BVB: Electrica anunta indeplinirea criteriilor pentru accederea in indicii internationali FTSE Russell

T.B.
Piaţa de Capital / 20 decembrie 2023

BVB: Electrica anunta indeplinirea criteriilor pentru accederea in indicii internationali FTSE Russell

Electrica informeaza actionarii si investitorii asupra gradului de indeplinire a criteriilor furnizorului global de indici FTSE Russell, in perspectiva includerii, pentru prima oara, a actiunilor Electrica (EL) in componenta FTSE Global Equity Index Series (GEIS), potrivit bvb.ro.

Pe baza monitorizarii interne, in concordanta cu metodologia furnizorului global FTSE Russell, actiunile Electrica au indeplinit criteriul capitalizarii pe tot parcursul anului 2023 si, de asemenea, au trecut testul de lichiditate (mediana volumelor zilnice de tranzactionare a depasit 0,05% din numarul actiunilor free float) in 10 din cele 12 luni ale anului 2023, informează sursa menţionată.

Astfel, conform metodologiei si pragurilor publicate de FTSE Russel, actiunile Electrica vor fi incluse in indicele FTSE Global All Cap si, avand in vedere pragurile de capitalizare ale seriilor de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) publicate in noiembrie 2023, actiunile Electrica vor fi incluse in indicele FTSE Global Mid Cap (care necesita o capitalizare totala de peste 570 milioane USD), relatează sursa.

Un anunt din partea FTSE Russell care sa confirme oficial includerea actiunilor Electrica in indicii mentionati este asteptat sa apara in jurul datei de 15 februarie 2024, iar includerea efectiva sa fie facuta incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 19 martie 2024, conform bvb.

Potrivit sursei indicate, "Cresterea lichiditatii mediane a actiunilor Electrica si includerea in indicii FTSE Russel reprezinta un nou pas in linie cu obiectivul nostru de a crea valoare adaugata pentru actionari, printr-o distribuire mai buna a lichiditatii si minimizarea volatilitatii, iar aceasta includere in indici va contribui la cresterea semnificativa a vizibilitatii actiunilor Electrica in randul investitorilor institutionali internationali, cat si la dezvoltarea pietei de capital romanesti." a declarat Alexandru-Aurelian Chirita, Directorul General al Electrica.

Astfel, Electrica anunta indeplinirea criteriilor de includere in indicii internationali FTSE Russell in cel mai scurt timp posibil, dupa doar un an de la intrarea in vigoare a celor doua contracte de market-maker pentru emitent (IMM - Issuer Market Maker), optim calibrate, cu BRK Financial Group S.A. si Wood & Company Financial Services a.s. Praga, conform sursei menţionate.

În luna decembrie 2023, actiunile Electrica au avut cel mai bun parcurs din intreg anul 2023 si nu numai, reusind indeplinirea criteriului lichiditatii conform FTSE Russell in primele 10 sedinte din 10, concomitent cu inregistrarea celui mai bun randament lunar, de aproape 20% la finalul sedintei din 15 decembrie 2023, ceea ce marcheaza cel mai bun randament agregat de la inceputul anului (incluzand dividendul), de 44,1%, depasind chiar BET-TR (40,3%), informează bvb.

Pe parcursul lunii decembrie 2023, actiunile Electrica au marcat, de asemenea, depasirea a doua praguri psihologice, de 10 lei (valoarea nominala) si de 11 lei (pretul de la listare), ceea ce inseamna consemnarea maximelor ultimilor 2 ani. Ultima oara cand actiunile Electrica au inchis peste pretul de 10 lei a fost in 23 februarie 2022 (10,04 lei), iar cea mai recenta inchidere la peste 11 lei dateaza din 12 ianuarie 2022 (11,02 lei), precizează sursa. Totodata, in doar 10 sedinte din luna decembrie, actiunile Electrica au inregistrat cel mai mare rulaj lunar din ultimii mai bine de 3 ani, de 4,4 milioane actiuni, transmite bvb.ro.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. au lucrato... sa nu creada Wood, BRK, Tanase si Hanga ca pot prosti piata la nasfarsit... sa vedem acum decaderea fara acea "cerere" inexplicabila... pentru un indice sa fii pasibil penal... pff...

    1. cam da

    cam greu de inghitit cresterea asta din decembrie, ca nu prea vad pe ce. la electrica vad numai misculatii cu parti afiliate, mai nou ceva fuziuni cu elemente care nu mi-s clare. in rest ...dividende...e mai greu, dar om vedea.

    1. nimic greu - ai raspunsul corect in 1 si 1.1: a fost organizata cresterea pentru accederea in indicii internationali FTSE Russell. Urmeaza o corectie dura pe Electrica - profitul e datorat subventiilor de stat, nimic altceva.

      Unde este ASF-ul acum? La Hidro, TLV, BRD se fac ca nu vad nimic... pai la Electrica e si mai clar. 

      Nici la Bittnet ASF-ul nu vede nimic... raportul la trimestru e plin de erori. Nu sa depus nici o erata. Hanga si Tanase se fac ca ploua ori sunt in alt univers...

    entuziasm total pt o pocnitoare

    1. exact.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb