Brokerii: "Scăderi pentru acţiunile energetice, după deciziile de a nu acorda dividende suplimentare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 27 iunie 2017

Brokerii: "Scăderi pentru acţiunile energetice, după deciziile de a nu acorda dividende suplimentare"

Georgiana Androne, Tradeville: "Dividendele mari reprezintă un element pozitiv pe termen scurt, dar perpetuarea unei astfel de politici reprezintă un impediment în calea proiectelor majore de investiţii"

După creşterea susţinută pe care a cunoscut-o în primele şase luni ale anului 2017, indicele BET-NG al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce este compus din societăţile ce activeză în domeniul energiei şi al utilităţilor, a cunoscut, începând cu această lună, cea mai severă corecţie din acest an.

BET-NG a închis şedinţa de ieri la 694,1 puncte, cu 9,3% mai jos faţă de maximul anului, de 765,24 puncte, atins pe 31 mai. Până la finalul lunii mai, indicele companiilor energetice săltase cu 26,9% faţă de începutul anului.

Bianca Moldovan, analist în cadrul SSIF BRK Financial Group, pune deprecierea acţiunilor companiilor din sectorul energetic de la BVB pe seama deciziei Adunării Generale a Acţionarilor ale unor companii ce au capital majoritar de stat de a nu acorda dividende suplimentare din rezerve sau din rezultatul reportat. Domnia sa ne-a declarat: "Cum majoritatea companiilor din domeniul energetic listate la BVB au capital majoritar de stat, unul din motivele deprecierii acţiunilor acestor companii poate ţine de modificarea OUG 64/2001 în vederea constiturii cadrului legal pentru acordarea de dividende suplimentare. Mulţi investitori au cumpărat aceste acţiuni în martie-aprilie pentru a specula eventualele dividende suplimentare şi rata de repartizare de 90% din profitul net. Au urmat Adunările Generale cu surprize pentru aceşti investitori: cu excepţia Conpet (COTE) şi Romgaz (SNG), companiile au decis să nu acorde dividende suplimentare din rezerve sau rezultatul reportat. Solicitările statului de a se propune acordarea de dividende suplimentare în Consiliile de Administraţie ale acestor companii au fost urmate, de cele mai multe ori, de motivări pentru care ar trebui să nu se acorde aceste dividende, singura companie care a suplimentat dividendele, până acum, fiind Romgaz. Aşteptăm şi AGOA la Nuclearelectrica în 11 iulie".

Brokerul "Prime Transaction" Simion Tihon, argumentează că, pe lângă decizia de a nu acorda dividende suplimentare, o altă cauză a scăderii preţului companiilor din sectorul energetic este dată de marcarea profitului de către investitori, după creşterile din prima parte a anului. Domnul Tihon ne-a transmis: "Scăderile nu sunt deloc mari şi cred că vorbim de o marcare de profit absolut normală, după creşterile mari din primele cinci luni ale anului. Presiunea la vânzare a avut şi alţi factori: neaprobarea unor dividende suplimentare sau propunerile de neacordare a unor dividende din profiturile anilor precedenţi. Pe de altă parte, acţiunile au beneficiat de creşteri în contextul aşteptărilor de dividende".

Pe de altă parte, Georgiana Androne, analist "Tradeville", a identificat drept cauză pentru deprecierea preţului energeticelor contextul general mai puţin favorabil pentru acest sector. Doamna Androne ne-a explicat: "Scăderile acţiunilor din sectorul energetic şi de utilităţi din ultimele săptămâni par să fi fost rezultatul unui cumul de factori: corecţiile după dividend, marcări de profituri după raliul spectaculos din primele cinci luni (de altfel, îndreptăţite) şi un context de piaţă sau de reglementare mai puţin favorabil. De exemplu, OMV Petrom (SNP) a fost afectată de scăderea preţului petrolului de pe pieţele externe, după dezamăgirea cauzată de întâlnirea OPEC (n.r. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), iar Transelectrica (TEL) şi Nuclearelectrica (SNN) au fost lovite de noile reduceri de tarife reglementate anunţate de către ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) pentru a două jumătate a anului".

Spre deosebire de ceilalţi analişti, doamna Androne nu consideră decizia de a nu acorda dividende suplimentare de către majoritatea societăţilor drept un impediment major pentru investitori. Analistul Tradeville a adăugat: "În schimb, faptul că cele mai multe companii de stat nu vor plăti, până la urmă, dividende suplimentare din rezultatul reportat sau rezerve nu pare să fi afectat puternic sentimentul investitorilor.

Analistul Prime Transaction, Simion Tihon, este de părere că gradul redus de îndatorare al companiilor ce au statul drept acţionar majoritar, face ca distribuirea a 90% din profit sub formă de dividende şi repartizarea rezervelor acumulate să nu aibă un impact negativ asupra companiilor, pe termen lung.

Domnul Tihon ne-a explicat: "Dacă societăţile ar fi avut un grad mare de îndatorare, dacă se vedeau programe de investiţii demarate şi care necesitau capital, atunci probabil că dividendele mari şi repartizarea rezervelor ar fi putut avea un efect negativ din pricina decapitalizării societăţilor. Însă, în cazul nostru, societăţile stau foarte bine, nu sunt îndatorate prea mult, iar acordarea a 90% din profit şi chiar sume suplimentare ar fi un lucru firesc pentru acţionari".

Georgiana Andone consideră că dividendele mari constituie un element pozitiv pe termen scurt pentru investitori, dar că, perpetuarea unei astfel de politici pe termen lung reprezintă un impediment în calea companiilor pentru realizarea proiectelor majore de investiţii. Analistul Tradeville ne-a mai declarat: "Dacă obligaţia de a distribui cel puţin 90% din profituri către acţionari va fi menţinută şi în anii următori, probabil că acest lucru va fi apreciat de investitorii cu agende speculative de la BVB, cel puţin în fiecare primăvară. Însă, pe termen mai lung, aceasta va deveni o povară pentru companiile de stat şi capacitatea lor de a investi în proiecte majore, mai ales dacă statul va face presiuni mai mari asupra rezervelor acumulate".

În opinia analistului de investiţii al societăţii SSIF BRK Financial Group, Bianca Moldovan, impactul distribuirii dividendelor diferă între companii în funcţie de proiectele investiţionale pe care acestea le au şi de gradul lor de îndatorare. Doamna Moldovan ne-a precizat: "Impactul distribuirii a 90% din profit sub formă de dividende va fi diferit pentru companii. În cazul societăţilor cu proiecte de investiţii sustenabile (şi care într-adevăr îşi vor realiza bugetele de investiţii - pentru că vedem multe cazuri în care bugetele de investiţii nu sunt realizate nici în proporţie de 50%), impactul negativ ar putea fi destul de mare pe termen lung. Companiile vor fi nevoite să împrumute capital pentru a-şi îndeplini obiectivele, crescând, astfel, gradul de îndatorare. În cazul unor companii cu un grad de îndatorare puţin mai crescut ar putea fi chiar benefic, în condiţiile în care costul agregat al capitalului s-ar putea diminua".

Decizia Transgaz de a nu distribui dividende suplimentare, motivată de investiţiile companiei

În opinia analiştilor, decizia Transgaz şi propunerea conducerii Nuclearelectrica de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve este motivată de investiţiile pe care acestea le au în desfăşurare sau le-ar putea realiza în viitor.

Georgiana Androne a subliniat: "În cazul Transgaz (TGN) şi Nuclearelectrica (SNN), care au justificat în detaliu de ce asemenea distribuţii nu ar fi indicate în contextul investiţiilor la care s-au angajat în următorii ani (coridorul BRUA, respectiv retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă şi unităţile 3-4), faptul că statul nu a insistat este, în opinia noastră (n.r. analiştii Tradeville), decizia cea mai raţională".

Şi Bianca Moldovan este de aceeaşi părere, subliniid că, în cazul societăţii Nuclearelectrica, decizia trebuie votată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Analistul SSIF BRK Finanical Group e adăugat: "Transgaz are în vedere proiecte de investiţii care, întradevăr, este posibil să nu îi permită acordarea de dividende suplimentare. Cu alte cuvinte, Transgaz prezintă perspective de creştere care să justifice utilizarea fondurilor proprii pentru finanţarea creşterii şi nu pentru remunerarea acţionarilor. În cazul Transgaz s-a şi aprobat în AGA decizia de a nu distribui dividende suplimentare. În cazul Nuclearelectrica, aşteptăm AGA din 11 iulie".

Pe de altă parte, domnul Simion Tihon din cadrul Prime Transaction s-a arătat surprins de decizia statului de a nu acorda dividende suplimentare. Domnia sa a arătat: "Companiile ţin de rezerve, iar acţionarii doresc să scoată cât mai mulţi bani din societăţile în care au investiţii. O relaţie perfect normală. La fel vedem şi la SIF-uri, la fel vedem şi la alte companii în care nu este statul acţionar. Interesant aici este că modificările legislative de la începtul acestui an au vizat acele societăţi unde statul este majoritar şi unde conducerea este aleasă chiar de acesta. Din acest motiv, nu avem cum să nu fim miraţi de propunerile de la Transgaz, Nuclearelectrica, Antibiotice sau Oil Terminal".

În ceea ce priveşte evoluţia energeticelor din acest an, Bianca Moldovan, vede continuarea trendului descedent pe care acestea s-au înscris în ultima perioadă, urmată de o fază de consolidare. Domnia sa ne-a mai transmis : "Nu ne aşteptăm la creşteri în viitorul apropiat. Posibil ca până în ultimul trimestru al anului, acest trend descendent să continue, chiar dacă nu în acelaşi ritm. A două jumătate a anului o vedem ca pe o perioadă de consolidare pentru acţiunile energetice".

Pe de altă parte, Georgiana Andone se aşteaptă ca, în viitorul apropiat, investitorii să ia în considerare rezultatele trimestriale obţinute de companii.

Analistul Tradeville a subliniat: "Odată trecute dividendele aferente lui 2016, ne aşteptăm că investitorii să discearnă mai mult între companiile din sectorul energetic şi de utilităţi, cu alte cuvinte să conteze mai mult rezultatele trimestriale. Merită notat că Transgaz (TGN), Romgaz (SNG) şi Petrom (SNP) au surprins plăcut în primul trimestru, în timp ce Transelectrica (TEL) şi îndeosebi Electrica (EL) au dezamăgit. Pentru Petrom (SNP), trebuie urmărit şi dacă scăderile recente ale preţului petrolului au fost suficiente pentru a convinge OPEC-ul să livreze tăieri mai ambiţioase de producţie".

Anul acesta, Romgaz (SNG) va distribui un dividend brut pe acţiune de 3,82 lei format din dividendul brut pe acţiune aferent exerciţiului financiar 2016 în valoare de 2,4 lei/acţiune şi dividendul brut suplimentar de 1,42 lei/acţiune rezultat din repartizarea unor rezerve şi a rezultatului reportat.

Data ex-dividend (prima zi după care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende) este 4 iulie.

Valoarea cumulată a dividendului brut pe acţiune ce va fi distribuit de Conpet (COTE) este de 16,5824 lei, fiind format din 8,06657559 lei/acţiune, din profitul pe anul trecut, 1,97734501 lei/acţiune, din rezultatul reportat din corectarea unor elemente care au afectat profitul anilor anteriori, şi 6,53844261 lei/acţiune, din surplusul realizat din rezerve din reevaluare recunoscut în rezultatul reportat. Data ex-dividend este 29 iunie.

Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale Transgaz (TGN) va distribui un dividend brut pe acţiune de 46,33 lei, data ex-dividend fiind 26 iunie. Conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acţionarii Transgaz au decis, pe data de 19 iunie, să nu aprobe distribuirea de dividende din rezerve şi din rezultatul reportat la data de 31.12.2016.

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN), va distribui un dividend brut/acţiune de 0,33 lei, data ex-dividend fiind 8 iunie. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul bursei pe data de 9 iunie, Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei, propun să nu se distribuie dividende suplimentare din rezerve şi din rezultatul reportat, sumele disponibile fiind necesare proiectelor de investiţii pe termen mediu şi lung ale SNN.

Dividendul distribuit de Transelectrica (TEL) în acest an va fi de 2,257 lei/titlu, data ex-dividend fiind de 6 iunie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Probabilitatea de a da dividende suplimentare era mica. Doar analistii lu peste au crezut asta si au promovat-o in media.

    Ia sa ne spuna si noua care mai e randamentul dividendului la TGN?Pentru ziua de ieri? 

    Ca tot o bagau si inca, cit d emare este. Nu cumva le da cu minius? 

    Folosesc tot felul de teremeni care nu ii cunosc si tot ei se dau mari si sunt ofuscati. 

    Mai zilele trecute er aun kmecher de la lat ziar care ne dadea lectii de cum se calculeaza PER-ul. Dar el il definea gresit. 

    Arfi mai bine sa fie mai echilibrati in a da tot felul de previziuni ata bune cat si proaste.

    Ca multi nu au uitat ce bucurie era in presa scrisa ca vien apocalipsa pe burse 

    1. Eu nu cred ca nu vor fi cazuri (evident nu la toate societatile de stat) in care se vor acorda dividende suplimentare.

      Dupa modelul COTE, guvernantii vor reveni dupa rectificarea bugetara si vor lua bani de la societatile de stat. 

      Intreabarea e cat de mult vor lua si cand?

      Ceasul bugetar ticaie si e pe minus. 

    Cred ca ordinea fireasca a citirii articolelor de astazi din Bursa referitoare la BVB ar fi acest articol si apoi cel cu concluzia foarte buna a lui C.Dogaru.Tot acolo putem citi si comentarii pertinente in legatura cu retailul anemic.

    Cum naiba poti spune ca SNN e afectata puternic de decizia ANRE cand scaderea de tarif se traduce in doar cateva sute de mii de lei la cat mai vand ei pe piata reglementata?!Doar scrie limpede acolo ce cantitate mai furnizeaza reglementat.Apoi ce sa mai spui de faptul ca sunt laudate companii care nu fac nimic decenii cu banii din cont.Cica pentru ca au dat explicatii pertinente!Domnilor si doamnelor brokeri,explicatii pe care le dati arata nivelul spre care se prabuseste BVB,unul nici macar mediocru.

    La celalalt articol spunea cineva despre comparatia cu brokeri din SUA.Apoi aia se ocupa de cu totul alt domeniu fata de aberatiile pe care le citim reproduse mai sus. 

    1. Tocmai ma pregateam sa comentez inca ceva la articolul d-lui Dogaru de azi.Sa citim analize ale celor implicati in piete de capital dezvoltate si apoi sa citim si ce spun analistii de la noi...Distanta e colosala intre primii si cei de aici.Cum sa avansam daca nivelul informatiilor,analizelor,.cuno stintelor ,chiar, e la glezna piciorului broastei?Cate carti avem scrise de super analistii de la noi despre piete de capital?Raspund eu,ca m-a interesat subiectul,cateva,adica le numaram pe degetele de la o mana...

      E adevărat ca în occident totul în ceea ce privește piața de capital e la un alt nivel, dar și acolo se greșește pe rupte. E suficient sa vezi comentariile care apar pe Amazon la cărți despre subiect. Foarte puține au intre 4 și 5 stele, și cu puține comentarii negative. Și în presa de acolo apar analize aiuritoare-vezi pe cei care dau Bitcoin la mii și milioane de dolari. E adevărat ca ce e la noi e.... Dar sa dai vina pe analiști pentru nivelul la care se găsește piața de capital e greșit. Cauzele sunt mult, mult mai profunde.

    Ordonanta statului cu privire la distribuirea a 90 la suta din profit in dividende ( si chiar dividende suplimentare din rezerve) a stimulat cresterea cotatiilor. Conducerile firmelor s-au opus din rasputeri si se pare ca au reusit! Daca nici statul nu a reusit sa convinga firmele ce sanse poate avea un investitor modest? Descurajarea este urmata de vanzari pripite si de scaderea cotatiilor.

    Nu conteaza atat de mult marimea dividendului cat mai ales perceptia ca directa firmelor nu vrea sa dea dividende mari chiar si atunci can au profituri si lichiditati. Cu alte cuvinte este vorva de o strategie defectuoasa, de o politica a dividendeloe paguboasa care descurajeaza investitorii. Ceea ce deranjeaza cel mai mult este incapatanarea de a da dividende mici chiar daca au profituri si lichiditati mari. 

    Deranjeaza si argumentatia cu investitii care aminteste de vreamea lui Ceausescu! Ce rost are sa acumulezi miliarde de lei cand dobanzile sunt atat de mici si evident ca nu poti investi repede sume mari de bani! 

    Avem de a face cu o conducere nepregatita financiar sau care confunda rapacitatea cu pregatirea financiara.

    Ar trebui de asemenea mai mult respect pentru cei care in aceste conditii mai sunt dispusi sa investeasca la bursa iar comentariile si discutiile din presa, chiar cele in contradictoriu) sunt necesare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb