BVB Început în forţă pe piaţa bursieră

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2006

BET-FI a crescut cu 6,22 puncte procentuale

Prima şedinţă a acestui an a început cu o creştere generalizată a pieţei bursiere, indicii apreciindu-se semnificativ pe un fond ascendent al cotaţiilor. "Se repetă scenariul din ultimii doi ani" ne-a declarat Alin Brendea, director de tranzacţionare la SSIF "Prime Transaction". Domnia sa a explicat evoluţia ascendentă a cotaţiilor prin lipsa unor ordine mai mari de vînzare, care existau în 2005.

Astfel, la începutul şedinţei de tranzacţionare creşterile erau destul de mici, însă după prima jumătate de oră au apărut cumpărători în piaţă, în condiţiile în care ordinele de vînzare au fost puţine. Ordinele de cumpărare au continuat să apară pe parcursul întregii zile, astfel că şedinţa de tranzacţionare s-a închis în jurul valorilor maxime.

În ciuda creşterilor semnificative a cotaţiilor, volumele tranzacţionate nu au fost ridicate. "Activitate normală, poate puţin sub medie", a precizat Alin Brendea. Valoarea totală de tranzacţionare s-a ridicat ieri la aproape 33,8 milioane RON pe fondul unui rulaj de 33,52 milioane de titluri.

Cele mai mari creşteri în şedinţa de la începutul acestui an au fost înregistrate în sectorul financiar. Astfel, BET-FI a avut cea mai importantă creştere dintre toţi indicii bursieri (6,22%). Aprecieri semnificative, de peste două puncte procentuale, au avut şi ceilalţi doi indici, BET (3,5%) şi BET-C (2,73%).

Cea mai ridicată lichiditate în cadrul sectorului societăţilor de investiţii financiare a fost realizată de SIF 3 "Transilvania", cu un rulaj de peste 4,99 milioane de acţiuni şi o valoare totală de 10,8 milioane RON. Tot SIF 3 a înregistrat şi cea mai mare creştere din cadrul acestei categorii, cotaţia apreciindu-se cu 6,7 puncte procentuale. Şedinţa s-a închis la maximul zilei, de 2,24 RON/acţiune.

Creşteri semnificative au fost înregistrate şi în sectorul bancar, cap de afiş fiind acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) cu un volum de 3,4 milioane acţi-uni şi o valoare totală de tranzacţionare de 4,4 milioane RON. Titlurile TLV au înregistrat şi cea mai importantă creştere din sectorul bancar, de 5,7 puncte procentuale.

Lichiditatea a fost bună şi în sectorul petrolier, titlurile "Petrom" (SNP) fiind tranzacţionate în număr de peste 5,6 milioane, iar cele "Rompetrol Rafinare" (RRC) în număr de peste 10,4 milioane. Ambele companii au înregistrat creşteri semnificative ale cotaţiei, SNP cu 2,1%, iar RRC cu 4,6 puncte procentuale.

SIF 3 "Transilvania" Braşov

La deschiderea şedinţei de tranzacţionare, titlurile SIF 3 "Transilvania" erau cotate la valoarea de 2,12 RON/acţiune. Cursul a scăzut apoi uşor, pînă la 2,1 RON/acţiune, pentru ca apoi să se aprecieze treptat. Astfel, şedinţa bursieră de ieri s-a închis la maximul zilei, de 2,24 RON/acţiune. În prima parte a şedinţei au fost realizate două transferuri importante. Astfel, au fost tranzacţionate două pachete, unul de 212.500 titluri, iar celălalt de 139.000 tit-luri pentru 2,13, respectiv 2,17 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb