BVB Cotaţiile SIF scad pe o piaţă puţin lichidă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2006

Sesiunea bursieră de ieri s-a caracterizat printr-o valoare totală a transferurilor de numai 19,3 milioane RON, în condiţiile în care mai mult de jumătate din această sumă a fost realizată cu acţiuni ale celor cinci societăţi de investiţii financiare. Analiştii estimează că avem de-a face cu o piaţă fragilă, care impune din partea tuturor inves-titorilor un comportament prudent, datorită volatilităţii rid-icate de care dau dovadă majoritatea titlurilor lichide în această perioadă. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci titluri din sectorul SIF-urilor, s-a depreciat cu -5,48%, în timp ce indicele BET a pierdut numai -0,51% iar indicele BET-C a scăzut cu -0,6%.

Analiştii sunt de părere că noile propuneri ale CNVM s-au făcut simţite cu rapiditate în piaţă, cotaţiile acţiunilor SIF situîn-du-se pe o pantă descendentă în a doua jumătate a sesiunii bursiere. Cel mai mult a pierdut cursul acţiunilor SIF "Muntenia", care a închis cu o depreciere de -6,9% faţă de preţul de referinţă aferent sesiunii bursiere de luni. Ultimul transfer cu acţiunile SIF4 a fost perfectat la preţul de 1,22 RON/acţiune. Brokerii apreciază că deprecierea cotaţiilor în segmentul SIF s-a realizat pe volume de tranzacţionare destul de reduse, rulajul total în cazul SIF "Muntenia" fiind de numai 1,3 milioane de acţiuni.

"Banca Transilvania" şi-a reluat ieri poziţia de cel mai lichid emitent din cadrul întregii pieţe bursiere, valoarea totală a transferurilor cu acţiuni TLV cifrîndu-se la 3,2 milioane RON. Cotaţia a reuşit să încheie sesiunea cu o apreciere de +0,6%, pînă la 0,8650 RON/acţiune, o evoluţie similară înregistrînd-o şi cursul titlurilor "BRD Groupe Societe Generale", care a cres-cut cu 0,6%, pînă 15,3 RON/acţiune. O evoluţie contrară a avut-o ieri cursul acţiunilor "Banca Comercială Carpatica", care a pierdut 3,7%, preţul de referinţă pentru o acţiune BCC fiind ieri de 0,5150 RON.

Sectorul petrolier a fost lipsit ieri de acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa, suspendate de la tranzacţionare datorită desfăşurării unei adunări generale a acţionarilor. Cursul acţiunilor "SNP Petrom" a evoluat strîns în jurul palierului de 0,4930 RON/acţiune, şi a închis în uşoară scădere (-0,8%) comparativ cu şedinţa de luni. Lichiditatea redusă a dominat şi acest sector, valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SNP cifrîndu-se la numai 1,09 milioane RON.

"Flamingo Internaţional" Bucureşti

Interesul investitorilor s-a îndreptat şi către acţiunile "Flamingo Internaţional", compania ocupînd ieri poziţia întîi în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi de la categoria a doua a pieţei bursiere. Valoarea totală a transferurilor cu titluri FLA s-a cifrat la numai 300.000 RON. Cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa înainte de finalul şedinţei, cînd au început să fie tranzacţionate pachete mai consistente de acţiuni, ducînd la o apreciere a cotaţiei cu 4,4%, la 0,3550 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb