Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, şi London Stock Exchange Group Plc (LSE), compania care deţine piaţa de acţiuni din Londra, au ajuns la un acord de fuziune, conform anunţului oficial făcut ieri de cele două părţi.
Dacă va obţine aprobarea autorităţilor de reglementare, fuziunea va da naştere celui mare operator bursier european, care va concura cu rivalii din SUA şi Asia. Acordul anunţat ieri este cel mai mare realizat între doi operatori bursieri după cel din noiembrie 2013, când Intercontinental Exchange Inc. (ICE) din SUA a achiziţionat NYSE Euronext.
Sediul legal al noii entităţi va fi în capitala Marii Britanii şi vor fi menţinute operaţiunile din Londra şi Frankfurt.
Acţionarii Deutsche Börse vor deţine 54,4% din acţiunile noii entităţi, în timp ce investitorii LSE vor controla restul de 45,6%. Cele două companii sunt evaluate la 30,5 miliarde de dolari.
Anterior declanşării negocierilor de fuziune dintre părţi, directorul executiv al Deutsche Börse, Carsten Kengeter, declara că "este deschis" marilor achiziţii, ca parte a strategiei sale de a susţine creşterea veniturilor operatorului bursier. Şi executivul LSE, Xavier Rolet, afirma că societatea pe care o conduce ar face o afacere cu altă piaţă majoră din Occident, în anii următori.
Amintim că, în luna mai 2000, LSE şi Deutsche Börse au anunţat că negociază o fuziune, însă părţile nu au ajuns la un acord. În 2004, Deutsche Börse a încercat să preia LSE, dar oferta sa a fost respinsă.
Fuziunea anunţată acum a fost acceptată de acţionarii celor două burse datorită reducerilor de costuri care vor rezulta din această afacere: 450 de milioane de euro pe an.
Directorul general al Deutsche Börse, Carsten Kengeter, va conduce noua entitate. Preşedinte va fi Donald Brydon, actualul preşedintele al LSE, iar director financiar - David Warren, care deţine această funcţie la Bursa din Londra.
Directoul executiv al LSE, Xavier Rolet, se va retrage din funcţie după fuziune. Acesta s-a oferit, în luna februarie, să se retragă ca să asigure crearea cu succes a noului grup.
Carsten Kengeter declară: "Întărirea legăturilor dintre principalele centre financiare ale Europei, Frankfurt şi Londra, şi construirea unei reţele de-a lungul Europei, cu Luxemburg, Paris şi Milano, va consolida pieţele europene de capital. Este o evoluţie logică pentru companiile noastre, într-o industrie care se schimbă în mod fundamental".
La începutul acestei luni, operatorul bursier american Intercontinental Exchange Inc. a informat că analizează posibilitatea lansării unei oferte de preluare pentru London Stock Exchange, urmărind să împiedice planul de fuziune dintre LSE şi Deutsche Börse. IntercontinentalExchange a preluat NYSE Euronext în 2013. În 2014, grupul s-a separat de Euronext, care operează Bursele din Franţa, Olanda, Belgia şi Portugalia, dar controlează o parte importantă din piaţa europeană a derivatelor.
1. inseamna ca Brexit nu mai exista
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2016, 08:10)
Bce v-a tipsrii bani fara numar pt asa ceva.
Nemtii vor sa conduca.
Poate luati si Bvb cu companii de stat di o duceti la Londra.
2. Din ce in ce mai prost...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 17.03.2016, 09:26)
Una dintre cele mai proste vesti din ultimul timp.