BVB Finalul şedinţei a adus deprecieri ale cotaţiilor în rândul principalilor emitenţi

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a cifrat la numai 13,57 milioane RON iar cotaţiile principalilor emitenţi au oscilat uşor, pe fondul unor volume transferate reduse. Analiştii apreciază şedinţa ca fiind calmă, fără evenimente importante, cu creşteri în prima parte a zilei, urmate de deprecieri ale cursurilor datorate înmulţirii ordinelor de vânzare prezente în piaţă. Singurul indice bursier care a încheiat sesiunea cu o apreciere a fost BET-FI (+0,57%), în timp ce indicele BET a pierdut -1,21% iar indicele BET-C, care urmăreşte evoluţia tuturor titlurilor listate pe piaţă, a pierdut -0,75%. Din totalul de 53 de emitenţi tranzacţionaţi, 20 au marcat creşteri, în vreme ce 24 au înregis-trat deprecieri ale cotaţiilor, iar 9 au rămas la acelaşi nivel de ieri.

Cel mai tranzacţionat emitent din şedinţa de ieri a fost "BRD Groupe Societe Generale", cu o valoare totală a transferurilor de 2,3 milioane RON. Acţiunile BRD au câştigat interesul investitorilor înainte de finalul şedinţei, după ce în prima parte a zilei s-au efectuat destul de puţine transferuri cu titlurile din sectorul bancar. Ordinele de vânzare au dominat piaţa, determinând o depreciere a cursului acţiunilor BRD până la un minim de 15,3 RON/acţiune. Cu toate acestea, până la final, cursul a încercat o revenire, preţul de referinţă fiind similar celui din şedinţa de miercuri (15,5 RON/acţiune). O lichiditate destul de bună au avut-o ieri şi acţiunile "Banca Transilvania", însă cotaţia acestora a dat dovadă de o volatilitate mai ridicată, încheind sesiunea bursieră cu o depreciere de -0,57% (0,87 RON/acţiune). Cu acţiunile TLV au fost perfectate tranzacţii în valoare de peste 2,1 milioane RON, plasând titlurile emitentului bancar pe a doua poziţie în topul celor mai tranzacţionate acţiuni.

O evoluţie similară au avut-o ieri şi cotaţiile din sectorul petrolier. Activitatea mai intensă din a doua parte a şedinţei a dus la o depreciere a cotaţiei acţiunilor "Rompetrol Rafinare" de -3%, preţul de referinţă fiind de 0,0675 RON/acţiune, similar nivelului minim al anului 2005. Înainte de finalul zilei, cursul acţiunilor "Rompetrol" a atins un nou minim al acestui an, de 0,0661 RON/acţiune, în condiţiile unor volume mari de tranzacţionare.

Cotaţia acţiunilor "SNP Petrom" a urmat o evoluţie similară cursului RRC, acumulând până la final o depreciere de -2%, până la 0,4850 RON/acţiune.

Vânzătorii şi-au făcut apariţia către finalul zilei şi în sectorul societăţilor de investiţii financiare. Cotaţiile titlurilor SIF s-au situat pe o pantă ascendentă la deschidere, reuşind ulterior să se menţină la noile paliere. Totuşi, către final, ordinele de vânzare au dus la scăderi puternice ale cotaţiilor. Cel mai mult a pierdut cursul acţiunilor SIF "Oltenia"(-3,6%), preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 1,61 RON/acţiune. Cotaţia titlurilor SIF3 "Transilvania" a evoluat distinct de restul pieţei, reuşind o apreciere de +1,8%, îndeosebi datorită cumpărărilor care s-au efectuat cu puţin înainte de final, direct la preţurile de vânzare.

"Zimtub" Zimnicea

Una dintre cele mai bune evoluţii a avut-o ieri cotaţia acţiunilor "Zimtub" Zimnicea (simbol ZIM), în condiţiile unei valori totale transferate de numai 17.000 RON. Singurul transfer perfectat cu acţiunile ZIM a determinat o apreciere semnificativă a cursului, de +10%, până la un preţ de 2,75 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb