• Bursa de Valori Bucureşti a împlinit ieri 11 ani de existenţă pe piaţa de capital din ţara noastră, ziua de 20 noiembrie 1995 fiind data primei şedinţe de tranzacţionare
organizată la BVB
Conducerea BVB consideră că valoarea capitalizării va urca, până în 2010, la peste 40 miliarde de euro, iar valoarea medie zilnică a tranzacţiilor va depăşi 50 milioane de euro. Capitalizarea bursieră a atins 21,5 miliarde de euro, sumă ce reprezintă 27% din PIB, iar valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a depăşit 10 milioane de euro. Capitalul social al BVB este de aproximativ 10 milioane de euro, fiind deţinut de un număr de 75 de acţionari (în majoritate societăţi de servicii de investiţii financiare).
Preşedintele BVB, domnul Septimiu Stoica a declarat ieri că, în viitor, BVB poate deveni una din principalele instituţii ale pieţei financiare din ţara noastră ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată. De asemenea, pentru 2010, domnul Stoica previzionează că în majoritatea lor intermediarii autohtoni vor opera simultan pe mai multe pieţe, iar acţiunile emise de cele mai importante100 de companii din economia românească vor fi tranzacţionate pe piaţa bursieră.
În perioada ianuarie-septembrie, peste 30.000 de investitori au avut o prezenţă activă pe piaţa bursieră, realizând cel puţin o tranzacţie de cumpărare, numărul urmând să crească, până în 2010, de zece ori, la 300.000 de conturi active/an.
Bursa de Valori Bucureşti rămâne, totuşi, la distanţă de pieţele din Cehia, Ungaria şi Polonia, în ceea ce priveşte nivelul capitalizării şi al lichidităţii.
În primele nouă luni ale anului, banii nou intraţi pe Bursă, reprezentând suma diferenţelor pozitive dintre valoarea cumpărărilor şi cea a vânzărilor, au reprezentat 32% din capitalul rulat de investitori, ponderea sumelor reinvestite fiind de 68%, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache. Pe de altă parte, investitorii care în perioada ianuarie-septembrie nu au vândut nici o acţiune din cele cumpărate în acelaşi interval însumau 48% din totalul investitorilor activi.
Persoanele fizice rezidente au cea mai mare pondere atât în structura investitorilor, cât şi în valoarea tranzacţiilor de cumpărare, de 94%, şi, respectiv, 46%. Femeile care fac plasamente la Bursă reprezintă 33% din numărul total al investitorilor români, valoarea medie a sumelor plasate pe bursă fiind, de asemenea, mai redusă în cazul acestora (19%).
Septimiu Stoica a apreciat că primele tranzacţii cu instrumente financiare derivate vor putea fi realizate în primele luni ale anului viitor. BVB are în vedere realizarea unei Case de compensaţie multi-market pe structura SNCDD (Sistemul Naţional de Compensare Decontare şi Depozitare).
Primele instrumente financiare derivate care vor putea fi tranzacţionate la BVB vor fi contractele futures pe indicele BET, bursa testând, în prezent, aplicaţia care va susţine funcţionarea pieţei produselor derivate.
• De la 1 ianuarie 2007, BVB devine membru al Federaţiei Europene a Burselor
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi de la 1 ianuarie 2007 membru cu drepturi depline al Federaţiei Europene a Burselor de Valori, a declarat, ieri, directorul general al BVB, Stere Farmache. Reprezentanţii burselor europene se vor întâlni săptămâna viitoare pentru discuţii legate de intrarea BVB în această federaţie odată cu integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.
În opinia domnului Farmache, aderarea va determina şi modificarea Legii pieţei de capital pentru adaptarea la noile directive europene.