BVB Bursa a atins valoarea minimă a transferurilor din acest an

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2006

În şedinţa de ieri, valoarea totală a transferurilor a coborît pînă la 14,4 milioane RON, reprezentînd valoarea minimă a acestui an. Apatia care i-a cuprins pe investitori ieri poate fi pusă pe seama aşteptării rezultatelor de la Tribunalul Bucureşti, unde se judeca arestarea lui Dinu Patriciu şi dinspre Camera Deputaţilor, care ar trebui să ia o decizie în legătură cu pragul de deţinere la societăţile de servicii financiare. La deschiderea şedinţei, indicii bursieri erau pe scădere, dar în cursul zilei, ei au început să îşi revină astfel că la finele zilei au înregis-trat uşoare aprecieri: BET (+0,76%), BET-C (+0,83%) şi BET-FI (+0,25%).

Cel mai tranzacţionat emitent în cadrul şedinţei de luni a fost "BRD-GSG", cu o valoare totală a transferurilor de 1,9 milioane RON. Cursul s-a apreciat cu 1,1%, mai puternic la închiderea şedinţei datorită unor ordine de cumpărare care au intrat pe piaţă. Preţul de referinţă a fost de 18,4 RON/titlu. "Acţiunile BRD au una dintre cele mai bune evoluţii din acest an, în mai puţin de trei luni aducînd investitorilor un randament de 34,3%", afirmă analiştii de la "Prime Transaction". "BRD-GSG" este şi ultima dintre companiile listate la Bursă care încă nu a făcut publice rezultatele financiare pe anul 2005, urmînd ca acestea să fie cunoscute de investitori pe data de 29 martie.

Acţiunile celuilalt emitent de referinţă din sistemul bancar "Banca Transilvania", au avut o evoluţie bună, fiind pe locul doi după valoarea transferurilor. La finele şedinţei, o acţiune TLV valora 1,5 RON/titlu, prag pe care l-a atins după trei săptămîni.

Segmentul petrolier a avut ieri un singur reprezentant pe piaţa bursieră, companiile din grupul "Rompetrol" fiind suspendate de la tanzacţionare. Astfel, acţiunile "SNP Petrom" au avut cea mai bună evoluţie dintre toa-te titlurile blue-chip. La finalul zilei, cursul a ajuns la 0,5550 RON/acţiune, în creştere cu 1,7% faţă de ultimul preţ de referinţă. "Faţă de începutul anului, acţiunile SNP au înregis-trat o creştere de 25,8%", după cum apreciază analiştii "Prime Transaction".

În categoria societăţilor de servicii financiare, dinamica a fost lentă cu o valoare totală a transferurilor de numai 8,2 milioane RON. Cea mai puternică apreciere au avut-o titlurile SIF "Muntenia", al căror preţ de referinţă a crescut cu 1,3%. Ordinele de cumpărare pentru aces-te titluri au pătruns pe piaţă la mijlocul şedinţei şi au dus cursul pînă la un maxim de 1,64 RON/titlu.

La categoria a doua, cele mai tranzacţionate titluri au fost cele emise de societatea "Impact". Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la peste 293.000 RON. Cursul a fluctuat între 0,605 RON şi 0,615 RON/titlu. La închidere, preţul de referinţă a fost de 0,610 RON/titlu, similar cu cel din şedinţa de vineri.

"Turbomecanica" Bucureşti

O evoluţie bună au avut-o ieri titlurile companiei "Turbomecanica" Bucureşti, care au înregistrat o apreciere a cotaţiei cu 1,2%. În cursul zilei de ieri au fost perfectate 19 tranzacţii care s-au cifrat la peste 200.000 RON. "Astăzi este ultima zi în care se pot achiziţiona acţiuni pentru a beneficia de divizarea valorii nominale şi de dividend", explică Marcel Murgoci, de la "Estinvest". Domnia sa a adăugat că "astfel se justifică evoluţia bună a cursului acţiunilor TBM din ultimele zile". Şedinţa de ieri s-a închis la 17,5 RON/titlu, în apropierea maximului zilei, de 17,6 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb