Burduja: "Este un pod energetic între ţărmurile Mării Negre"

D.R.
Politică / 25 iulie 2023

Burduja: "Este un pod energetic între ţărmurile Mării Negre"

Proiectul cablului submarin din Marea Neagră este unul grandios, impresionant, care va fi făcut pentru generaţiile viitoare, a declarat, astăzi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, informează Agerpres.

"Este un pod energetic între ţărmurile Mării Negre, 1.200 de kilometri pe sub Marea Neagră, şi conectează practic doi poli energetici, Marea Caspică şi Marea Neagră, şi, dincolo de asta, către Europa Centrală, dar şi către Balcani şi, bineînţeles, şi către Republica Moldova. (..) Este un proiect pentru noile generaţii. Acest proiect nu se va face de azi pe mâine. Este un proiect impresionant, e un proiect grandios, dar se va face pentru generaţiile viitoare", a spus Sebastian Burduja, după prima parte a reuniunii ministeriale referitoare la Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

El a precizat că astăzi, la Bucureşti, a avut loc semnarea unui Memorandum de înţelegere prin care cele patru state s-au angajat să creeze un joint-venture, o companie care va fi reprezentată de către o companie din fiecare stat membru al acestui parteneriat. Din partea României, în baza unui Memorandum, Guvernul a desemnat Transelectrica, operatorul sistemului de transport.

"De acum urmează negocierile între cele patru companii pentru a merge înainte cu studiul de fezabilitate şi cu implementarea acestui proiect foarte important. Am zis astăzi că este un moment istoric, pentru că, pe de o parte, vorbim despre tranziţie verde şi nu există tranziţie verde fără transport. Transportul de energie electrică pe noi ne ajută şi pentru a duce curent electric din capacităţile de supraproducţie din Dobrogea către vestul ţării, pentru că noi deja avem această provocare. În acelaşi timp, vorbim despre inovare, despre sprijinirea tranziţiei verzi de către toate statele prezente, despre diversificarea surselor de energie şi, bineînţeles, despre creştere a gradului de siguranţă a furnizării de energie electrică", a subliniat Burduja.

Potrivit ministrului, următoarea reuniune va fi în toamnă, cel mai probabil la Budapesta. "Aşteptăm cu mare interes continuarea acestui proiect strategic pentru România şi toate statele implicate", a punctat el.

Oficiali din România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria s-au reunit marţi, la Bucureşti, la a IV-a reuniune ministerială referitoare la Acordul între Guvernele din cele patru ţări privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat în data de 17 decembrie 2022. Acesta se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, conform unui comunicat al Preşedinţiei.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu ai studiile necesare Preiei ce ți se da Ca un gascan indopat ptr pateul de gâscă. Vezi ca pica greu la ficat.

    Ia lângă tine numai oameni care nu au făcut politica. 

    Ia-i din multinaționale. 

    Da vechile lipitori politice afara. 

    Asa, poate ai șanse sa înveți.

    1. Securiciul asta stie si economie si inginerie, le stie pe toate. Ne sufoca din toate functiile posibile.

    Atrag din nou atentia ca SMR Nuscale nu sunt aprobate la implementare in SUA pina in 2030 ca au probleme la incarcare decarcare bare de uraniu!!! Nu va grabiti cu nenorocirile pastea experimentale aici in Romania unde nu se stie lucra cu deseuri

    1. Prioritatea energetica cea mai urgenta o reprezinta mentinerea in functiune a a centralei de la Cernavoda. Nu peste mult timp ar trebui sa intre in reparatii capitale reactorul nr 1 . In fapt este vorba de reconstructia integrala cu costuri de de cca 2 mld euro si o durata a lucrarilor de 3-4 ani.

      Cat despre acest supercablu este o poveste romantata similara cu Nabuco un proiect atat de cantat de un presedinte "invins de sistem " 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb