BVB încheie pe plus, după o zi cu volatilitate masivă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 decembrie

BVB încheie pe plus, după o zi cu volatilitate masivă

Alin Brendea, Prime Transaction: "Piaţa a fost probabil impulsionată de ştirea privind iminenţa formării unei alianţe proeuropene ce ar deţine o majoritate confortabilă în Parlament"

Lucian Isac, Estinvest: "Cred că volatilitatea ridicată se va manifesta până luni, când vom avea rezultatele finale pentru alegerile prezidenţiale"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere, după un început de sesiune în care scăderile ajunseseră chiar mai mari de 3%. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 1,48%, la 16.297 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,33%, până la 2.996 de puncte.

Alin Brendea: "Orice punere în discuţie a apartenenţei depline la spaţiul Uniunii Europene are un impact semnificativ asupra sentimentului investitorilor"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de intermediere Prime Transaction, spune că investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele economiei româneşti, marcată de dezechilibre în creştere şi de o incertitudine, rar întâlnită în ultimii ani, legată de cine şi cum va guverna România în următoarea perioadă. "Orice punere în discuţie a apartenenţei depline la spaţiul Uniunii Europene are un impact semnificativ asupra sentimentului investitorilor, după cum am văzut în aceste zile", a afirmat Brendea, citat de Agerpres.

Brokerul a adăugat că scăderile au fost alimentate şi de afirmaţiile unuia dintre candidaţii din turul doi prezidenţial privind posibilitatea revizuirii unor privatizări istorice care sugerează o interpunere arbitrară a statului în economie. "După scăderile iniţiale piaţa s-a stabilizat, intrând pe un uşor trend de revenire, probabil impulsionată de ştirea privind iminenţa formării unei alianţe proeuropene ce ar deţine o majoritate confortabilă în Parlament", a afirmat Alin Brendea.

Premierul Marcel Ciolacu afirmase că după întâlnirea liderilor PSD, PNL, USR, UDMR şi grupului minorităţilor va fi anunţată constituirea unei majorităţi pro-europene în Parlament, care va forma guvernul. Ciolacu a adăugat că decizia va fi un "semnal clar şi implicit" pentru susţinerea Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit Hotnews.

"Tragem un semnal clar şi implicit ce duce la susţinerea doamnei Elena Lasconi", a spus liderul PSD, citat de Hotnews. "Cred că se va semna un document în acest sens. Acest subiect o ajută implicit pe doamna Lasconi. O coaliţie pro-europeană o ajută".

La rândul să Elena Lasconi a declarat că PSD este îndreptăţit să dea premierul, arătând că nu exclude varianta Marcel Ciolacu pentru poziţia de prim-ministru, dar că urmează negocieri.

"Volatilitatea destul de ridicată cred că se va manifesta până luni când vom avea rezultatele finale pentru alegerile prezidenţiale. Dacă ne uităm la volume, cred că nu putem vorbi de o panică în rândul investitorilor pentru că volumele nu sunt foarte mari. Preţurile din piaţă sunt date de reacţii emoţionale ale investitorilor şi cred că este vorba de investitori de retail", a spus Lucian Isac, directorul general al Estinvest, citat de Agerpres.

Valoarea tranzacţiilor realizate ieri la Bursa de Valori Bucureşti s-a ridicat 142 milioane de lei, similară cu media zilnică a acestui an, dar media este trasă în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis, ceea ce înseamnă că schimburile au fost mai intense decât de obicei.

Acţiunile Banca Transilvania, Hidroelectrica şi OMV Petrom - pe primele trei poziţii în topul rulajului

În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), ce s-au ridicat la 34,5 milioane lei, titlurile TLV încheind ziua în creştere cu 2,5%, la preţul de 26,7 lei.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), care au urcat cu 0,93%, până la preţul de 119,5 lei, în condiţiile unor schimburi de 17 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,86%, la preţul de 0,706 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 14,8 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 6,9 milioane lei, acţiunile SNG încheind ziua în depreciere cu 0,2%, până la preţul unitar de 5,01 lei.

În piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,49%, până la 58.315 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi a avut un avans de 1,04%, până la 1.172 de puncte. Indicele BETAeRO a urcat cu 0,79%, până la 845 puncte, la 845 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Rompetrol Rafinare" (RRC): +15,00%

2. "Mecanică Fină" (MECE): +7,62%

3. "Carbochim" (CBC): +7,26%

4. "Antibiotice" (ATB): +6,12%

5. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +5,80%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM): -14,80%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -11,03%

3. "Turism Felix" (TUFE): -9,47%

4. "Comcm" (CMCM): -5,98%

5. "Prefab" (PREH): -5,71%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb