BVB Creşteri puternice pe fondul unor volume modeste

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 octombrie 2019

Creşteri puternice pe fondul unor volume modeste

Toţi indicii au închis în teritoriul pozitiv

Săptămâna a debutat pozitiv în ceea ce priveşte cotaţiile, toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) marcând aprecieri semnificative într-o şedinţă de tranzacţionare în care transferurile cu titluri Fondul Proprietatea (FP) au dat aproape jumătate din rulajul zilei.

Per total, lichiditatea înregistrată ieri a fost de doar 20,74 milioane de lei, la jumătate faţă de valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, de circa 41 de milioane de lei.

Indicele BET a câştigat ieri 104,81 de puncte, revenind în preajma maximelor multianuale după precedenta săptămână negativă şi atingând 9.546,33 de puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de ieri a bursei: "Săptămâna a început cu creşteri pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o creştere de 0,57% pentru BET-BK şi un avans de 1,11% în cazul BET. Valoarea tranzacţiilor a scăzut însă la 20,7 milioane lei, din care un aport de 9 milioane a venit din partea transferurilor cu acţiuni Fondul Proprietatea.

Din cadrul indicelui BET, cea mai buna evoluţie a fost înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au urcat astăzi (n.r. ieri) cu 1,83%, urmate de titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu un plus de 1,8% şi FP, plus 1,72%. La polul opus, doar două companii au înregistrat scăderi: Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu un recul de 1,16% şi Alro Slatina (ALR), cu minus 0,43%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii este condus de acţiunile FP, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,18 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 14,28 lei/titlu, în creştere cu 0,71%, valoarea tranzacţionată însumând 1,72 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,415 lei, în creştere cu 0,84%, pe fondul unei valori transferate de 1,7 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 37 lei/titlu, în creştere cu 0,54%, în contextul unui rulaj de 1,05 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele BETPlus, al celor mai lichide 40 de acţiuni ale bursei, a avut o creştere de 1,09%, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a urcat cu 0,95%.

BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 0,64%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +8,7%

2. "Conted" (CNTE): +3,08%

3. "Compa" (CMP): +2,36%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +2,11%

5. "OMV Petrom" (SNP): +1,83%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Vrancart" (VNC): -4,27%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,35%

3. "Erste Group Bank" (EBS): -1,68%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -1,16%

5. "THR Marea Neagră" (EFO): -0,87%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb