BVB Cumpărătorii s-au mai liniştit

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2005

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost caracterizată prin deprecieri ale cotaţiilor la un număr mare din simbolurile tranzacţionate, fapt ce a condus la scăderi ale celor trei indici bursieri.

Astfel, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide titluri cotate la BVB, a scăzut ieri cu 1,96% pînă la 5.721,03 puncte. Nivelul înregistrat de BET-C la finele şedinţei, de 3.652,82 puncte este cu 2,01% mai mic decît cel de la începutul anului. În acelaşi timp, BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia cotaţiilor titlurilor SIF, a atins nivelul de 22.213,15 puncte, acesta fiind cu 2,71% mai mic decît nivelul de la începutul anului.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 513,2 miliarde de lei.

Brokerii precizează că scăderile de ieri de la Bursă au avut loc pe fondul reducerii considerabile a numărului de cumpărători faţă de perioada precedentă, şi nu pe fondul unei presiuni la vînzare.

Investitorii şi-au orientat atenţia şi spre obligaţiuni. Astfel, au fost transferate 5 obligaţiuni "Raiffeisen Bank" în valoare de 26,3 milioane de lei. Preţul la care au fost transferate acestea a depăşit cu 3% valoarea nominală. În acelaşi timp, au fost transferate 8 obligaţiuni "Finansbank" la un preţ cu 2% mai mare decît principalul. Valoarea totală a tranzacţiilor cu obligaţiuni "Finansbank" a fost de 85,28 milioane de lei.

SIF "Oltenia" a raportat ieri că deţine mai puţin de 5% din acţiunile "Compa" Sibiu. Societatea are un capital social de 77,8 miliarde de lei. Potrivit ultimelor raportări, SIF-ul deţinea 5,14% din titlurile emitentului. Printre acţionarii importanţi ai societăţii se numără, potrivit aceleiaşi raportări, Asociaţia Salariaţilor (51,19%), Broad-hurst Investments Ltd"+"Lindsell Enterprises Ltd" (7,21%), "Hiposwiss Fund-Danube Tiger Luxemburg" (9,99%).

Tot ieri, "Deltasider" a raportat că deţine mai puţin de 5% din capitalul "Zimtub" Zimnicea.

"Petrom" Bucureşti

Cotaţia acţiunilor SNP s-a înscris pe parcursul şedinţei bursiere de ieri pe un trend des-cendent, pe fondul unei cereri reduse. Cursul a scăzut de la 4.400 lei la 4.230 lei/acţiune, acesta din urmă fiind şi preţul de închidere de ieri. Raportat la preţul la care a fost încheiată ultima tranzacţie marţi, titlurile SNP au înregistrat o depreciere de 4,5% a cursului. Cel mai mare pachet transferat a numărat 150.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată în prima parte a şedinţei, la preţul de 4.260 lei/titlu.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Pe parcursul sesiunii bursiere de ieri, cursul acţiunilor RRC s-a înscris pe un uşor trend des-crescător, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Numărul total al titlurilor transferate a fost de peste 228,7 milioane iar valoarea tranzacţiilor perfectate cu acestea s-a ridicat la 256,42 miliarde de lei. Volumul ridicat de tranzacţionare de ieri a fost determinat de efectuarea a două tranzacţii speciale cu un număr total de 143 milioane de acţiuni. Preţul la care au fost efectuate cele două tranzacţii a fost de 1.070 lei/titlu.

Ultima tranzacţie de ieri a fost efectuată la cursul de 1.230 lei/titlu, curs cu 1,7% mai mare decît preţul de închidere de marţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb