BVB Acţiunile BRD, vedeta şedinţei de tranzacţionare

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 februarie 2018

Acţiunile BRD, vedeta şedinţei de tranzacţionare

George Brande, Interfinbrok: "Există aşteptări privind randamente ridicate ale dividendelor, în cazul majorităţii companiilor importante ale bursei"

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au fost vedeta şedinţei de tranzacţionare de ieri, transferurile cu titlurile societăţii bancare însumând 25,68 milioane de lei, reprezentând circa 60% din rulajul total consemnat, de 41,82 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro).

Cotaţia BRD a urcat cu 3,41%, până la preţul unitar de 13,34 lei, fiind transferate 1,95 milioane de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 0,52 milioane de titluri.

Ieri, banca a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017, raportând un profit net de 1.415 milioane de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din 2016. De asemenea, conducerea băncii urmează să propună o rată de alocare a profitului acţionarilor sub formă de dividende de 83%, potrivit reprezentanţilor băncii.

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat creşteri în şedinţa de ieri, indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei cu excepţia SIF-urilor, urcând cu 0,66%.

Evoluţia de ieri a pieţei locale de capital a fost în contrast cu cea avută de pieţele europene dezvoltate, principalii indici ai burselor din Londra, Frankfurt şi Paris suferind scăderi de peste un procent.

George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok ne-a spus: "După scăderile din ultimele zile, asistăm, în prezent, la o apreciere generală a indicilor bursei, în contextul în care, din punct de vedere fundamental, majoritatea companiilor importante de la BVB prezintă rezultate solide (n.r. pentru primele nouă luni din 2017). În perioada imediat următoare vor fi publicate rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut şi există aşteptări pentru randamente bune ale dividendelor".

Potrivit unui memorandum redactat de Guvern şi dat publicităţii ieri, reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor sunt rugaţi să solicite repartizarea a 90% din profiturile companiilor spre dividende şi vărsăminte la buget şi în acest an.

După BRD, locul al doilea în clasamentul lichidităţii este ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), preţul de închidere fiind de 0,895 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 2,92 milioane de lei, în urcare cu 0,11%.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 33 de lei, pe fondul unui volum de 2,32 milioane de lei, în stagnare.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Electrica (EL), ultima cotaţie, de 11,9 de lei/unitate, pe fondul unei lichidităţi de 1,43 milioane de lei, tot în stagnare.

Pe piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET-Plus, al celor mai lichide titluri de la BVB crescut cu 0,61%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, s-a apreciat cu 0,02%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a urcat cu 0,57%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a avut un avans de 0,2%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +6,25%

2. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +3,41%

3. "Compa" (CMP): +3,35%

4. "Aages" (AAG): +2,31%

5. "IAR" (IARV): +2,13%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -9,09%

2. "Sinteza" (STZ): -5,63%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,03%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -2,10%

5. "Alumil Rom Industry" (ALU): -1,82%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb