BVB Cotaţiile acţiunilor SIF au urcat înainte de anunţul de amânare a privatizării BCR

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2006

În cadrul şedinţei bursiere de ieri sectorul acţiunilor SIF a înregistrat o evoluţie bună, cu volume mari de titluri tranzacţionate. Liviu Avram, de la "Prime Transaction", apreciază că, privită în ansamblu şedinţa de ieri a fost una de creşteri, mai susţinute în sectorul SIF. În afară de SIF 1 care a încheiat pe o uşoară scădere, şi SIF 5 care a terminat şedinţa fără variaţie de preţ, cotaţiile acţiunilor celorlalte SIF-uri au înregistrat creşteri susţinute. Domnul Avram crede că apropierea de data limită de finalizare a privatizării Băncii Comerciale Române a influenţat pozitiv cotaţiile SIF-urilor în ultimele zile, în condiţiile în care fiecare dintre acestea deţine aproximativ 6% din capitalul social al BCR. Totuşi, spre sfîrşitul sesiunii bursiere de ieri a început să circule informaţia că finalizarea privatizării BCR a fost amînată cu încă o lună.

Şi Adrian Ceuca, de la SSIF "Broker", a apreciat că ieri lichiditatea a fost bună pe sectorul SIF, dar, ca urmare a faptului că data limită a privatizării BCR s-a amânat ieri cu o lună de zile, crede ca astăzi s-ar putea să asistăm la o scădere a cotaţiilor SIF.

Despre acţiunea SNP "Petrom", Liviu Avram ne-a spus că în orele dimineţii aceasta a încercat o creştere a cotaţiei, dar nu a reuşit. Acţiunea SNP a încheiat şedinţa fără variaţie de preţ, la 0,55 lei/acţiune.

La fel ca şi marţi, toţi cei trei indici bursieri au încheiat ieri şedinţa pe plus, deşi creşterile nu au fost de amploare. Cel mai mult s-a apreciat indicele BET FI (+0,79%) care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţionează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Acesta a fost urmat de indicele BET care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide şi active zece titluri +0,18% şi de indicele BET C care monitorizează evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor listate, care a câştigat 0,11%.

Valoarea totală a suferit o uşoară scădere faţă de de ieri, ajungând la 25.698.303 lei. În schimb volumul transferat a scăzut mai mult, cu -31%, până la 29.378.728 titluri.

Ieri în topul lichidităţii au fost prezente patru din cele cinci SIF-uri.

Primul loc a fost ocupat de SIF 5 "Oltenia care a adus cea mai mare sumă (5.869.053 lei) la formarea valorii totale.

După SIF 5 a urmat SIF 2 "Moldova cu transferuri în sumă totală de 3.739.030 lei, şi care a încheiat şedinţa pe o creştere a cotaţiei de +1,38%. Preţul acţiunii SIF 2 a variat între minimul de 2,19 lei/acţiune şi maximul de 2,23 lei/acţiune.

Cele mai active acţiuni au fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC) şi "Petrom" (SNP), situaţie înregistrată şi în şedinţa anterioară. Însă, în comparaţie cu ziua de marţi, volumele transferate au fost mai mici, de 8.566.700 de titluri (RRC) şi respectiv 6.677.400 de titluri (SNP). Titlul RRC a terminat sesiunea pe o uşoară creştere a preţului, de 0,82%.

Liviu Avram a subliniat că, deocamdată, acţiunile TLV rămân suspendate de la tranzacţionare şi nu se cunoaşte încă data de reluare a tranzacţionării acestora pe piaţa de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb