BVB A fost transferat 33% din capitalul "Rolast" Piteşti

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2006

Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat ieri la 51,9 milioane RON, peste un sfert din suma totală fiind realizată cu titluri "Banca Transilvania". Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest", susţine că "este posibil ca după prima şedinţă a acestei săptămîni să asistăm la o marcare a profitului de către unii investitori, în condiţiile în care piaţa îşi caută încă un trend". Ordinele de vînzare care au dominat ieri şedinţa au determinat deprecierea celor trei indici bursieri. Cel mai mult a scăzut indicele BET-FI (- 1,3%), care urmăreşte evoluţia titlurilor societăţilor de investiţii financiare. Indicele BET a pierdut -1,16%, în timp ce BET-C s-a depreciat cu -1,07%. Acţiunile "Banca Transilvania" au fost de departe obiectul principal de interes pentru investitori, valoarea totală a transferurilor perfectate fiind de 13,8 miloane RON. Ieri a fost ultima zi în care s-au putut cumpăra titluri TLV pentru a beneficia de acţiunile gratuite şi de cele la preţuri preferenţiale oferite de companie. Preţul a oscilat de-a lungul şedinţei în jurul valorii de 1,45 RON/titlu, la care s-a perfectat şi ultimul transfer. Brokerii estimează că în şedinţa de azi cursul acţiunilor "Banca Transilvania" ar trebui să coboare pînă la 0,9 RON/titlu.

În şedinţa de ieri a fost transferat şi un pachet de 33% din titlurile societăţii "Rolast" Piteşti reprezentînd 101,6 milioane titluri. Cele trei transferuri au fost realizate pe piaţa Deal, la preţul de 0,0675 RON/acţiune, în condiţiile în care preţul de piaţă pentru o acţiune RLS este de 0,0631 RON. Cotaţiile acţiunilor SIF au înregistrat uşoare corecţii ieri, chiar dacă în prima parte a zilei au înregistrat o uşoară creştere. Cel mai lichid emitent a fost SIF5 "Oltenia", cu un rulaj total de 4,4 milioane RON. Cursul acţiunilor SIF 5 a pierdut -2,2%, ultimul transfer fiind perfectat la 2,67 RON acţiune. Acţiunile SIF1 "Banat Crişana" au fost singurele care nu au înregistrat pierderi, preţul de referinţă al acţiunii fiind de 2,36 RON.

Acţiunile emitenţilor din sectorul petrolier au înregistrat cele mai mari pierderi dintre toate titlurile blue-chips. Ordinele de vînzare au dominat piaţa titlurilor "Rompetrol" încă de la des-chidere. La finalul zilei, cursul a coborît pînă la 0,0861, în scădere cu -2,27% comparativ cu şedinţa anterioară. Deprecierea cotaţiei RRC s-a realizat pe fondul unei lichidităţi ridicate, rulajul total fiind de aproape 40 milioane titluri. O evoluţie similară au înregistrat-o şi acţiunile "SNP Petrom", care au pierdut ieri -2,65 RON/titlu. La "Petrom", ieri a fost şi prima zi de tranzacţionare ex-dividend, ceea ce a determinat o reducere a cotaţiei cu 130 RON. La fel ca în prima şedinţă a acestei săptămîni, titlurile emitenţilor din sectorul chimic au înregistrat deprecieri. Cel mai mult au scăzut acţiunile "Amonil" Slobozia, ca urmare a speculaţiilor realizate în ultimele zile cu acţiuni AMO. De asemenea, "Azomureş" continuă să piardă teren din cauza rezultatelor slabe cu care a încheiat primul trimestru. Cursul titlurilor AZO a scăzut ieri cu 5,36%, pe fondul unei lichidităţi reduse, fiind perfectate numai 19 tranzacţii.

"Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră"

Cea mai puternică apreciere din şedinţa de ieri a înregistrat-o cotaţia titlurilor "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (+8,79%). Lichiditatea emitentului a fost însă redusă, rulajul total fiind de numai 3.500 de titluri. Cele patru transferuri au fost încheiate la preţuri cuprinse între 0,330 RON şi 0,359 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb