BVB Cîteva tranzacţii mari au marcat şedinţa de vineri

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 martie 2006

Şedinţele de tranzacţionare de săptămîna trecută au adus apatie pe piaţa bursieră: valori totale ale transferurilor scăzute, rulaje modeste şi variaţii nesemnificative ale indicilor. Şedinţa de vineri s-a înscris în acelaşi tipar, valoarea totală a transferurilor fiind de numai 35 milioane RON. Indicii bursieri au înregistrat evoluţii divergente. Astfel, în timp ce sectorul SIF-urilor a pierdut ceva teren şi BET-FI s-a depreciat cu -0,2%, ceilalţi doi indici bursieri, BET şi BET-C, au înregistrat aprecieri nesemnificative de +0,49% şi +0,35%.

Unul dintre principalele evenimente care au marcat şedinţa de vineri a fost creşterea cotaţiei titlurilor "Rompetrol Rafinare Constanţa", în urma deciziei autorităţilor pieţei de a nu le sus-penda de la tranzacţionare, cu toate că emitentul este implicat într-un scandal politic. Acţiunile RRC au atins la finalul zilei 0,0801 RON/titlu, în creştere cu 2,7% fată de şedinta precedentă. Creşterea preţului, care dovedeşte că pe piaţă există o anumită susţinere a cotaţiei, s-a manifestat îndeosebi în prima parte a zilei. Aprecierea cotaţiei titlurilor RRC are loc după o perioadă de aproximativ două săptămîni în care acestea au închis pe pierdere. Transferurile au totalizat 1,9 milioane RON, pe fondul unei lichidităţi modeste (24 milioane titluri).

Titlurile societăţilor de servicii financiare nu au evoluat spectaculos, transferurile fiind perfectate la preţuri apropiate de cele de joi. Cel mai lichid emitent a fost SIF2 "Moldova" pe fondul unei valori totale a transferurilor de 3,3 milioane RON. Cotaţia sa a fost şi cea care s-a depreciat cel mai puternic, pierzînd 0,8%. Singurul SIF care a înregistrat o apreciere a preţului a fost SIF4 "Muntenia". La închidere, o acţiune SIF4 valora 1,59 RON/titlu, în creştere cu 0,6% faţă de ultimul preţ de referinţă. În schimb, lichiditatea a fost scăzută, rulajul total fiind de mai puţin de 900.000 de acţiuni.

La categoria întâi, cel mai tranzacţionat emitent a fost "BRD-GSG" cu o valoare totală a transferurilor 13,3 milioane RON, din care 8,24 milioane RON au fost realizate prin trei tranzacţii pe piaţa deal. Aceste transferuri au implicat 458 mii de acţiuni la preţul de 18 RON/acţiune. Cotaţia acţiunilor BRD s-a apreciat cu 1,1%. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul "Estinvest" Focşani, ne-a explicat că "această majorare se datorează unor ordine de cumpărare care au intrat în piaţă la finalul şedinţei şi au dus cursul la 18,2 RON/titlu". O evoluţie mai puţin aşteptată au avut-o acţiunile "Banca Transilvania". În urma anunţului de majorare a capitalului social, acţiunile TLV nu au suferit nici o modificare semnificativă a cotaţiei. Analiştii de la "Prime Transaction" apreciază că această stagnare se datorează faptului că vestea majorării capitalului s-a consumat înainte de apariţia propriu-zisă a convocatorului AGA. La finalul zilei, o acţiune TLV valora 1,49 RON/titlu, la fel ca la închiderea şedinţei de joi. A fost perfectată şi o tranzacţie deal care a implicat 200.000 de acţiuni la 1,48 RON/titlu.

"Compa" Sibiu

În şedinţa de vineri s-a remarcat aprecierea de 3% a cotaţiei titlurilor "CMP". "Acţiunile Compa au început să crească încă de la jumătatea lunii curente", subliniază analiştii de la "Prime Transaction". Vineri, titlurile CMP au fluctuat destul de puternic : au deschis pe creştere, pe la jumătatea şedinţei au început să scadă, iar spre final ordinele de cumpărare de pe piaţă au ridicat cursul la 1,37 RON. Preţul de referinţă din şedinţa de vineri l-a devansat pe cel anterior cu 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb