Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât miercuri, de 32,58 milioane de lei (7,3 milioane de euro).
Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă pozitivă pentru piaţa locală, contrară evoluţiei înregistrate de pieţele internaţionale. Astfel, în timp ce toţi indicii locali au înregistrat aprecieri, indicii europeni şi americani marcau deprecieri şi de peste un procent. Dintre indicii locali, cel mai mult a câştigat indicele de energie şi utililităţi, care a crescut cu 0,89%".
În ceea ce priveşte emitenţii şi lichiditatea de pe piaţă, domnul Rotaru a precizat: "Evoluţia acţiunilor din componenta indicelui BET-NG a susţinut de altfel şi ceilalţi indici, aprecierea acestor companii survenind pe fondul declaraţiei purtătorului de cuvânt al guvernului privind o posibilă ridicare a plafonului de distribuire a dividendelor la companiile de stat de la nivelul de 50% la 75% din profit. Beneficiare ale acestei ştiri au fost acţiunile Transgaz, Electrica şi Romgaz, care au înregistrat aprecieri de peste un procent. Interesant este, însă, faptul că atât în cazul Electrica, cât şi al Romgaz, propunerea de dividend prezentă include deja un procent de distribuţie superior nivelului minim impus de legislaţia actuală. În acelaşi timp, în cazul Transgaz, la evoluţia foarte bună de astăzi (ieri, n.r.) a preţului a contribuit şi informaţia potrivit căreia în luna august a acestui an ar putea fi dată în folosinţă conducta de gaze care leagă România de Bulgaria, la acest moment mai rămânând a fi construit mai puţin de 5% din aceasta. Deşi valoarea tranzacţiilor înregistrată astăzi (ieri, n.r.) s-a situat peste cea din zilele anterioare, notăm faptul că doar 25% din valoarea totală a tranzacţiilor s-a realizat pe piaţa regular, restul de 75% fiind realizate prin intermediul a şase schimburi de tip «deal»".
Aşadar, pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, şase tranzacţii. Două dintre acestea, însumând 17,51 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP), la preţul de 0,759 lei/unitate, în stagnare. Pachetul de 23,07 milioane de acţiuni tranzacţionate ieri reprezintă 0,21% din societate.
De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "Transgaz" (TGN), de 4,14 milioane de lei. Cotaţia TGN a urcat cu 1,1%, tranzacţiile fiind încheiate la preţul de 276 lei/acţiune.
Au mai fost încheiate încă două tranzacţii «deal», totalizând 1 milion de lei, cu acţiuni "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), la preţul de 10,06 lei/unitate, în depreciere cu 0,98%.
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 1,77 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,18%, preţul de închidere fiind de 2,745 lei/unitate.
Titlurile "OMV Petrom" (SNP) s-au apreciat cu 0,21%, la 0,235 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,51 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 0,77 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 27 lei/unitate, în creştere cu 1,31%.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,39%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,31%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,38%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,28%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2016, 00:41)
Vasile Alexoaie, fostul şef al Securităţii din Roman înainte de 1989, cooptat în conducerea SRI din Iaşi după decembrie 1989, după trecerea în rezervă devenind preşedintele Fondului Naţional de Investiţii din Iaşi şi director al filialei locale a firmei Gelsor; Vasile Buliga, fost ofiţer de securitate şi angajat al trustului Gelsor; Aurelian Deaconescu, fost ofiţer de Securitate, fost şef al Serviciului Fraude din cadrul societăţii de asigurări Astra, a fost implicat în fraudarea acesteia în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu; Vasile Doroş, fost colonel de Securitate, şef al SRI Bacău timp de 8 ani, a condus filiala Fondului Naţional de Investiţii din Bacău prin fiul său, Claudiu Doroş;