Bursa nu este în colaps, Bursa merge mai departe, bine merci!

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2005

Cîţiva pseudopricepuţi, care îşi arogă şi titlul de brokeri, au afirmat nici mai mult nici mai puţin decît că Bursa este în colaps. Adică se aşteaptă decesul ei. Nimic mai neadevărat. Indiferent că preţurile cresc sau scad şi în consecinţă, şi indicii bursieri, fie că se numesc BET, BET C, BET Fi sau chiar Rasdaq, cresc sau scad, Bursa merge mai departe. Mai ales într-o Bursă firavă ca a noastră şi volumele variază de la o zi la alta, dar piaţa de capital merge tot înainte şi nu va muri, orice se va întîmpla. Să ne amintim că înainte de anul 2000, cînd s-au calculat pentru prima dată indicii bursieri care se calculează şi în prezent, de la valoarea iniţială de 1.000 puncte au cres-cut la peste 2.000 puncte, pentru a scădea apoi în jurul valorii de 350 puncte şi au urcat ulterior la peste 6.500 puncte în cea mai bună perioadă (BET), respectiv februarie 2005. Acum acest indice se află între 4.700 şi 4.800 puncte. Faţă de media pe ultimele 52 de săptămîni (52 m) care a fost de 2.646, evident că nu ne aflăm în colaps. De actuala situaţie unii investitori se bucură, alţii sînt trişti. Nu trebuie să fii savant pentru a şti că se bucură cei care cumpără şi sînt trişti cei care vor să vîn-dă. Mai ales dacă nu au cumpărat după cum au judecat singuri, ci s-au luat după cei care-şi spun brokeri.

Merită să ne aplecăm puţin asupra acestui termen. Avem noi brokeri? Sînt puţini, dar sînt ilegali. În Occident, spre care tindem, brokerul este o persoa-nă specializată, care adminis-trează banii clienţilor plasaţi în piaţa de capital şi care este plătit de client în funcţie de rezultat. Dacă el dă sfaturi proaste sau creează pagube cu bună ştiinţă, este obligat să acopere paguba, este scos de pe piaţă (i se retrage licenţa) şi poate face şi închisoare. La noi, sînt agenţi de valori mobiliare atestaţi, angajaţi la o SSIF (societate de servicii de investiţii financiare) şi consultanţi de plasament, dar care nu răspund cu nimic faţă de clienţi. Singura răspundere este pentru furt, faptă care este condamnată penal, fie că se manifestă pe piaţa de capital, fie în alta parte.

La lansarea "Ghidului investitorului", la Sala Palatului, un investitor novice m-a întrebat ce şanse are să îşi recupereze pierderile. Întrebat ce portofoliu are, am constatat că are un portofoliu de titluri exotice care au un preţ actual la jumătate faţă de achiziţie, fără lichiditate şi fără perspective. Întrebat de ce le-a cumpărat, a spus că i le-a recomandat brokerul. Ca şi în alte ocazii, am tras concluzia că brokerul i-a făcut mai degrabă un serviciu unei cunoştinţe, dacă nu chiar sieşi şi i-a băgat pe gît nişte gunoaie la preţ de diamante. Şi aceşti aşa-zişi brokeri vorbesc de colapsul Bursei. Ca să nu mai spun ce opinii lansează în presă. Desigur pot invoca dreptul la opinie. Fiecare are dreptul la opinii proprii. Numai că unele din aceste opinii pot crea mari prejudicii materiale. Dacă este vorba despre opinii politice, libertatea trebuie să fie deplină. Cînd facem aprecieri despre economie, piaţă de capital, sau alte asemenea sectoare, opiniile nefondate sînt nocive. De exemplu, în urmă cu cîteva zile au fost făcute publice păreri funeste, ca să nu spun altfel, despre "Amonil". Ca persoană cunoscătoare, pot spune că niciodată în ultimii cinci ani situaţia "Amonil" nu a fost mai bună şi fără oprirea gazului în luna februarie din cauza lipsei de presiune, oprire care a generat o pierdere de peste 20 miliarde lei, situaţia era alta. În prezent, pentru prima dată în istorie, "Amonil" a beneficiat de poziţia sa de consumator eligibil şi a negociat şi semnat contracte de furnizare pentru gaz metan şi energie electrică în condiţii avantajoase. Preţul ureei este la nivel maxim pe piaţa mondială, iar cursul dolarului a crescut faţă de februarie cu circa 1.500 lei, ceea ce înseamnă numai pe această cale o creştere de 15 miliarde lei lunar. Aceasta este şi cauza pentru care se reia programul de investiţii (2,4 milioane dolari în prima etapă) şi s-a dat comunicatul CA care anunţă continuarea neîntreruptă a producţiei. Fără să facă nici un efort de informare, pseudo brokerii s-au grăbit să adune nori negrii asupra societăţii pentru simplul motiv că a scăzut puţin preţul acţiunilor. Dar preţul a scăzut la toate acţiunile. Şi nu mă refer la exotice la care tranzacţiile sînt ori un accident, ori nesemnificativ. Mă refer la stîlpii bursei, la BRD, SNP, TLV, la SIF-uri, la ATB ori SCD. Mă adresez cititorilor. Vedeţi aceste societăţi în pericol? Eu nu. Şi nici Bursa ori RASDAQ nu le văd în colaps. Ba dimpotrivă.

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb