BURSA DIN VIENA NE VREA Expansiunea în Europa de Est, obiectivul strategic al Bursei vieneze

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2009

Michael Buhl:"Bursa din Viena se vede ca un investitor pe termen lung în regiune"

Michael Buhl:"Bursa din Viena se vede ca un investitor pe termen lung în regiune"

Dacă OMV, sau cel puţin şeful ei, Wolfgang Ruttenstorfer, ne consideră "copilul - problemă", Bur­sa din Viena tocmai şi-a majorat capitalul social cu scopul declarat să achiziţioneze participaţii la bursele din Europa de Est, inclusiv Româ­nia, dacă ar fi scoase la vânzare.

O eventuală preluare nu ar fi ostilă, întrucât "relaţia Wiener Boerse cu Bursa de Valori Bucureşti este una puternică, de durată şi fructuoasă pentru ambele", după cum a declarat pentru ziarul BURSA domnul Michael Buhl, CEO al instituţiei austriece. Domnia sa ne-a precizat că, în prezent, "nu au loc negocieri specifice asupra achiziţiei".

De altfel, nici cu ceilalţi operatori din regiune ţintiţi de austrieci (Croaţia, Serbia şi Bulgaria) nu au avut loc discuţii în vederea preluării.

Domnul Buhl nu a dorit să precizeze la cât evaluează Bursa din Viena ţintele sale de preluare. Anul trecut, Wiener Boerse a cumpărat participaţii în cadrul burselor din Ljubljana, Praga şi Budapesta.

Michael Buhl ne-a declarat: "Bursa din Viena se vede ca un investitor pe termen lung în regiune. Depunem eforturi să ne consolidăm grupul de burse. , în viziunea noastră, este ca lumea întreagă să vadă pieţele din Europa Centrală şi de Est din grupul nostru dintr-o singură privire pe ecranele de tranzacţionare, astfel, să poată juca pe toate pieţele sub aceleaşi reguli, iar ca obiectiv pe termen lung, sub acelaşi ".

Între planurile Bursei vieneze se mai numără şi creşterea lichidităţii pe pieţele de capital regionale şi, de asemenea, recunoaşterea lor internaţională în rândul investitorilor internaţionali.

"Pentru a ne atinge scopul, ne concentrăm asupra tranzacţionării de date comune", ne-a explicat domnul Buhl, adăugând: "Vom furniza date de la bursele din Viena, Budapesta, Ljublijana şi Praga, precum şi de la Bucureşti, Banja Luka şi Sarajevo, până la finalul anului. În plus, invităm în roadshow-urile noas­tre companii listate în regiune şi lansăm noi indici şi produse structurate, precum CEERIUS, care este un indice al Europei Centrale şi de Est, lansat în martie 2009".

Deşi, de la începutul anului, presa internaţională, cât şi investitorii au arătat sentimente negative faţă de pieţele est-europene, domnul Buhl este optimist.

"În acest moment, nimeni nu poate estima cu exactitate în ce fază a căderii economice ne aflăm şi ce înseamnă asta în fluctuaţiile preţurilor şi în evaluări", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Totuşi, indicatorii recenţi sugerează o revenire şi credem într-un trend pozitiv pe termen lung".

Wiener Boerse şi-a majorat capitalul cu 66 milioane euro, printr-o emisiune de acţiuni. Bursa a anunţat că a vândut 231.000 acţiuni noi, la un preţ de 285 euro, reprezentând două treimi din acţiunile oferite.

Bursa vieneză concurează pentru supremaţia în Europa emergentă cu Bursa din Varşovia, la a cărei privatizare nu a fost invitată să participe

Legea din România limitează drepturile de vot ale unui acţionar al unei burse autohtone la 5% din capitalul social, modificarea ei fiind un prim pas în vânzarea către o bursă străină a unui pachet majoritar. Pentru moment însă, un astfel de scenariu nu pare a fi luat în calcul de Bursa de Valori Bucureşti. "Vânzarea este o decizie ce poate fi luată numai în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor", ne-a declarat, săptămâna trecută, Dan Paul, vicepreşedintele Bursei şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Nu aceeaşi este situaţia Bursei derivatelor de la Sibiu, SIBEX, care chiar a făcut demersuri pentru modifcarea legii. Bursa din Varşovia deţine 1,8% din capitalul operatorului de la Sibiu şi s-a aratăt interesată de mai mult, de îndată ce legea îi va fi favorabilă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. deci bursa vieneza vrea bvb-ul, dar nimic concret inca?....deci ne vrea sau nu ne vrea ca nu prea inteleg.

    1. Cam ca si cu BCR -ul; vor si in final vor intra si la bursa si mai mult, dupa aceea, incet-incet, vor dirija si aici dupa propriul interes.

      Nu se observa expansiunea "Imperiului Austriac" ; practic prin acapararile facute in Europa Centrala si de Est, granitele imperiului incep sa se refaca. 

      ne vrea scumpo; si pe bvb si pe noi ca tara (economic vorbind) si, cireasa de pe tort, pe tine dragalase mica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb