BVB Corecţii uşoare la bursa locală

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 octombrie 2019

Corecţii uşoare la bursa locală

Rulajul urcă la 77 milioane de lei

Piaţa locală s-a corelat cu pieţele regionale în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), evoluând în contrast cu pieţele dezvoltate din Europa şi de peste Ocean. Astfel, opt din cei nouă indici ai BVB au înregistrat corecţii uşoare, de până în jumătate de procent, într-o zi în care Romgaz (SNG) a dat mare parte din rulajul zilei bursiere, care s-a ridicat la 77,37 milioane de lei, peste rulajul mediu zilnic din acest an, de 41 milioane de lei.

Pe lângă Romgaz, doar pe alte trei simboluri au fost realizate transferuri ce au depăşit pragul de un milion de lei, într-o dovadă a apatiei care a dominat săptămâna de tranzacţionare de la Bucureşti.

Partea importantă din transferurile cu SNG de ieri, în sumă totală de 59,55 milioane de lei, s-au realizat în prima jumătate a şedinţei, indicând prezenţa unor schimburi între investitori instituţionali.

Piaţa a fost mai degrabă indiferentă la căderea Guvernului Dăncilă, indicele BET înregistrând o scădere de 0,37%, până la 9.479,50 de puncte.

Indicele BUX de la Budapesta a coborât cu 0,2%, PX al bursei de la Praga a crescut cu 0,07%, iar WIG20 al pieţei din Varşovia a pierdut 0,53%.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii au înregistrat evoluţii preponderent descendente. BET-FI este singurul indice care a închis pe plus şedinţa de astăzi (n.r. ieri) , cu un plus de 0,08%.La polul opus, cea mai mare scădere a fost de 0,43%, în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a crescut semnificativ, până la 77,3 milioane lei, cu un aport de 59,5 milioane lei venit din tranzacţiile cu acţiuni SNG. Din cadrul indicelui BET, doar 2 societăţi au închis pe plus: Alro (ALR), cu plus 0,87%, şi Purcari Wineries (WINE), cu o creştere de 0,47%. Corecţii de peste un procent au avut societăţile: Digi Communications (DIGI), minus 1,32%, Romgaz, minus 1,08% şi Conpet (COTE), minus 1,01%".

Titlurile SNG au fost primele în topul lichidităţii, ultima cotaţie a acţiunilor producătorului de gaze fiind de 36,7 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,39 lei/titlu, în scădere cu 0,62%, valoarea schimburilor cu acţiunile băncii însumând 4,75 milioa-ne de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,175 lei, în stagnare, pe fondul unei valori transferate de circa 4,47 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au antrenat un rulaj de doar 1,23 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,415 lei/titlu, de asemenea în stagnare.

Prin piaţa "deal" nu a fost încheiată ieri nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a depreciat cu 0,36%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o scădere de 0,22%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Condmag" (COMI): +10%

2. "Electroputere" (EPT): +4,35%

3. "TMK-Artrom" (ART): +4,05%

4. "Cemacon" (CEON): +3,24%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,23%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza" (STZ): -3,1%

2. "Aages" (AAG): -2,68%

3. "Turbomecanica" (TBM): -2,65%

4. "Prebet" (PREB): -1,64%

5. "Zentiva" (SCD): -1,49%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb