Pesta porcină aproape că scapă de sub control la Buzău, iar cea mai gravă situaţie este în Căldărăşti, localitate componentă a oraşului Pogoanele, unde în două săptămâni virusul a cuprins zeci de gospodării. Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare trag un semnal de alarmă. Aceştia spun că pesta porcină a ajuns să fie greu de controlat tocmai pentru că în gospodării nu se mai respectă minimele măsuri de biosecuritate, iar asta face ca boala să se răspândească destul de repede de la un animal în toată comuna. În plus, în şedinţa Colegiului Prefectural de luni, 26 iulie, conducerea DSV a prezentat un raport, semnat de Adonis Dragnea, director executiv, prin care acuza primăriile de o "o extrem de slabă reacţie" în remedierea acestei probleme, dând exemplu primăria Pogoanele, adică acolo unde virusul pare scăpat de sun control. La rândul său, primarul Florin Dumitraşcu a declarat, citat de şansanews. Ro, că informaţiile nu sunt adevărate şi că, din contră, "cei de la DSV vin cu carneţelul în buzunar, noi facem toată munca". În Buzău sunt active opt focare, însă există pericolul de exindere, astfel că, în acest context, Direcţia Sanitar Veterninară Buzău avertizează că va trece de la atitudinea conciliantă, pe care a avut-o până acum, la sesizări şi dosare penale.
Nici după aproape patru ani de la confirmarea virusului pestei porcine pe teritoriul judeţului Buzău crescătorii de suine nu au înţeles cât de periculoasă este această boală şi cât de repede se poate răspândi. Este semnalul de alarmă tras de medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, care, în această perioadă, se confruntă cu o situaţie ce pare scăpată de sub control.
Din păcate nu este singura situaţie. În total sunt cinci localităţi afectate de pesta porcină africană. Este vorba despre Vispeşti, Vintileanca, Largu, Padina şi Căldăreşti. În plus, medicii veterinari spun că tot mediul silvatic este afectat de această boală care până acum s-a răspândit în sute de gospodării şi în focare constatate îm mediul silvatic din tot judeţul. Medicii susţin că totul ţine de atitudinea crescătorilor.
"La Căldărăşti, în doar o săptămână de la identificarea primelor două focare, virusul s-a extins la 20 de gospodării. Această situaţie trădează un fenoment prezent în Buzău şi cred că în toată ţara. Oamenii au început să-şi sacrifice animalele în gospodărie fără să anunţe medicii veterinari. Asta conduce la aceste explozii epidemiologice pe care DSV-ul nu le mai poate stăpânii, cu toate eforturile noastre", a spus, recent, Cristian Mortasivu , responsabil specia suine DSV Buzău.
La aproape două săptămâni de la depistarea primelor două focare, pesta porcină a fost identificată la animalele din 36 de gospodării, adică aproape că s-a dublat numărul gospodăriilor afectate. "Şi pe raza localităţii Pogoanele există suspiciunea de pestă porcină. Ne aşteptăm să se extindă boala şi pe raza oraşului Pogoanele", a spus dr. Iulian Moca.
Virusul s-a răspândit foarte repede, iar medicii veterinari îi învinovăţesc pe oamenii care şi-ar fi sacrificat animalele suspecte de boală, fără înştiinţarea DSV-ului. Pentru asta, spune dr.Iulian Moca, vor fi aplicate şi sancţiuni.
Focarele de pestă porcină de la Pogoanele sunt extrem de periculoase şi prin prisma faptului că, după cum directorul DSV, Adonis Dragnea, a explicat, reprezintă "o ameninţare reală la platforma industrială de creştere a porcilor Glodeanu Siliştea, unde sunt crescute circa 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creştere şi îngrăşare de pe raza întregului judeţ". În acest context, în raportul prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de luni, 26 iulie, directorul DSV acuză primăriile de "o extrem de slabă reacţie la măsurile şi dispoziţiile DSVSA referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul UAT", dând exemplu Primăria Pogoanele.
În prezent, în judeţul Buzău sunt opt focare de pestă înregistrate, astfel că Direcţia Sanitar Veterinară avertizează că va trece de la atitudinea conciliantă pe care a avut-o până acum la sesizări în instanţă şi dosare penale, acolo unde legea o impune.
Până acum, la Buzău pesta porcină a omorât peste 16000 de porci, dar a închis şi două exploataţii comerciale. În plus, preţul cărnii de porc, la abatoare, a scăzut ceea ce face ca profitul obţinut de un crescător de animale să fie mai mic. În Buzău au fost închise, până acum, 148 de focare, identificate pe teritoriul a 57 de localităţi, dar şi alte 101 focare constatate în mediul silvatic.