"BURSA" a descris fluctuaţia de vineri a leului, ... cu un an în urmă!

ALEXANDRU SÂRBU, ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2012

"BURSA" a descris fluctuaţia de vineri a leului, ... cu un an în urmă!
  • document ataşat Evoluţia cursului euro/leu
    apasă aici pentru a descărca.

    Euro a depăşit, vineri, maximul istoric

    Moneda europeană a trecut, vineri, de maximul istoric, Banca Naţională a Româ­niei (BNR) anunţând un curs de referinţă de 4,3783 lei/euro, în creştere cu 1,11 bani faţă de şedinţa anterioară. Nivelul înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute se situează peste nivelul record din iunie 2010, când euro era cotat la 4,3688 lei.

    Părerile analiştilor despre deprecierea leului faţă de moneda europeană sunt împărţite. Printre factorii care au generat această evoluţie se numără contextul regional, încetinirea creşterii exporturilor şi reducerea investiţiilor, cât şi o posibilă reacţie a BNR la măsura de majorare a salariilor bugetarilor, potrivit economiştilor.

    Nici ipoteza unei politici mai relaxate a Băncii Centrale privind evoluţia cursului de schimb nu este exclusă.

    Cristian Cochinţu: "Poate fi şi o strategie a BNR de a lăsa cursul liber până spre finalul lunii"

    Deprecierea leului ar putea să facă parte dintr-o strategie a BNR de a nu interveni asupra cursului până la finalul acestei luni, este de părere Cris­tian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets".

    Domnia sa ne-a declarat: "Poate fi şi o strategie a BNR de a lăsa cursul liber până spre finalul lunii, când interesul băncilor comerciale este ca leul să fie mai puternic şi să marcheze dividendul la un curs mai bun, astfel vor repatria euro, în timp ce speculatorii vor marca profitul şi leul se va întări. Această tendinţă se observă în ultima săptămână a lunii martie pe parcursul ultimilor ani, dar ulterior trendul şi-a urmat cursul. Cel mai probabil scenariu în aceste condiţii este o revenire temporară la 4,3 şi în cel mai optimist scenariu spre 4,25, iar apoi trendul ascendent din 2007 să continue".

    Din momentul în care cursul a depăşit pragul critic de rezistenţă al ultimilor trei ani - 4,3 lei, a devenit atractiv pentru speculatori pentru că este o zonă de cumpărare, potrivit domniei sale.

    "Probabil BNR nu a mai reuşit să susţină cursul în acea zonă sau nu a mai dorit să se lupte cu piaţa, oricum este foarte dificil ca doar prin intervenţii să influenţezi cursul pe termen lung, trebuie schimbat sentimentul pieţei, percepţia legată de valoarea celor două valute în viitor (randament, putere de cumpărare etc.)", ne-a precizat Cristian Cochinţu.

    Volumul crescut din ultimele zile pe fondul creşterii preţului arată forţa trendului ascendent şi, de asemenea, este o dispută între cei ce speculează creşterea cursului pe termen scurt şi cei ce vor să se poziţioneze în aşteptarea aprecierii leului de la finalul lunii, ca în anii trecuţi, potrivit analistului financiar.

    Daniel Ionescu: "Probabil că a fost o speculaţie pe leu"

    Moneda naţională s-a depreciat faţă de euro din cauza unei "speculaţii pe leu", este de părere doctorul în economie Daniel Ionescu.

    Domnia sa ne-a declarat: "Probabil că a fost o speculaţie pe leu. Cursul îşi va reveni în următoarea perioadă, pentru că urmează să fie repatriate profiturilor companiilor".

    Aurelian Dochia: Corecţie generată de încetinirea creşterii exporturilor şi reducerii investiţiilor

    Evoluţia cursului leu/euro are atât o dimensiune regională, cât şi una naţională, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

    Domnia sa atrage atenţia asupra faptului că toate monedele din zonă s-au depreciat faţă de euro, tendinţă în care leul s-a încadrat. Pe plan intern, moneda naţională este afectată de încetinirea creşterii exporturilor, precum şi de reducerea investiţiilor, ne-a declarat Aurelian Dochia.

    Analistul economic nu se aşteaptă ca BNR să intervină puternic asupra cursului în viitorul apropiat: "Cursul suferă o corecţie generată de factorii menţionaţi. Având în vedere nivelul scăzut al inflaţiei, BNR îşi permite să nu intervină deocamdată".

    Domnia sa nu consideră că rambursarea, de către subsidiarele din România a unor companii străine, a unor credite pe care acestea le-au primit de la firmele-mamă reprezintă un factor cu impact semnificativ asupra evoluţiei cursului.

    Dragoş Cabat: Nu există o legătură fundamentală cu evoluţia din regiune

    Analistul financiar Dragoş Cabat nu vede o legătură fundamentală între cotaţia monedei naţionale faţă de euro şi evoluţia celorlalte monede din regiune. Nici domnia sa nu consideră că inversarea fluxului creditelor acordate în cadrul grupului, dinspre ţara noastră către ţările de origine ale companiilor în cauză, afectează puternic cursul leu/euro. Dragoş Cabat ne-a declarat că se aşteaptă ca BNR să intervină mai puternic, în viitorul apropiat, pentru a stopa o eventuală depreciere, în continuare, a leului.

    Lucian Isar: BNR reacţionează faţă de creşterea salariilor

    Existenţa unui an electoral afectea­ză comportamentul politicii monetare într-o ţară, ne-a declarat analistul economic Lucian Isar. "În multe jurisdicţii din lume, autorităţile care organizează alegeri stimulează electoratul în două moduri: creştere şi bunăstare economică (nu e cazul în România) ori curs fix ca şi expresie a aşa-numitei stabilităţi macroeconomice", ne-a precizat analistul.

    Aceste argumente sugerează că, până la alegeri, cursul urmează să evolueze într-o bandă îngustă, consideră domnia sa.

    Lucian Isar semnalează că, deşi corelaţia prezentată nu implică o cauzalitate, au existat, în trecut, situaţii în care BNR să semnaleze autorităţilor dezacordul său faţă de măsuri de creştere a salariilor sau nemulţumirea cauzată de faptul că nu a fost consultată cu privire la astfel de măsuri.

    "Acum evoluţia recentă o pun pe seama aşa-zisei reacţii a pieţei la creşterea salariilor, dar, cum piaţa este BNR, nu poate fi decât o reacţie ascunsă a acesteia", ne-a declarat domnia sa.

    Călin Rechea: Un curs de 4,4 lei/euro este puţin probabil

    Analistul economic Călin Rechea se aşteaptă ca Banca Centrală să intervină asupra cursului. Domnia sa ne-a declarat că este puţin probabil ca moneda europeană să atingă pragul de 4,4 lei. Posibilitatea ca preţul importurilor să crească, în urma deprecierii leului faţă de euro, urmează să determine BNR să acţioneze, potrivit analistului.

    În schimb, domnia sa nu consideră că ceea ce vedem reprezintă un semnal public din partea Băncii Naţionale.

    "Acest lucru ar putea fi valabil în Ungaria, unde Guvernul şi Banca Centrală se află la cuţite, nu la noi, unde cele două instituţii sunt în relaţii bune", ne-a explicat Călin Rechea.

    Dealerii: Moneda naţională s-a depreciat faţă de euro pentru că dobânzile la lei sunt mici

    Dealerii sunt de părere că motivul pentru care leul s-a depreciat faţă de euro este legat de faptul că dobânzile la leu pe piaţa interbancară sunt foarte mici, dar acest lucru persistă de mult timp.

    Volatilitatea cursului de schimb din şedinţa de vineri nu a fost la fel de mare ca în ziua anterioară, când euro a urcat de la 4,36 la 4,39 lei, potrivit surselor citate.

    În privinţa unei posibile intervenţii a Băncii Centrale în piaţă, ca să limiteze volatilitatea, unul dintre dealeri ne-a precizat: "BNR pare că încearcă să ţină nivelul actual al curs­ului, dar în acelaşi timp nu este deranjată de acest nivel".

    Primele tranzacţii au fost realizate, vineri, la 4,3840 - 4,3850 lei/euro, cu 0,15 - 0,3 bani peste ultimele cotaţii de joi, de 4,3810 - 4,3835 lei/euro. La finalul şedinţei de tranzacţionare, un euro putea fi cumpărat cu 4,3820 lei şi vândut cu 4,3830 lei.

    ING Bank: "Dinamica leului este surprinzătoare"

    "Dinamica leului este surprinzătoare având în vedere evoluţia statică înregistrată de la începutul acestui an, dar poate nivelul tranzacţionat este mai interesant decât amplitudinea mişcării (leul a pierdut numai 0,5%) faţă de euro în ultimele două zile. Motivul acestei mişcări ar putea fi un presupus control mai lax al Băncii Centrale şi ar putea semnala că leul s-ar putea tranzacţiona într-un interval mai larg - probabil unul între 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem că s-ar putea îndepărta de nivelurile din ultimele luni având în vedere declaraţia viceguvernatorului Popa de acum două luni, că leul se află la valoarea corectă când se tranzacţiona în jur de 4,35 lei/euro", se arată într-o analiză ING Bank.

    Leul s-a depreciat, vineri, şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. O rată mai mare a fost publicată pe 20 ianuarie, când dolarul era cotat la 3,3663 lei.

    Moneda naţională a pierdut teren vineri şi faţă de francul elveţian. BNR a anunţat, vineri, o paritate oficială la 3,6258 lei/franc elveţian, cu 1,95 bani, peste nivelul anterior. Un franc mai scump a fost înregistrat pe 5 septembrie 2011, când rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elveţian.

    Mihai Tănăsescu, FMI: Evoluţia cursului respectă tendinţa regiunii

    Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), ne-a declarat că deprecierea leului faţă de euro este conformă cu tendinţa evoluţiei monedelor din regiune, în ciuda decuplajului care a existat, timp de câteva zile, între moneda naţională şi acestea.

    "Situaţia la care asistăm vine ca o reacţie la tensiunile din Polonia şi Ungaria, însă nu trebuie privită cu teamă", potrivit domniei sale. Evoluţia din prezent nu indică o înrăutăţire a fundamentelor ţării noastre şi nici nu urmează să exercite presiuni inflaţioniste, ne-a precizat Mihai Tănăsescu.

    Mihai Ionescu, ANEIR: Cursul poate reprezenta o capcană pentru exportatori

    Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că, deşi, în mod normal, o monedă naţională slabă este favorabilă exportatorilor, domnia sa consideră că, în prezent, cursul nu este cel real. Există riscul ca multe companii să fie tentate să semneze contracte de export luând în calcul cursul din aceste zile, ceea ce poate să le provoace pierderi, în cazul în care leul s-ar aprecia, ne-a declarat domnia sa.

    "Instituţiile naţionale şi internaţionale au avut în vedere un curs de 4,26 lei/euro la elaborarea bugetului şi, din acest motiv, nu cred că acesta (n.r. cursul din prezent) este preţul real al unui euro", ne-a explicat secretarul general al ANEIR.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. mai "telectualilor de la bursa", lasati voi cotatia valutara pentru altii, explicati mai bine, cum functioneaza sistemul asta "PE DOS" al bursei "bvb tot pe dos e", cum reusiti voi sa o duceti "tot in jos", si cand urca euro, si cand scade euro, si cand urca leul, si cand scade leul, si cand piata externa urca, si cand piata externa scade, si cand ... si ... etc !.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb