Valoarea totală a transferurilor perfectate vineri pe piaţa bursieră a atins maximul istoric de 161,6 milioane RON şi datorită faptului că vineri au fost raportate subscrierile în cadrul ofertei publice iniţiale la "Transelectrica". Ultima şedinţă a săptămânii s-a caracterizat printr-o lichiditate bună, cu creşteri semnificative la nivelul cotaţiilor. Pe prima poziţie s-a situat BET-FI, care a câştigat vineri 4,89%, urmat de indicele BET cu o creştere de 3,75%. Cotaţiile tuturor acţiunilor listate au crescut în medie cu 3,75%. Investitorii s-au orientat vineri către acţiunile companiei bancare "BRD Groupe Societe Generale", care au ocupat poziţia întâi în topul celor mai tranzacţionate titluri de la prima categorie. Cotaţia acţiunilor BRD a înregistrat o creştere semnificativă, cu precădere în a doua parte a şedinţei bursiere, când a atins maximul de 16,3 RON/acţiune. Preţul de referinţă a fost similar valorii maxime, în creştere cu +7,2% faţă de şedinţa anterioară. O creştere mai temperată a înregistrat-o vineri şi cotaţia acţiunilor "Banca Tran-silvania", care s-a apreciat cu 3,8%, până la 0,9550 RON/acţiune.
Cele cinci acţiuni SIF au înregistrat vineri încă o şedinţă cu aprecieri puternice ale cotaţiilor, încă de la deschiderea sesiunii bursiere. Pe parcursul zilei au mai existat uşoare corecţii, însă cursurile au finalizat ziua cu o apreciere medie de 4,89%. Cel mai tranzacţionat titlu a fost SIF "Oltenia", valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiuni SIF5 cifrându-se la 6,7 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF5 a înregistrat o creştere semnificativă, de 6%, până la 1,96 RON/acţiune. Cel mai tranzacţionat emitent de pe întreaga piaţă a fost vineri SIF Moldova", transferurile cu acţiuni SIF2 depăşind 8,5 milioane RON. Cursul titlurilor SIF2 a crescut cu 4,52%, până la 1,62 RON/acţiune.
Cursul titlurilor "SNP Petrom" a început să crească încă de la deschidere, cumulând o apreciere de 3% (preţ de referinţă 0,51 RON/acţiune), în condiţiile unei valori totale transferate de 2,3 milioane RON.
Brokerii sunt de părere că această creştere se datorează şi faptului că preţul barilului de petrol a depăşit 74 USD pe pieţele internaţionale, aspect ce avantajează companiile extractive cum ar fi "Petrom". În contrast, titlurile RRC au dat dovadă de o volatilitate mai ridicată a cursului, care a scăzut la jumătatea zilei până la 0,0655 RON/acţiune. Ordinele de cumpărare de dimensiuni mari, prezente în piaţă în a doua parte a şedinţei, au determinat creşterea cotaţiei RRC, până la 0,0677, cu 1,8% peste preţul de referinţă din şedinţa anterioară.
• "Turbomecanica" Bucureşti
După câteva şedinţe în care cursul TBM a suferit corecţii consecutive, în ultima sesiune bursieră acesta a câştigat 6,15%. Cotaţia a variat între 0,6550 RON/acţiune, la des-chidere, şi maximul de 0,6950 RON/acţiune, pentru ca ultima tranzacţie să se realizeze la 0,6900 RON.