Bursa de Valori Bucureşti ridică pragul de variaţie la 40%

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2009

Bursa de Valori Bucureşti ridică pragul de variaţie la 40%

Bursa din Sibiu o acuză de concurenţă neloială

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a decis, la mijlocul lunii trecute, să ridice limita maximă de variaţie de la 15% la 40%, măsura urmând să intre în vigoare din 15 iunie, potrivit unui comunicat transmis la finele săptămânii trecute. Măsura vizează acţiunile incluse în indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB.

Extinderea limitei va fi făcută gradual, prin etape succesive de la 15% la 25%, apoi la 35% şi, ulterior, la 40%, în funcţie de îndeplinirea anumitor condiţii. Variaţia poate să aibă loc în sens crescător sau descrescător.

Decizia Consiliului BVB a stârnit nemulţumirea Bursei din Sibiu, conducerea acesteia solicitând arbitrului pieţei de capital să nu aprobe extinderea limitei de variaţie.

"Am trimis o alertă la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în care am solicitat să nu aprobe această decizie", a declarat, pentru ziarul Bursa, Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex. Domnia sa consideră că principalul pericol al adoptării noii limite de variaţie derivă din posibilitatea de manipulare a pieţei.

"Bursa de la Bucureşti are o lichiditate zilnică de aproximativ cinci milioane de euro, motiv pentru care este foarte uşor ca cineva să manipuleze piaţa. Este adevărat că şi alte burse mai au această limită de variaţie, însă lichiditatea lor este poate de zece sau cincizeci de ori mai mare decât a BVB", a mai spus domnul Ancuţa.

Preşedintele Sibex consideră că această măsură se va răsfrânge negativ asupra activităţii Bursei din Sibiu, determinând investitorii să nu mai tranzacţioneze produsele acesteia. Domnia sa este de părere că BVB face concurenţă neloială Sibex, acesta fiind şi unul dintre argumentele incluse în solicitarea trans­misă CNVM.

Conducerea Bursei îşi rezervă dreptul să nu aplice procedura automată de extindere a limitei de variaţie sau de a interveni asupra fluxului operaţiunilor din procedură, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta este ceam mai mare magarie facuta de Bursa de Valori Bucuresti in istoria sa. Pasul de variatie este o stavila naturala impotriva manipularii. Inlaturarea acesteia este o incurajare discreta, dar extrem de eficienta a manipularilor de orice fel. Consiliul Bursei de Valori Bucuresti nu are nici o legatra cu piata de capital si, prin urmare, isi bate joc de ea. Este inadmisibil sa te joci cu banii altora asa cum fac acesti escroci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb