Bugetul pe 2014 a trecut de Parlament

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 decembrie 2013

Bugetul pe 2014 a trecut de Parlament

Parlamentul a adoptat, ieri, bugetul de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.

Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 7 abţineri.

Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut pe parcursul zilei de marţi, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.

Cezar Preda, PDL: "Bugetul nu este al românilor, ci pentru USL şi pentru campania electorală a Uniunii de anul viitor"

După votul de ieri, deputatul PDL Cezar Preda a precizat, de la tribună, că PDL a votat împotrivă pentru că este un buget "al evazioniştilor", "al stângii nereformate" şi al USL, arătând că puterea ar putea intra în Cartea recordurilor cu un buget votat în 20 de ore.

"Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care l-aţi reuşit cu acest buget în faţa Europei este că puteţi intra în Cartea recordurilor, aţi făcut un buget contra cronometru, în 20 de ore aţi aprobat un buget al unei ţări mari, responsabile şi care trebuie să fie o ţară cu responsabilitate în UE, şi nu o ţară miloagă care creşte taxele şi nu-şi încasează veniturile. Pentru acest motiv veţi plăti, domnule prim-ministru, indiferent câte minciuni veţi spune românilor în continuare", a spus Preda, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că bugetul de stat pe anul viitor "nu este un buget al românilor, ci pentru USL şi pentru campania electorală a Uniunii de anul viitor": "Este un buget al asistaţilor social, un buget al unei stângi nereformate".

Ponta: "Bugetul a fost adoptat mai repede pentru că nu prevede tăieri"

Victor Ponta le-a spus parlamentarilor că se vor întâlni încă o dată în acest an, pentru că "există un om în România care e mai separat decât ceilalţi 20 de milioane şi are dreptul de a opri promulgarea bugetului".

Premierul a menţionat că bugetul a fost adoptat mai repede pentru că este un buget care nu prevede tăieri.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu primul ministru, în cadrul unei întâlniri la care au fost prezenţi ministrul economiei Daniel Chiţoiu şi cel al bugetului Liviu Voinea, precum şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă de după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta referitor la introducerea accizei suplimentare pe combustibil a rămas "inflexibil".

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a subliniat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, rugându-l pe şeful statului să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

Preşedintele ţării a anunţat că va respinge proiectul legii bugetului, urmând să o întoarcă în Parlament şi că va lua în calcul şi sesizarea Curţii Constituţionale.

Decizia lui Băsescu vine ca urmare a faptului că nu este de acord cu introducerea unei noi taxe pe carburanţi.

"O să avem buget, trecem peste criza de personalitate a preşedintelui şi lucrurile merg bine şi nu trebuie să mai crească nici euro, nu se întâmplă nimic", a mai spus, ieri, Victor Ponta.

Ponta: "Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget"

Premierul Victor Ponta a subliniat că delegaţia FMI nu va veni în România decât după promulgarea proiectului de buget pe 2014, arătând că Guvernul nu va adresa o invitaţie în acest sens până la data promulgării.

Şeful Executivului a adăugat că reprezentanţii FMI nu sunt la dispoziţia "hachiţelor" unui om politic din România, ca să stea pe drum toată ziua între Washington şi Bucureşti, şi că, în lipsa unui buget promulgat, aceştia nu ar avea ce să evalueze de fapt.

"Au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat. Deci nu vin acum, nu sunt la dispoziţia hachiţelor unui om poitic din România, toată ziua-s pe drum de la Washington la Bucureşti. Deci nu vor fi la Bucureşti, nu va fi misiune de evaluare decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscale şi bugetare, pentru că altfel nu au ce să evalueze", a spus Ponta.

Tăriceanu: "România nu poate funcţiona fără un buget în privinţa căruia cred că există şi variante mai bune"

"România nu poate funcţiona fără un buget în privinţa căruia cred că există şi variante mai bune, iar negocierea în astfel de situaţii conflictuale este necesară", a declarat, ieri, senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul premier a subliniat, citat de Agerpres: "Fiecare trebuie să-şi vadă de responsabilităţile lui şi cred că, în privinţa responsabilităţilor legate de economie, de buget, responsabilitatea este a Guvernului. Preşedintele poate să-şi exprime un punct de vedere, dar întotdeauna în astfel de situaţii conflictuale modalitatea nu este de a duce războiul până în pânzele albe, ci de a încerca să se negocieze".

Întrebat ce părere are despre situaţia conflictuală dintre Preşedinţie şi Guvern pe tema bugetului de stat, senatorul PNL a arătat că rolul preşedintelui trebuie să fie unul de coagulare în societate, nu de dezbinare.

"O să vă aduc aminte un singur lucru: în perioada în care eram eu prim-ministru, multă lume îşi punea întrebarea cine-i de vină? O fi de vină Tăriceanu, o fi de vină Băsescu pentru toate conflictele care apăreau permanent. Ceea ce astăzi se dovedeşte fără drept de tăgadă este că la originea tuturor acestor conflicte este, în mod continuu, preşedintele. Acest lucru mă scuteşte de comentarii suplimentare. E un conflict permanent şi nu mai vorbim de o chestiune punctuală, adică nu e bugetul, e altceva tot timpul. Cred că trebuie să înţelegem că politica nu se face în acest fel, iar rolul preşedintelui trebuie să fie un rol de forţă de coagulare în societate, nu de dezbinare".

Bogdan Ciucă, PC: "'Avem un buget care cred că este mai bun decât ne aşteptam noi"

Deputatul PC Bogdan Ciucă a spus că bugetul pe 2014, aşa cum a fost votat de Parlament, este peste aşteptări, având în vedere actualul context economic.

"Avem un buget care cred că este mai bun decât ne aşteptam noi, raportat la contextul economic, care, evident, va putea să lase loc şi de mai bine la eventualele rectificări bugetare din cursul anului, dar un buget care, ţinând cont de contextul economic nefericit şi de găurile care a trebuit să fie acoperite, cred că este ceea ce s-a putut mai bun posibil", a afirmat Ciucă, citat de Agerpres.

El a apreciat rapiditatea cu care a fost votat proiectul de buget pe 2014, precizând că Parlamentul a dovedit eficienţă.

"Cred că este a doua sau a treia oară după revoluţie când (...) Parlamentul şi Guvernul reuşesc să adopte bugetul pe anul următor până la finalul anului în curs. Vă amintiţi, de fiecare dată lucrul acesta se întâmpla în ianuarie, februarie, chiar şi mult mai târziu", a subliniat deputatul PC.

Mihai Atănăsoaei, PDL: "Bugetul de stat propus de Guvernul Ponta, bugetul şocului şi al groazei"

PDL Bucureşti a cerut demisia premierului Victor Ponta printr-o acţiune de protest organizată, ieri, în faţa Guvernului, la care au participat în jur de 200 de persoane, între care şi liderii organizaţiilor de sector.

Mihai Atănăsoaei, purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti, fost prefect al Capitalei, a precizat că democrat-liberalii sunt nemulţumiţi de bugetul de stat propus de Guvernul Ponta, pe care l-a denumit "bugetul şocului şi al groazei", considerând că prin măsurile adoptate românilor "nu li se dă, ci li se ia".

"Pentru faptul că domnul Ponta s-a transformat din micul Titulescu în micul Ceauşescu, nedând, ci luând, PDL Bucureşti îi cere premierului să plece, să ne lase, pentru că dacă vrea să îşi testeze adevărata simpatie e suficient să se plimbe pe stradă în Bucureşti să vadă de ce sprijin se bucură", a spus Atănăsoaei.

Potrivit acestuia, măsurile propuse în proiectul de buget, printre care şi majorarea accizei pe combustibil, afectează întreaga economie a României şi descurajează investitorii străini: "Se închid graniţele economice ale ţării, iar investitorii vor fugi pentru că am devenit o ţară imprevizibilă, o ţară în care taxele cresc, iar buzunarul românului sărăceşte. Numai un inconştient nu îşi poate imagina că această acciză va duce la creşterea imediată a tuturor preţurilor. (...) Azi nu era nevoie de încă o acciză în plus, fiindcă 7% la pompă înseamnă 10%-30% în magazin. Tot ce se transportă pe roţi, de la scobitori şi până la mobilă, se va scumpi".

Atănăsoaei a adăugat că PDL va organiza în ţară, dar şi în Capitală, alte acţiuni de protest la care speră să participe şi reprezentanţii altor forţe politice de dreapta.

Şi la Prahova au avut loc proteste, peste 300 de membri ai PDL Prahova participând la o manifestare de protest faţă de bugetul adoptat de Parlament. Manifestanţii au afişat bannere şi au scandat lozinci împotriva USL, liderul PDL Prahova Roberta Anastase catalogând bugetul drept unul "care îngroapă mediul de afaceri": "A fost aprobat un buget de pradă, unul al scumpirilor, menit să îngroape mediul de afaceri, un buget al şomerilor, dar în acelaşi timp un buget al evazioniştilor".

Bugetul de stat pe 2014 prevede venituri totale de 100,93 miliarde lei, mai mari cu 4,8% faţă de 2013; cheltuieli totale de 119,25 miliarde lei, în creştere cu 3,41% şi un deficit de 18,32 miliarde lei. Veniturile fiscale sunt prevăzute la 85,72 miliarde lei, în creştere cu 6,7% comparativ cu programul actualizat pe 2013.

Cheltuielile de personal se cifrează la 20,57 miliarde lei, mai mari cu 3,89%; cheltuielile cu bunuri şi servicii vor scădea cu 0,57%, la 4,46 miliarde lei; cheltuielile cu dobânzile cresc cu 5,41%, la 10,2 miliarde lei, iar subvenţiile sunt de 4,13 miliarde lei, în creştere cu 19,98%.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi, pentru 2014, de circa 51,889 miliarde lei, iar cel al asigurărilor de şomaj - de 1,806 miliarde de lei, conform proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea le-a spus parlamentarilor, după adoptarea bugetelor pe 2014, că dacă preşedintele Traian Băsescu retrimite proiectele de lege în Parlament, membrii acestuia s-ar putea întruni în 28 decembrie pentru a le rediscuta.

"Procedura prevede pentru proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru atacarea la Curtea Constituţională un termen de 5 zile. În varianta în care proiectul bugetului de stat şi proiectul asigurărilor de stat vor fi retrimise, termenul minim este 27-28 decembrie, asta înseamnă că putem să ne vedem pe 28 decembrie pentru a rediscuta aceste două proiecte, dacă ele vor fi retrimise după expirarea termenului de contestare la Curtea Constituţională", a explicat Zgonea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb