BVB Bursa a crescut uşor, iar acţiunile SIF-urilor au urcat cu până la 3,8%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2012

Bursa a crescut uşor, iar acţiunile SIF-urilor au urcat cu până la 3,8%

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,35%, excepţie făcând acţiunile SIF care au urcat cu până la 3,8%.

La deschiderea sesiunii de ieri acţiunile SIF-urilor s-au menţinut pe linia ascendentă începută în ultima oră tranzacţionare de miercuri şi au avansat cu până la 2,5%. În jurul orei 10:40 creşterile s-au accelerat până la 4,8%, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari de acţiuni, însă în următoarele 15 minute ascensiunea a încetinit, anunţă Mediafax.

La finalul zilei, titlurile a patru dintre SIF-uri înregistrau creşteri cuprinse de 1,22% - 3,85%, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana erau în scădere cu 0,27%. Operaţiunile cu titlurile celor cinci SIF-uri au cumulat 13,2 milioane lei (3 milioane euro) şi au acoperit 46% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro).

Titlurile SIF-urilor au influenţat evoluţia indicelui BET-FI, acesta avansând cu 1,05%. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,67%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,52%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În ultimele două zile acţiunile SIF Moldova au înregistrat cea mai vizibilă creştere dintre SIF-uri, de 10,4%.

Societatea a anunţat, miercuri, că membrii Consiliului de Administraţie intenţionează să convoace AGA pentru o eventuală majorare a capitalului social şi simplificarea deciziilor prin eliminarea "eventualelor bariere statutare" în ceea ce priveşte cvorumul la reuniunile acţionarilor.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri au fost realizate şi tranzacţiile cu majoritatea acţiunilor de la BVB, însă rulajele au fost reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a încheiat ziua în stagnare, fiind ţinut la nivelul de miercuri de scăderile înregistrate de titlurile Fondului Proprietatea (-0,64%) şi BRD (-1,38%). Cele două acţiuni au o pondere cumulată de 39,85% în calculul indicelui.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,43% peste închiderea şedinţei precedente.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro), a fost cu puţin peste lichiditatea şedinţei precedente, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 11 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,67%, la 0,427 lei. Operaţiunile cu titlurile FP au asigurat 38% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

Investitorii au continuat să fie activi pe segmentul destinat derivatelor, unde au tranzacţionat produse structurate de 4,4 milioane lei, dublu faţă de ziua anterioară, şi contracte futures de 644.000 de lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 33,8 milioane lei (7,7 milioane euro). Suma este cu 7% peste rulajul de miercuri, de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb