Brokerii speră ca acţiunile americane să facă reclamă Bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2012

Mihaela Bîciu, director general "Tradeville"

Mihaela Bîciu, director general "Tradeville"

Dumitru Beze, AIPC: Nu mă aştept ca rulajul noilor titluri să îl depăşească cu mult pe cel al titlurilor europene

Cristian Sima, Sibex: Investitorii nu prea au şanse de câştig dintr-un eventual arbitraj

Piaţa de capital şi-a pus speranţe mari în cele cinci branduri americane aduse la tranzacţionare, la Bucureşti, începând de ieri, de firma de brokeraj "Tradeville".

Toată lumea şi-ar dori ca "Apple", "Coca-Cola", "Intel", "Bank of America" şi "Visa" să atragă noi investitori pe piaţa de capital, care să îşi arunce, în timp, privirile şi către titlurile autohtone.

"Sperăm ca iniţiativa noastră de a aduce la tranzacţionare pe sistemul BVB acţiuni ale unor companii americane de renume să fi fost una inspirată care să trezească interesul investitorilor români", a declarat Mihaela Biciu, director general "Tradeville".

Mark Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, este de părere că numărul conturilor active la bursa bucureşteană va creşte, odată cu lansarea acestor produse. Totodată, domnia sa consideră că investirorii vor avea mai multă încredere în bursă şi vor fi tot mai educaţi. Investitorii români care vor cumpăra acţiuni la companii lis-tate la bursa de la New York vor cere ca standardele de transparenţă respectate de bursa americană să fie aplicate şi la BVB, a mai declarat Mark Gitenstein.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), este sceptic în privinţa succesului noilor produse: "Este un lucru bun că au fost aduse pe piaţa locală aceste titluri şi sunt convins că în special investitorii tineri vor fi tentaţi să le achiziţioneze. Totuşi, nu mă aştept ca rulajul lor să îl depăşească cu mult pe cel al companiilor europene (n.r. listate tot pe sistemul alternativ de tranzacţionare). Piaţa de capital din România are probleme fundamentale pe care se pare că nimeni nu doreşte să le rezolve: drepturile acţionarilor nu au fost respectate de ani de zile la SIF-uri, CNVM nu a oferit protecţie în cazul Rasdaq, Fiscul îi obligă pe investitori să aducă declaraţii de cinci ori pe an, în 2010 nu s-au compensat pierderile cu câştigurile din piaţa de capital, iar această măsură nu a fost anunţată din timp".

Investitorii pot cumpăra aici şi vinde în SUA

Un investitor care cumpără titlurile americane la BVB le poate vinde în America, însă după ce va fi cerut Depozitarului Central trans-ferul acţiunilor către un custode străin, care este autorizat să tranzacţioneze în SUA.

"Depozitarul Central furnizează întreaga gamă de servicii post-tranzacţionare atât pentru SUA, cât şi pentru celelalte conexiuni transfrontaliere. Astfel, acţiunile americane pot fi transferate atât din SUA în România, cât şi din România în SUA, fie ca transfer de portofoliu (aşa numitul transfer fără plată), fie ca o operaţiune de vânzare-cumpărare (aşa numita livrare contra plată). Ambele tipuri de operaţiuni au fost realizate deja în sistemul Depozitarului Central, în relaţia cu piaţa din SUA", ne-a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

În ambele cazuri, participantul local prin intermediul căruia investitorul a cumpărat pe ATS acţiuni americane trebuie să instructeze Depozitarul Central cu privire la modalitatea de transfer a respectivelor acţiuni în SUA (transfer de portofoliu sau livrare contra plată), precum şi cu privire la celelalte detalii ale transferului, respectiv data tranzacţiei, data decontării, volumul de acţiuni şi detaliile contrapărţii (ale intermediarului din SUA al cărui client este inves-titorul respectiv). În cazul livrării contra plată este necesară şi precizarea valorii care se decontează, potrivit DC.

Adriana Tănăsoiu a mai precizat că transferul se procesează la data indicată de participant ca dată a decontării acestuia, în depozitarul din SUA, în cadrul termenelor limită stabilite de această piaţă, cu condiţia să existe o instrucţiune similară din partea contrapărţii din SUA, ca aceste două instrucţiuni să se împerecheze în sistemul respectiv (aşa-numitul matching): În plus, în situaţia operaţiunilor de tip livrare contra plată este necesar şi ca intermediarii să dispună de fondurile şi respectiv acţiunile necesare decontării. Transferul va fi reflectat imediat şi în sistemul Depozitarului Central, unde va putea fi vizualizat de către participantul care l-a iniţiat".

Cristian Sima, preşedintele Sibex, este de părere, însă, că investitorii nu prea au şanse de câştig dintr-un eventual arbitraj între cele două pieţe: "Spread-ul (n.r. diferenţa dintre cotaţiile de vânzare şi cumpărare afişate de market maker) este prea mare, iar brokerul îţi cere banii jos, în timp ce pe platformele străine se solicită o marjă de 10%. O şansă pentru un câştig mai bun ar fi crearea de produse structurate pe aceste acţiuni, care sunt foarte bune şi este foarte bine că au fost aduse în România".

Mihaela Bîciu, directorul general al "Tradeville", a declarat, ieri, că deocamdată nu vor fi oferite investitorilor români şi produse derivate pe acţiunile americane.

Directorul casei de brokeraj, care acţionează ca market maker, a mai precizat că cele cinci companii vor fi oferite spre tranzacţionate în lei: "Preluăm cotaţiile de pe internaţional şi le convertim în lei la cursul de pe piaţa interbancară. Spreadul maxim este de 2% pe fiecare dintre cele cinci companii".

Comisionul de tranzacţionare este de 0,25%.

Mihaela Bîciu a mai declarat că "Tradeville" va începe cu un portofoliu iniţial de 250.000 euro, pe care îl va ajusta în funcţie de cererea pieţei.

Tradeville a început din 2011 să aducă pe ATS-ul BVB acţiuni ale unor companii străine. În prezent, "Tradeville" este market maker pentru acţiunile emise de nouă companii europene - "Adidas", "Deutsche Telekom", E.ON, "Christian Dior", "Danone", "Heineken", "L'Oreal", "Bayer" şi SAP.

Companiile lansate la tranzacţionare

- "Apple" - legendă în industria IT, cu o capitalizare bursieră uriaşă, de circa 550 miliarde dolari şi cash şi echivalente cash în conturi de aproximativ 100 miliarde dolari;

- "Coca-Cola" - lider absolut pe piaţa băuturilor răcoritoare, companie cu o istorie de aproximativ 120 ani şi care deţine recordul de cel mai conştiincios plătitor de dividende: din 1920 plăteşte anual dividende acţionarilor săi;

- "Intel" - cel mai mare jucător pe piaţa microprocesoarelor, care, de curând, şi-a anunţat intrarea şi pe piaţa telefoanelor inteligente, încheind în acest scop, anul aces-ta, contracte cu "Motorola" şi "Lenovo";

- "Visa" - cea mai mare reţea de plăţi electronice din lume, cu o cotă de piaţă de peste 60%, care oferă oportunitate investiţională celor în căutare de siguranţă financiară;

- "Bank of America" - lider pe piaţa americană ca reţea teritorială, a cărui volatilitate a preţului o trans-formă în oportunitate investiţională pentru traderii activi. (Sursa: "Tradeville")

"Vanguard Asset Management" pregăteşte primul fond deschis de investiţii listat la BVB

"Vanguard Asset Management" intenţionează să lanseze primul fond deschis de investiţii listat din România.

"Pregătim un instrument nou, primul ETF românesc ("Exchange Traded Fund", n.r.) care va fi listat la BVB", a declarat Mihaela Bîciu, preşedinte CA şi director general al Tradeville.

Ea nu a dat detalii despre structura fondului sau activele în care vor fi realizate investiţii.

Fondurile de acest tip pot avea activ suport doar un indice bursier, potrivit legislaţiei pieţei de capital din Româ-nia. Titlurile fondului tranzacţionabil pot fi răscumpărate de la societatea de administrare doar de brokerii care au încheiat un acord cu aceasta, nu direct de către clienţii acestora. Clienţii brokerilor pot doar să cumpere sau să vândă unităţile de fond ale ETF-ului pe bursă.

Bursa de la Bucureşti a anunţat că vrea să stimuleze rulajele în acest an suspendând tarifele de procesare şi admitere la tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare ale pieţei reglementate la vedere, inclusiv comisioanele aferente admiterii şi tranzacţionării fondurilor deschise de investiţii listate locale, pentru o perioadă de şase luni de la lansarea primului ETF din România, potrivit Mediafax.

"Vanguard Asset Management" administrează activele a două fonduri de investiţii, Fondul "Oportunităţi Naţionale" şi Fondul "Vanguard Protector". La finalul lunii martie, cele două fonduri aveau active în valoare cumulată de 2,2 milioane lei.

Societatea de administrare a investiţiilor este deţinută de casa de brokeraj "Tradeville", controlată de omul de afaceri Siminel Andrei. (F.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb