BVB / ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ Apatie la Bursa de Valori Bucureşti

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2020

Apatie la Bursa de Valori Bucureşti

Tranzacţii de 133 milioane de lei, doar o treime din rulajele săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Se vede lipsa investitorilor de retail din piaţă"

Sunt aşteptate rezultatele financiare ale companiilor pentru a lua decizii de investiţii, apreciază brokerul

Speranţe tot mai reduse pentru un nou pachet de susţinere economică înainte de alegeri, în Statele Unite

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a traversat o săptămână marcată de apatie atât la nivelul cotaţiilor, cât şi a volumelor, în patru din cele cinci sesiuni de tranzacţionare indicii generali rămânând aproapte nemişcaţi, pe volume mult sub media zilnică a acestui an.

BET, ce reflectă parcursul celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a avut un declin de 0,44%, la 8.841,21 puncte, în timp ce BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră a coborât cu 0,67%, până la 794,79 de puncte.

Echipa societăţii de brokeraj Prime Transaction a notat, în raportul său săptămânal: "Piaţa locală a ignorat creşterile externe şi a închis pe minus la nivel de săptămână. Cazurile record (n.r. de persoane infectate cu noul coronavirus), noile restricţii impuse, cât şi discuţiile de «lockdown» la nivel regional au afectat evoluţiile bursiere".

Afirmaţia brokerilor vine în condiţiile în care, în Europa, indicele STOXX 600 s-a apreciat cu 2,11%, săptămâna trecută, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 2,85%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze avansul a fost de 1,94%.

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 3,27%, cea mai bună evoluţie săptămânală din august încoace, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 3,84%, iar Nasdaq Composite a avut un avans de 4,56%. Ambele coşuri de acţiuni au avut cea mai bună performanţă săptămânală, de la începutul lunii iulie.

Revenit la Casa Albă după ce fusese internat la Spitalul Militar Walter Reed din Washington, în condiţiile în care a fost testat pozitiv cu SARS-COV-2, preşedintele american Donald Trump a ţinut piaţa sub foc automat. Iniţial a spus că şi-a instruit echipa să nu mai negocieze cu democraţii un nou pachet de stimulare a economiei decât după alegerile din 3 noiembrie, pentru ca ulterior să anunţe totuşi unele măsuri între care suport pentru companiile aeriene, pentru alte companii de dimensiuni mici şi pentru populaţie.

Vineri, Trump scris pe Twitter că negocierile pentru un nou pachet progresează şi, conform CNBC, administraţia de la Casa Albă a ridicat oferta pentru noul pachet de ajutor de la 1,8 trilioane de dolari, faţă de 1,6 trilioane.

"Discuţiile privind stimulentele dictează acţiunea zilnică a pieţei", a spus Keith Buchanan, manager de portofoliu la Globalt, remarcând că retorica recentă indică unele progrese ale negocierilor. Dar, a adăugat că este esenţial ca Washingtonul să se mişte "rapid" în această privinţă pentru a "ameliora presiunea pe care o resimte economia", notează CNBC.

Mişcările de peste Atlantic nu s-au reflectat şi la Bucureşti, indicele compozit BETPlus încheind săptămâna în scădere cu 0,45%, la 1.323,58 de puncte, BET-FI al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea (FP) a coborât cu 1,89%, până la 41.262,45 de puncte, în timp ce BET-NG a fost singurul coş de acţiuni care s-a apreciat, indicele companiilor din energie şi utilităţi marcând un avans de 0,26%, până la 651,25 de puncte.

Valoarea transferurilor realizate la BVB în ultima săptămână de tranzacţionare a fost de 133,18 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, asemănătoare cu cea de săptămâna anterioară, de 132,85 milioane lei, dar cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Cred că piaţa este cuprinsă de o stare de aşteptare. În afară de câteva schimburi de dimensiuni mai mari cu acţiuni ale companiilor importante, care probabil sunt făcute de investitori instituţionali, nu se întâmplă nimic. Se vede lipsa investitorilor de retail din piaţă. Din momentul în care am devenit piaţă emergentă, după ce au fost schimburile de pachete între cei care au ieşit şi cei care au intrat, ca urmare a reclasificării, aproape nu mai avem tranzacţii".

În opinia sa, probabil investitorii aşteaptă alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi cele parlamentare de la noi, precum şi rezultatele financiare ale companiilor.

"În SUA, unele companii au început deja să îşi anunţe rezultatele, iar la noi cele mai multe vor veni la jumătatea lunii noiembrie. Mai sunt câteva săptămâni şi investitorii aşteaptă să vadă cum se vor prezenta companiile. Să vadă cine a performat pentru a investi în continuare sau să facă rebalansare de portofoliu, în cazul companiilor ale căror rezultate sunt sub aşteptările lor", a adăugat directorul de la Goldring.

TeraPlast (TRP), OMV Petrom (SNP) şi Turbomecanica (TBM) sunt cele mai importante companii care îşi vor prezenta rezultatele aferente trimestrului al treilea la finele lunii octombrie, zilele de 12, 13 şi 16 noiembrie fiind cele mai aglomerate, din acest punct de vedere.

"De asemenea, se observă scăderi în toate pieţele din Europa de Est. Aşa că, probabil, lipsa noastră de corelare cu pieţele din Vestul Europei şi din Statele Unite nu ţine numai de România", a mai spus Dragoş Mesaroş, referindu-se la ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute.

Fără motive fundamentale evidente, acţiunile Digi Communications (DIGI) au urcat cu 4,22%, săptămâna trecută, la 32,1 lei, cel mai mare avans din rândul titlurilor ce compun indicele principal BET, preponderent pe fondul unor volume reduse (sub media ultimei luni de tranzacţionare). Creşterea apare după un declin pronunţat în unele şedinţe din a doua parte a lunii trecute, pe volume cu mult peste cele obişnuite pentru acest emitent, ceea ce arată că, probabil, au fost efectuate vânzări de către investitori instituţionali. De menţionat că, în data de 7 octombrie, a fost realizat un transfer "deal" cu 0,3% din acţiunile DIGI de clasă B, la preţul unitar de 34,5 lei, cu 9,52% peste referinţa din piaţa "regular".

Impulsionate de anunţul ambasadorului Statelor Unite în ţara noastră privind acordul interguvernamental pentru finanţarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă şi a construcţiei reactoarelor 3 şi 4, în valoare de opt miliarde de dolari, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 2,32% vineri, la 16,78 lei, pe fondul unui volum de 905.613 titluri, cel mai ridicat din ianuarie 2018. La nivel săptămânal acţiunile producătorului de energie s-au apreciat cu 2,07%, dar încă se tranzacţionează în consolidarea formată între 16,2 şi 17,1 lei, ce a căpătat contur din a doua parte a verii.

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,83%, la 11,1 lei, săptămâna trecută, pe fondul unor volume reduse, comparativ cu media ultimei luni de tranzacţionare. În prezent, acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie electrică se află într-o corecţie a trendului ascendent dezvoltat după căderea din luna martie a acestui an.

Acţiunile Purcari Wineries (WINE) au urcat cu 1,33%, la 22,9 lei, săptămâna trecută, în timp ce titlurile MedLife (M) s-au apreciat cu 0,78%, până la 38,8 lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut doar cu 0,62%, la 0,325 lei, într-o săptămână în care cotaţia contractelor futures ale sortimentului Brent cu scadenţa în octombrie s-a apreciat cu 9%. Joi, compania a publicat indicatorii operaţionali cheie pentru trimestrul al treilea, raportând scăderi ale producţiei de hidrocarburi şi ale vânzărilor.

La polul opus, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 3,27%, la 12,42 lei, săptămâna trecută, cea mai mare scădere din BET, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV), cealaltă acţiune din indice, au coborât cu 1,1%, până la 2,24 lei. În ambele cazuri, declinurile au avut loc pe fondul unor volume reduse, sub media zilnică a ultimei luni de tranzacţionare.

Tot pe rulaje modeste, acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 2,48%, la 275 lei, titlurile transportatorului de gaze naturale încheind săptămâna sub limita inferioară a consolidării în care se tranzacţionează din vara acestui an, situată în zona 277-279 lei.

SIF-urile au avut evoluţii divergente, din care iese în evidenţă declinul de 9,74% al acţiunilor SIF Transilvania (SIF3), ce au încheiat săptămâna la 0,352 lei. Căderea este explicată de corecţia ex-dividend din data de 5 octombrie, pentru distribuţia de 0,0355 lei ceea ce, raportat la preţul acţiunii din data cum-dividend, oferea un randament brut de 9,1%.

La finalul săptămânii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 27,7% pentru SIF Transilvania şi 61% pentru SIF Munteania (SIF4), în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 19%, peste obiectivul avut în vedere de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Ne apropiem de jumătatea lunii octombrie şi, dacă în plan intern nu se întrevăd evenimente cu potenţial de a marca în ansamblu piaţa în săptămâna tocmai începută, în Statele Unite speranţele ca un nou pachet de stimulare a economiei să apară înainte de alegerile din 3 noiembrie au scăzut.

Sâmbătă, democraţii din Camera Reprezentanţilor şi republicanii din Senat şi-au exprimat opoziţia faţă de oferta preşedintelui Donald Trump, de 1,8 trilioane de dolari, conform CNBC.

"Această propunere a însemnat un pas înainte, doi paşi înapoi", a declarat preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, adăugând că atunci când Trump vorbeşte despre un pachet de ajutor mai mare, propunerea pare să însemne că vrea mai mulţi bani la discreţia sa, decât să cadă la un acord privind modul în care să fie folosiţi.

Congresul nu reuşeşte să ajungă la un acord privind noi ajutoare de luni de zile, timp în care virusul continuă să se răspândească în Statele Unite şi redresarea economică încetineşte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb