Bugetarii ameninţă cu greva generală

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2008

Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex va intra în grevă începând de joia viitoare, dacă nu ajunge, la începutul săptămânii, la un acord cu Ministerul Economiei şi Finanţelor privind majorarea cu 50% a salariilor funcţionarilor publici, a declarat preşedintele alianţei, Vasile Marica.

"Dacă nu ajungem la un acord luni, joia viitoare vom avea toate formele legale pentru a începe greva generală pe termen nelimitat", a spus Marica, citat de Newsin.

Declanşarea grevei generale ar afecta trezoreriile, inspectoratele de muncă, casele de pensii, primărie şi direcţiile de asistenţă şi protecţie socială.

Preşedintele Sed Lex aduce ca argument majorarea salarială care tocmai a fost acordată pentru angajaţii din învăţământ.

Preşedintele Sed Lex a explicat: "A fost luată o măsură politică atunci când s-a votat în Parlament majorarea, cu 50%, a salariilor din învăţământ, iar politicienii nu s-au gândit la consecinţele economice şi nici la faptul că toate domeniile bugetare sunt prioritare. Toate sindicatele bugetarilor cer o majorare cu 50%. Dacă s-a luat o măsură politică, ar trebui să se meargă până la capăt şi să se majoreze salariile tuturor bugetarilor".

Pe de altă parte, el spune că ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a încercat să le explice reprezentanţilor funcţionarilor publici că majorarea salarială solicitată ar avea consecinţe fie asupra investiţiilor de la buget, fie asupra deficitului bugetar, pe care l-ar inflama până la 7% din produsul intern brut (PIB) în 2009.

"Ministrul Vosganian a încercat să ne spună cât de greu ar fi pentru buget să acorde majorarea salarială de 50% şi pentru celelalte domenii bugetare pe lângă învăţământ şi că, dacă s-ar acorda această majorare ar trebui ori să se renunţe le multe investiţii programate, ori să avem un deficit bugetar de 7% în 2009", a mai spus liderul sindicalist.

Vosganian ar fi adăugat că majorarea ar presupune un efort bugetar suplimentar de un miliard de lei în acest an şi de 21 miliarde lei - sau 5,5 miliarde euro - în 2009.

"Creşterea salariilor funcţionarilor publici cu 50% este nesustenabilă şi va trimite economia românească în haos, fiind un atentat la siguranţa naţională", le-ar fi spus Vosganian sindicaliştilor, în timpul negocierilor, potrivit reprezentanţilor acestora.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a anunţat că va trimite motivaţia sa privind refuzul acceptării acestor noi creşteri salariale la Preşedinţia României, Curtea Constituţională şi la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a înregistrat, ieri, contestaţia premierului Călin Popescu Tăriceanu împotriva modificărilor operate la 23 septembrie de deputaţi, prin care s-a mărit cu 50% şi respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I şi II de muncă.

Potrivit Biroului de presă al CCR, documentul a fost înregistrat şi urmează să fie fixat un termen la care să fie luat în discuţie.

Sindicaliştii din control au declanşat conflictul de muncă

l Funcţionarii publici din control solicită creşteri salariale de 50%, similare celor acordate cadrelor didactice

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală reprezentativă a instituţiilor de control, a anunţat, ieri, că a declanşat procedura conflictului de muncă şi că va organiza ample mişcări de protest.

SNFP nu exclude posibilitatea intrării în grevă generală.

Toate acestea "datorită nerespectării promisiunilor guvernamentale, prin nepromovarea legii salarizării unitare a funcţionarilor publici şi personalului contractual din Administraţia Publică, nepromovarea statutelor speciale ( al comisarului din Garda Financiară, al personalului din Agenţia Fiscală şi al inspectorului de muncă), acte normative ce ar întări autoritatea instituţională asumate de Guvernul României prin programul de guvernare, precum şi tratamentul discriminatoriu al legislativului faţă de diferitele categorii socio - profesionale", anunţă sindicaliştii, prin intermediul unui comunicat.

Preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat că organizaţia sa solicită creşteri salariale în procent de 50% asemănător celor acordate de legislativ cadrelor didactice şi promovarea de urgenţă a legii salarizării unitare a funcţionarilor publici.

SNFP mai cere promovarea statutelor speciale ale instituţiilor de control "aşa cum au fost negociate cu Guvernul României".

Precizăm că programul şi formele de protest vor fi stabilite de Biroul Executiv al SNFP în data de 7 octombrie.

Cătălin Deacu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb