După trecerea datelor de referinţă pentru dividende, principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti au pierdut considerabil din avânt, înregistrând valori sub pragurile maxime atinse la începutul lunii mai.
Potrivit brokerilor, trendul de creştere început la sfârşitul lunii februarie pe toate pieţele de capital a pierdut semnificativ din intensitate.
Primele semne de încetinire a trendului puternic ascendent şi-au făcut apariţia încă de acum două săptămâni şi au fost foarte evidente şi în evoluţia pieţelor din ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare.
"Volatilitatea foarte ridicată este cuvântul de ordine pe toate pieţele şi face aproape imposibilă identificarea unor evoluţii viitoare atât pe termen scurt, cât şi mediu", spune Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".
Domnia sa consideră că, în acest moment, investitorii sunt în căutarea unor noi motive de optimism, legat de posibilitatea ieşirii din criză a economiilor, însă spune că indicatorii macroeconomici din ultimele săptămâni nu au fost foarte îmbucurători.
Emitenţii aparţinând sectorului financiar şi celui bancar ("BRD - Group Société Générale", "Banca Transilvania") au continuat să îşi păstreze atractivitatea în rândul investitorilor, rămânând în continuare cei mai tranzacţionaţi emitenţi de la cota bursei.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare au adus investitorilor în ultimele două săptămâni pierderi, scăderea indicelui BET-FI, care le reprezintă, din maximele la începutul lunii mai şi până în prezent fiind de peste 18,62%, în timp ce deprecierea indicelul BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, în aceeaşi perioadă a fost de doar 4,7%.
Evoluţia pieţei de capital autohtone a fost puternic influenţată în ultima perioadă de evoluţiile indicilor externi, situaţie care va persista şi pe viitor, consideră analiştii.
"Mă aştept ca, în perioada următoare, tot trendul general al pieţelor internaţionale să rămână cel mai important şi să dicteze direcţia pieţei", a concluzionat domnul Grigoraş.