Bucureştiul, la mîna vremii...

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 8 august 2005

Capitala s-a confruntat vineri, aproape o oră, cu precipitaţii de 85 de litri/mp şi s-a transformat într-un lac de acumulare

"Apa Nova" a reuşit să rezolve situaţia pînă dimineaţa

Pe bucureşteni nu îi interesează problemele tehnice ale canalizării învechite şi se întreabă pentru ce plătesc atîţia bani unei firme private pentru un serviciu care este departe de a fi ireproşabil

O ploaie puternică şi scurtă a acoperit, vineri după-amiază, străzile Capitalei, care a devenit o mică Veneţie. Zeci de bucureşteni au rămas blocaţi pe străzi şi în pasaje unde apa ajungea la mînerele portierelor maşinilor cu care circulau, iar alte cîteva sute de locuitori au reclamat că ploaia le-a inundat subsolurile, curţile şi străzile. Situaţia a revenit sub control sîmbătă dimineaţă. Toată noaptea de vineri spre sîmbătă bucureştenii s-au întrebat cum s-a ajuns în această situaţie. Toată lumea ştie că sistemul de canalizare este vechi, uzat şi subdimensionat şi că sînt probleme şi cu casetele de colectare de sub Dîmboviţa, care, în repetate rînduri, au dovedit că nu pot prelua apele rezultate în urma unor ploi abundente. Dar cine răspunde de buna funcţionare a sistemului de canalizare?

Andrei Podani, şeful serviciului centrul de mişcare a apei din cadrul "Apa Nova" Bucureşti, ne-a explicat că societatea, care a concesionat serviciul de furnizare a apei potabile şi a canalizării, răspunde de întreţinerea, curăţarea, reabilitarea şi extinderea, în anumite zone, a acestor reţele. Primăria Capitalei supraveghează activitatea, iar ARBAC (Agenţia de Reglementare a nivelelor de servicii Apă-Canal a Municipiului Bucureşti) trebuie să-i protejeze pe consumatori în relaţia cu furnizorul serviciilor.

Domnul Podani ne-a precizat că principalul vinovat este tot mama natură care a făcut ca, potrivit raportării ANM, în după-amiaza zilei de vineri, în decurs de o oră şi 15 minute, precipitaţiile căzute să fie de 85 litri/mp (măsurători efectuate la staţia Băneasa). "Sistemul de canalizare, şi aşa subdimensionat, evident că nu a putut să preia această cantitate imensă de apă şi multe zone din Capitală s-au transformat în lacuri", a adăugat domnia sa.

Am fost asiguraţi că "Apa Nova" are un program zilnic de curăţare şi întreţinere a canalizării şi că a intervenit rapid în noaptea de vineri spre simbătă în zonele inundate.

Reprezentantul "Apa Nova" ne-a precizat că în intervalul 5 august ora 17.00 şi 6 august ora 11.00, compania a primit aproape 600 de reclamaţii privind acumulări stradale de apă, guri de scurgere colmatate şi canale de racord înfundate, precum şi subsoluri inundate. Sîmbătă la ora 15.000, cea mai mare parte din probleme fuseseră rezolvate, susţine domnia sa. "Noaptea am intervenit cu 13 autocurăţătoare de cîte 10 tone fiecare, cu care am desfundat în primul rînd zonele critice din bulevardul 1 Decembrie 1918, Calea Rahovei, 11 Iunie, Titan, Tineretului, Colentina - Doamna Ghica şi Fundeni", a ţinut să sublinieze Andrei Podani.

Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, ne-a declarat că este mulţumit de activitatea companiei româno-franceze "Apa Nova" şi a confirmat că inundaţiile au fost provocate de cantitatea imensă de precipitaţii căzute într-un timp foarte scurt. "Dimensiunea reţelei de canalizare nu se proiectează pentru cazuri extreme cum a fost cel de vineri după-amiază pentru că nu este rentabil", a subliniat domnia sa. O soluţie care ar putea feri Capitala de furia naturii este în curs de proiectare: bazine de retenţie care să acumuleze apa pluvială, care să nu mai încarce reţeaua de canalizare. Referitor la activitatea "Apa Nova" viceprimarul a mai făcut doar observaţia că ar fi putut să cureţe mai repede reţeaua de canalizare şi că în condiţii de ploaie normală, de lungă durată, canalizarea poate prelua fără probleme precipitaţiile.

Nici Radu Dumitrescu, directorul tehnic al ARBAC, nu are ce să-i repreşeze companiei în ceea ce priveşte activitatea de întreţinere a canalizării. Activitatea de monitorizare a indicat doar cazuri punctuale în care "Apa Nova" nu a intervenit la timp pentru remediarea defecţiunilor. Per ansamblu, activitatea companiei s-a defăşurat normal, managementul a fost îmbunătăţit, iar societatea a achiziţionat şi utilajele necesare pentru întreţinerea şi curăţarea canalizării Capitalei. Domnul Dumitrescu a admis că natura a dat semnalul schimbării strategiei şi că primăria trebuie să urgenteze proiectul privind separarea reţelei care să preia numai apele pluviale. Există şi un proiect care priveşte modernizarea sistemului colector.

Toate acestea trec prin conştiinţa bucureştenilor, care au puterea să înţeleagă problemele tehnice cu care se confruntă municipalitatea şi compania franceză. Empatia funcţionează, dar locuitorii Capitalei nu vor înţelege în veci de ce trebuie să plătească bani mulţi pentru un serviciu care nu este perfect funcţional.

De la 1 septembrie 2005, bucureştenii vor plăti companiei "Apa Nova" şi serviciul de preluare a apei calde menajere produse de RADET. Aşa a hotărît, în ultima sa şedinţă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Radu Dumitrescu, director tehnic al ARBAC, ne-a spus că "Apa Nova" are acest drept legal pentru care s-a luptat mult timp să-i fie recunoscut. Facturile scumpite le vom plăti în septembrie pentru consumul din luna august. RADET trebuie să stabilească rapid coeficientul mediu de consum al apei calde, care va fi introdus în tariful pentru canalizare. Regularizarea consumului va avea loc în primul trimestru al anului viitor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb