Bulgaria repune pe tapet proiectul centralei nucleare Belene

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 septembrie 2013

Guvernul bulgar dă unele semne că este posibil ca proiectul pentru construirea unei noi centrale nucleare în oraşul Belene să fie revitalizat, scrie cotidianul sofiot Standart. Poziţia Partidului Socialist Bulgar este cunoscută - acesta a susţinut întotdeauna că proiectul este profitabil pentru Bulgaria şi trebuie realizat. Mai nou însă, aliaţii lor din partidul etnicilor turci nu se mai opun reluării construcţiei. Proiectul a fost îngheţat cu o decizie a parlamentului în timpul guvernului precedent al partidului conservator GERB, informează Agerpres.

Fiecare bulgar trebuie să se întrebe dacă vrea sau nu ca Bulgaria să aibă energie nucleară. Este clar că centrala de la Kozlodui are un termen-limită de exploatare, în timp ce Belene nu este un proiect de un singur mandat guvernamental, ci va fi exploatat 60 de ani, a declarat liderul socialiştilor Serghei Stanişev. În opinia sa, finalizarea construcţiei de la Belene va garanta independenţa energetică a ţării.

Până acum, însă, principalii aliaţi ai socialiştilor - etnicii turci - aveau o poziţie diferită faţă de proiectul Belene, fiind mai degrabă împotrivă realizării acestuia. Totuşi, în weekend, şeful Comisiei parlamentare pentru energie, Ramadan Atalay, din Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, a declarat că va fi făcută încă o reevaluare a proiectului şi, dacă acesta se va dovedi bun din punctul de vedere a pieţei, el va fi realizat.

Ministrul economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, a declarat duminică că proiectele Belene şi South Stream vor stimula economia bulgară. Proiectul Belene presupune dotarea cu două reactoare de 1.000 MW fiecare, construcţia fiind asigurată de compania rusă Atomstroiexport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb