BVB Creşteri accelerate pe piaţa acţiunilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 februarie 2012

Creşteri accelerate pe piaţa acţiunilor

Piaţa a consemnat o zi de creşteri puternice, indicii bursieri urcând cu apoape 3 procente fiecare, pe fondul unor schimburi cu acţiuni de 55 milioane lei (12,7 milioane euro), în creştere cu 72%, faţă de ziua precedentă.

Din această sumă aproape 16% reprezintă câte două tranzacţii negociate cu acţiunile Bursei de Valori Bucureşti şi BRD, de 5,3 milioane lei şi, respectiv, 3,5 milioane lei.

BET-C, indicele compozit al pieţei, a avansat cu 2,58%, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut pentru a 13-a şedinţă consecutiv şi au atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 3%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 2,78%. Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET este în creştere cu 12,7%, iar indicele BET-FI a urcat cu 16,52%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,92% peste finalul şedinţei anterioare.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 2,72%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Mihai Căruntu: Mai este loc de creştere

"Mai este loc de creştere, din moment ce randamente dividendelor rămân încă atractive chiar şi după evoluţia din ianuarie", a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, citat de Mediafax, adăugând: "Cum încă vorbim orientativ de randamente ale dividendelor mai mari de 13% la SIF Moldova şi SIF Transilvania, de peste 10% la SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi Transgaz, de peste 6% la FP, Petrom, Transelectrica, SIF Oltenia, înseamnă că loc de creştere există în continuare. Totuşi, SIF-urile se vor dovedi mai volatile şi vor pierde cel mai mult din preţ după data ex-dividend, aceste acţiuni fiind vizate în special pe raţiuni de dividend şi mai puţin pe alte fundamente".

Titlurile Fondului au încheiat ziua de ieri în creştere cu 3,56%, la 0,5095 lei. O cotaţie mai ridicată a fost înregistrată la 3 august, când acţiunile au fost tranzacţionate la 0,511 lei. Transferurile cu acţiunile FP au cumulat 22,1 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă reprezentând 40% din lichiditatea pieţei, de 55 milioane lei (12,7 milioane euro).

Directorul departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă, spune că se observă prezenţa unor investitori mai mari şi mai agresivi la cumpărare, mai ales după ce participaţia statului la FP a devenit una neglijabilă.

"Preţul a trecut uşor prin nivelul de 0,5 lei/acţiune şi există şanse mari să asistăm în continuare la creşteri semnificative", a adăugat Ceucă.

Pe de altă parte, analistul BCR crede că moştenitorii foştilor proprietari vor fi mai activi la vânzare, atât timp cât preţul acţiunilor Fondului Proprietatea va continua să crească.

"Aceştia au primit peste 35% din capitalul FP începând cu luna mai, la un preţ sub 0,6 lei/acţiune, şi vor fi tot mai tentaţi să vândă pe măsură ce preţul va tinde să crească deoarece ei îşi vor recupera în câştig sau la discount-uri rezonabile creanţele împotriva statului român. Pentru a ajunge în situaţia ca preţul să treacă de 0,7 lei/acţiune în circa doi ani de zile, asociat unui discount sensibil sub 50%, este nevoie de o schimbare a profilului Fondului, dominat acum de companii nelistate administrate netransparent de guvern şi care au o profitabilitate slabă", a explicat Căruntu.

Linia ascendentă de marţi a fost urmată şi de majoritatea acţiunilor din piaţă, încă din primele minute, astfel că bursa a recuperat repede corecţia uşoară înregistrată luni.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb