Bursele internaţionale au înregistrat o evoluţie pozitivă, ieri, în contextul în care raportările financiare peste aşteptări au mai risipit din grijile investitorilor, după o lună octombrie în care pieţele de capital au suferit unele dintre cele mai severe deprecieri de la criza financiară de acum zece ani, scrie Reuters.
Susţinute de raportările pozitive, pieţele din Europa şi Statele Unite au înregistrat o revenire semificativă, în ciuda datelor de la Beijing care arătau că producţia industrială a Chinei a încetinit până la cel mai slab nivel din ultimii doi ani. Dolarul a crescut la cel mai ridicat nivel al ultimelor 16 luni, în timp ce yuanul s-a situat la cel mai scăzut nivel al ultimelor 22 de luni (n.r. 1,4% scădere în octombrie, a şaptea lună consecutivă de scăderi, în raport cu dolarul).
În Asia, indicele Nikkei 225 a terminat ziua de tranzacţionare în creştere cu 2,16%, a doua şedinţă consecutivă de creştere pentru indicele japonez. Pentru ultimele trei luni, Nikkei 225 a înregistrat o depreciere de 4,13%, în timp ce pentru luna octombrie, acest coş de acţiuni a suferit o scădere a cotaţiei de 9,59%.
Indicele chinez Shanghai Composite a încheiat ziua bursieră cu o apreciere de 1,35%, în timp ce coşul de acţiuni Hang Seng, al bursei de la Hong Kong, a înregistrat un avans de 1,60%.
La ora 18:30, indicele german DAX, care are în componenţa sa cele mai mari 30 de companii listate pe bursa de la Frankfurt, se tranzacţiona cu 1,52% peste referinţă, în timp ce indicele pan-european Stoxx600, care include 600 de companii din 17 ţări europene, creştea cu 1,75%, la ora menţionată.
Indicele londonez FTSE 100 se tranzacţiona în creştere cu 1,38%, iar indicele francez CAC 40 înregistra cea mai semnificativă apreciere, de 2,38%.
Dincolo de Atlantic, la ora menţionată, indicele bluechip Dow Jones Industrial Average (DJIA) înregistra o apreciere de 1,19%. Indicele S&P 500, care are în componenţa sa cele mai tranzacţionate 500 de acţiuni americane, înregistra o apreciere de 1,41%, iar indicele Nasdaq Composite, care include cele mai lichide acţiuni din industria tehnologiei americane, se tranzacţiona în apreciere cu 2,18%.
"Cred că e o bătălie de 2-3 zile către partea superioară a trendului descendent. Apoi ne vom întoarce la imaginea de ansamblu: alegerile de la mijlocul mandatelor (n.r. americane), războaiele comerciale, creşterea dobânzilor (n.r. de referinţă americane), etc", a declarat pentru Reuters Neil Campling, şeful grupului financiar Mirabaud Securities,.