BVB Cotaţia acţiunii BRD: scădere de -7%, după o creştere de +11%

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 septembrie 2006

Prima şedinţă a acestei săptămâni s-a încheiat cu valori mari tranzacţionate pentru "BRD Group Societe Generale" , care a fost liderul pieţei la această categorie. Important ar mai fi de notat că ieri acţiunile TLV au fost supendate de la tranzacţionare pentru acordarea acţiunilor gratuite TLV, emise ca urmare a majorării capitalului social.

Valoarea totală transferată s-a ridicat la 25.060.264 lei, mai puţin cu -46% decât în şedinţa precedentă, în timp ce volumul transferat a scăzut cu -32%.

Dintre cei trei indici bursieri doar unul a fost în creştere. Este vorba despre indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare BET FI care care a urcat cu +0,83%. Ceilalţi doi indici, BET (urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni cotate) şi BET C (urmăreşte evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor listate) au scăzut cu -1,15% şi, respectiv, cu -1,31%.

Silviu Antonescu, de la SSIF "Harinvest", apreciază că în prima zi a acestei săptămâni am avut o lichiditate mai bună la Bursă decât la începutul săptămânii trecute.

Într-o zi sau două urmează să vedem impactul pe piaţă al alocării acţiunilor gratuite TLV. Brokerul susţine că ne putem aştepta la două situaţii. Prima ar fi ca investitorii care deţin titluri TLV să vândă acţiunile primite gratuit. A doua situaţie - ca aceştia să fi vândut acţiunile deţinute până acum, şi să le păstreze în continuare pe cele primite gratuit.

Referitor la sectorul SIF, Silviu Antonescu a comentat că a avut o evoluţie favorabilă, cu volume bune.

Cu acţiunile SIF 5 "Oltenia" s-au realizat ieri tranzacţii în valoare de 4.083.480 lei, titlul fiind ocupantul locului secund în topul lichidităţii. Până la sfârşitul şedinţei acţiunile au cumulat o apreciere de +1,12%, iar preţul de închidere a fost 2,72 lei/acţiune.

Şi acţiunea SIF 2 Moldova a încheiat prima sesiune din această săptămână pe plus (+0,93%), în condiţiile în care volumul transferat a fost de 1.730.168 acţiuni transferate pentru valoare totală de peste 3,7 milioane lei.

Un alt titlu care a mers bine a fost RRC "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Ieri s-au transferat peste 13 milioane titluri RRC la preţuri cuprinse între 0,083 şi 0,0849 lei/acţiune. Cotaţia RRC a crescut ieri cu 2,1%.

BRD Groupe Société Générale

În cadrul şedinţei de ieri cea mai nefavorabilă evoluţie au avut-o titlurile BRD. După ce vineri cotaţia BRD a crescut nejustificat, consideră domnul Antonescu, cu +11,4%, ieri cursul a înregistrat cea mai mare depreciere dintre acţiunile listate -7,18%. S-au transferat 245.440 acţiuni BRD care au însumat o valoare totală de 4.518.197 lei. Cu această valoare, acţiunea a ocupat prima poziţie în topul lichidităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb