BVB După anunţul de majorare a capitalului, cotaţia titlurilor SIF3 "Transilvania" cîştigă 4,6%

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 martie 2006

Şedinţa de ieri a fost marcată de scăderi pe majoritatea titlurilor SIF şi de creşteri pe restul acţiunilor blue-chip. Lichiditatea a fost bună, transferurile totalizînd peste 44 milioane RON. Iulian Panait, de la "KTD Invest", ne-a declarat că "scăderea de ieri din sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost cauzată de investitorii care şi-au marcat profiturile, după creşterile înregistrate în cursul săptămînii trecute". În urma acestor evenimente, BET-FI a pierdut 0,56%. Ceilalţi doi indici bursieri BET (cel care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă) şi BET-C (indicele întregii pieţe) s-au apreciat uşor, cu 1,1% respectiv 0,98%.

După cum era de aşteptat, în atenţia investitorilor s-a aflat ieri, SIF3 "Transilvania". Valoarea totală a transferurilor efectuate cu aceste titluri a reprezentat aproape un sfert din piaţă (11,1 milioane RON) iar la finele zilei cotaţia a cîştigat 4,6%. Creşterea a fost mai puternică în prima parte a şedinţei, pînă la maximul de 2,35 RON/titlu. Spre sfîrşitul zilei cumpărătorii au început să părăsească piaţa, influenţaţi, probabil, de scăderile de preţ ale celorlalţi patru emitenţi din acest sector. Cea mai puternică depreciere a suferit-o SIF4 "Muntenia", a cărei cotaţie a pierdut ieri 4,4%.

Segmentul petrolier s-a remarcat prin evoluţia divergentă a celor doi emitenţi "Rompetrol Rafinare" şi "SNP Petrom". Titlurile RRC s-au menţinut pe trendul descendent cu care ne-am obişnuit în ultima perioadă, pierzînd în cursul zilei de ieri, încă 2,3%. Titlurile RRC au închis la minimul zilei, de 0,0826 RON/titlu, pe fondul unui rulaj de 33,1 milioane acţiuni. În contrast, acţiunile SNP "Petrom" au cîştigat 3,5% în ultimele 15 minute ale şedinţei bursiere. Marcel Murgoci, de la "Estinvest" Focşani, ne-a explicat că "a avut loc o reorientare a inves-titorilor în ultimul sfert de oră, aceştia începînd să cumpere direct de la vînzători". Valoarea totală a transferurilor a fost cea mai ridicată de la categoria întâi, şi anume 4,1 milioane RON. La închidere, un titlu SNP valora 0,6 RON.

Singurul emitent din sectorul bancar care a închis pe pierdere a fost "Banca Comercială Carbatica Sibiu". Aceste titluri au pierdut astăzi 0,8%, în condiţiile în care banca a anunţat o majorare de capital (12,05%) prin distribuirea unor acţiuni gratuite. Liviu Avram, broker în cadrul "Prime Tansaction", ne-a spus că "o mare parte din investitori au cumpărat în ultima perioadă datorită zvonurilor de majorare iar acum îşi marchează profiturile". Ceilalţi doi emitenţi din acest sector au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor.

Carbid Fox Tarnăveni

Una dintre cele mai mari creşteri din şedinţa de ieri a fost cea a titlurilor CRB, a căror cotaţie s-a apreciat cu 8,7%. Cursul s-a situat încă de la des-chidere pe un trend ascendent, atingînd spre mijlocul şedinţei, maximul de 0,0476 RON/titlu. Spre final, însă, mai multe ordine de vînzare au intrat în piaţă astfel încît preţul de referinţă pentru o acţiune CRB a fost de 0,0450 RON. Brokerii consideră acest titlu ca fiind deosebit de volatil, bun pentru speculaţii şi nu exclud existenţa unor jocuri de culise şi înţelegeri între deţinătorii pachetelor de acţiuni pentru a influenţa cursul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb