BVB Cotaţia BVB a urcat cu 3,47%, pe o piaţă în scădere

Valentina Stratulat
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 ianuarie 2011

Cotaţia BVB a urcat cu 3,47%, pe o piaţă în scădere

Acţiunile s-au ieftinit şi vineri, indicele compozit al Bursei indicând o scădere de 0,55%, pe fondul unei lichidităţi de 64,84 milioane lei (15,23 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 63% din rulajul total, înregistrând o scădere de 1,59% a cotaţiei. La finalul şedinţei de vineri acţiunile FP se transferau la 0,62 lei/unitate.

Rulajul FP realizat a fost de 37,18 milioane de lei. Pe parcursul zilei, preţul FP a variat semnificativ între 0,62 şi 0,63 lei/acţiune.

Pe piaţa derivatelor, au fost realizate 3 tranzacţii cu contracte futures cu scadenţa în martie, având ca activ suport acţiunile FP, în valoare de 12.600 lei.

Un rulaj semnificativ, de 6,33 milioane de lei, a fost înregistrat şi de SIF5 "Oltenia", pe fondul tendinţei investitorilor de a se retrage de pe piaţa SIF-urilor, după cum consideră brokerii. Cotaţia SIF5 s-a depreciat cu 1,79%, ajungând la 1,375 lei/unitate.

Gabriel Necula, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că acţiunile FP au avut o revenire la cumpărare în prima parte a zilei, însă că, spre final, s-a menţinut tendinţa de scădere a cotaţiei, fiind înregistrată aceeaşi corecţie ca şi în şedinţa anterioară. Potrivit domniei sale, evoluţia SIF-urilor este greu de justificat. "SIF-urile vor avea probleme în continuare în susţinerea preţului", ne-a precizat domnul Necula.

Vineri, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a coborât cu 2,05%, la 22.707,22 de puncte.

Indicele compozit al pieţei, BET-C, a ajuns la 3.336 puncte, după o scădere de 0,55%, în timp ce BET-XT, al celor mai lichizi de 25 de emitenţi, a avut o scădere de 0,97%, la 507,87 puncte.

În şedinţa de vineri, s-a remarcat şi volumul mare de tranzacţionare al acţiunilor BVB, care au înregistrat un rulaj de 4,041 milioane de lei. Contrar evoluţiei pieţei, preţul titlurilor BVB a urcat cu 3,47%, încheind şedinţa la 43,2 lei/unitate. "Creşterea semnificativă a acţiunilor BVB arată că se revine la tendinţa de apreciere de dinainte de listarea acţiunilor FP", ne-a spus Gabriel Necula.

O creştere remarcabilă, de 3,54%, a fost înregistrată şi de acţiunile "Biofarm" (simbol BIO), în urma unor schimburi de 531.131 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca si VAnghelie a priceput cum aduna primaria din New York bani de pe bursa....va sfatuiesc pe toti sa mai luati actiuni ale BVB acum pina mai sunt. Ca daca baga baietzii din sectorul 5 mina in buzunar...ne-am lins pe bot de actiuni la BVB. Ca nu o sa mai vinda nimeni.Ati fost avertizati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb