BVB Brokerii: Speculatorii aşteaptă după colţ revenirea Bursei

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2010

Brokerii: Speculatorii aşteaptă după colţ revenirea Bursei

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) a înregistrat vineri a cincea şedinţă de scăderi masive, toţi indicii din piaţă încheind pe minus, pe fondul pesimis-mului prezent pe marile pieţe europene.

Brokerii spun că trendul va rămâne negativ pe termen mediu, fiind de părere că în această săptămână vom asista totuşi la creşteri speculative.

"Speculatorii abia aşteptă să prindă o uşoară revenire şi să beneficieze din plin, acum sentimentul de panică este covârşitor", ne-a explicat Mihai Chişu, broker în cadrul IFB Finwest.

Cel mai mult au avut de suferit societăţile de investiţii financiare, grupate sub forma indicelui BET-FI, acestea coborând cu 6,52% faţă de nivelul de referinţă.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 4,34%, la 4.907 de puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, s-a depreciat cu 4,05%, până la 2.975 de puncte.

Cel mai puţin a avut de pierdut BET-NG, indicele companiilor energetice, care a coborât cu 2,85%, fiind susţinut de acţiunile "OMV Petrom" (simbol SNP) care au închis aproape de nivelul de referinţă de joi.

Lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut uşor la 67 de milioane lei, comparativ cu nivelul consemnat în şedinţa precedentă, de 40 milioane lei.

Cele mai lichide acţiuni au fost cele ale societăţii SIF "Oltenia" (simbol SIF5), care s-au ieftinit puternic la 1,61 lei/acţiune. Astfel, vineri, au fost transferate peste 13,26 de milioane de acţiuni, în valoare de 21,8 milioane de lei.

Doar o singură acţiune de pe Bursă a reuşit să închidă pe plus vineri, res-pectiv "Ves" Sighişoara (simbol VESY).

Pe sectorul bancar, preţul acţiunilor "Băncii Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV) a scăzut cu 7,77%, la 1,78 lei, în urma unor tranzacţii de 4,18 milioane lei, în timp ce titlurile "Erste Group Bank" (simbol EBS) au pierdut 5,80%, la 117 lei, pe fondul unui rulaj de 3,86 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. M-am saturat de manipularile pseudoanalistilor. Habar nu au despre ce vorbesc. Intotdeauna gasesc explicatii postfactum.

    Pe o piata bursiera ca cea din Romania este dificil sau chiar imposibil sa faci previziuni care in mod constant sa se indeplineasca. Previziuni pe termen foarte scurt pe baza datelor intraday se pot face totusi, insa ele sunt doar la indemana analistilor si traderilor si nici nu pot fi comunicate publicului suficient de repede pentru a se putea lua masuri pe baza lor.

    Bursa sa isi revina? Acum dupa ce s-au tiparit bani cu gramada ca sa se acopere problemele financiare ale unor tari din UE?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb