este cazul sa te retragi pentru ca ori are dreptate persoana care face aceasta remarca, ori nu prea ai cu cine comunica. O zi buna va doresc si o viata asemenea!

      Viata falita si tie!

      Aipc ti-a aminat delistarea la zero, cum s-au chinuit bvb si cnvm sa ti-o traga inca din 2008 - 2009! Noroc ca te-ai gasit acum cand mai un dna diicot samd care incep sa miste sa arunci cu pietre in ei pentru ca ai uitat sa ii sprijini 

    din 10k de actiuni cumparate acum vei ramane cu 3500...adica vei avea un pret mediu de 0.12 lei/actiune...si atunci la 0.1 in mcs nu e bine sa cumperi, ai?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb