Brokerii se aşteaptă ca băncile listate să rămână profitabile, după ce "BRD - Societe Generale" a raportat un profit net în scădere cu 23,2% la 282 milioane lei, iar "Banca Transilvania" a anunţat un câştig net în creştere cu 97,73%, la circa 65,6 milioane lei, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", este de părere că rezultatele financiare ale celor două bănci "descriu corect dinamica economiei din primul trimestru al anului curent", deşi acestea sunt diferite ca evoluţie.
Simion Tihon a remarcat o îmbunătăţire a rezultatelor "Băncii Transilvania", în pofida scăderii profitului operaţional. Domnia sa a adăugat: "Motivul pentru care, totuşi, TLV raportează o creştere a profitului net este dat de reducerea provizioanelor, aspect care a apărut în urma stabilizării şi mai apoi, a reducerii riscului de credit".
Simon Tihon a afirmat că atât TLV, BRD, cât şi întreg sistemul bancar pot beneficia, în a doua parte a anului, de o creştere a activităţii, argumentând că printre motive se numără optimismul manifestat de agenţia de evaluare financiară "Fitch" faţă de evoluţia economiei ţării noastre.
Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", este de părere că rezultatele mixte ale celor două companii pot fi puse pe seama strategiilor diferite de management ale celor două bănci. Domnia sa a adăugat: "Astfel, dacă în cazul Băncii Transilvania s-a văzut o continuare a strategiei puternice de creştere a cotei de piaţă, în cazul BRD cred că putem vorbi mai degrabă de o conservare atât a clienţilor, cât şi a produselor oferite". Mihai Mureşian nu crede că rezultatele celor două bănci vor influenţa "foarte puternic" preţul din piaţă al acţiunilor acestora. "Este posibil ca inves-titorii să se fi aşteptat la aceste rezultate, iar în condiţiile în care acestea nu au ieşit cu mult din tipar, cred că vor putea trece neobservate", a mai spus domnia sa.
Magda Sirghe, analist financiar la "Tradeville", este de părere că diminuarea costului net al riscului cu 8% la 581 milioane lei, faţă de primul semestru din 2010, a determinat apariţia unor rezultate financiare peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters. Domnia sa a mai afirmat:
"La nivel agregat, performanţa sectorului bancar rămâne incertă până la sfârşitul anului, fiind dificil ca puţinele bănci care au înregistrat profit în primele şase luni ale anului să contrabalanseze pierderea celorlalte, astfel încât sectorul să înregistreze un rezultat financiar pozitiv".
Magda Sirghe a precizat că titlurile BRD au evoluat pozitiv în şedinţa de tranzacţionare de ieri, însă nu au înregistrat aprecieri semnificative, deşi investitorii au reacţionat cu optimism la revenirea burselor externe (după anunţul administraţiei americane privind un acord politic pentru creşterea plafonului de îndatorare a SUA).