O zi de luni în care nu au fost prea multe realizări. O sesiune caracterizată de acalmie, cu toate că cei mai mulţi brokeri sperau la continuarea tendinţei de vineri.
În ceea ce priveşte indicii bursieri: scădere pe linie, în ton cu ceea ce s-a întîmplat pe piaţă. Cea mai mare scădere a fost înregis-trată de BET-FI care s-a depreciat cu -0,98%. BET, indicele care arată evoluţia preţurilor celor mai lichide zece titluri, a scăzut şi el cu -0,55%, în timp ce BET-Compozit, indicele care arată evoluţia tuturor acţiunilor, a coborît cu -0,53%.
Suma totală a tranzacţiilor din cadrul şedinţei de luni a fost de 20.813.872 lei, mai mare doar cu 4% faţă de cea de vineri. Volumul total a scăzut la jumătate, atingînd 25.865.926 titluri tranzacţionate.
Marcel Marcu, reprezentantul "KD Capital Management", este de părere că preţul titlurilor RRC "Rompetrol" nu va mai scădea foar-te mult, dovadă că investitorii s-au obişnuit deja cu publicitatea cauzată de procesul domnului Patriciu şi au învăţat să analizeze societatea fără a mai asocia numele domniei sale. Acţiunile RRC au fost destul de volatile în cursul şedinţei de ieri, în comparaţie cu celelalte acţiuni. Tranzacţiile cu titluri RRC au avut un volum de 11.323.000 titluri transferate la o valoare de aproximativ 1 milion de lei. Ieri, oferta totală a fost mai mare decît cererea totală, de aceea, ne putem aştepta la o perioadă de acumulare pe RRC, susţin brokerii.
Lichiditatea celorlalte titluri cotate a fost mult mai mică faţă de cea din şedinţa de vineri. Brokerii aşteaptă anunţul privind distribuirea acţiunilor gratuite TLV "Banca Transilvania" . Cotaţia titlurilor TLV a fost ieri constantă la 1,03 lei/acţiune.
O evoluţie insesizabilă în comparaţie cu alte dăţi au avut-o SIF-urile. Doar SIF 5 "Oltenia" a fost ceva mai lichid, cu cele 1.407.000 titluri tranzacţionate la valoarea totală de 3.900.270 lei. Iar SIF2 a depăşit cu greu pragul celor 1 milion de titluri transferate, preţul de tranzacţionare scăzînd cu -0,46%.
Cea mai mare coborîre a înregistrat-o SIF3, care a scăzut cu 2,25% ajungînd la valoarea de 2,17 lei/acţiune. Volumele înregis-trate pe SIF nu au permis o scădere a cotaţiilor lor, care au evoluat între limitele obişnuite.
O evoluţie interesantă în sesiunea de ieri a înregistrat-o BIO "Biofarm", acţiune care este des-tul de bună şi are potenţial pe viitor, fiind vînată de mulţi inves-titori, apreciază brokerul citat. Titlurile BIO s-au tranzacţionat ieri la un preţ de 0,565 lei/acţiune, la fel ca cel din sesiunea precedentă. În total au fost transferate 1.083.500 titluri la o valoare totală de 616.332 lei. Tot din zona farmaceutică, SCD "Zentiva" a avut o evoluţie destul de bună. În acest moment mai mulţi brokeri speră că în viitor cotaţia SCD va creşte într-un mod sustenabil. Preţul titlurilor SCD a variat din data de 2 martie între 1,5375 şi 1,5700 lei/acţiune. Ultimul transfer din cadrul şedinţei de ieri s-a perfectat la 1,56 lei/acţiune.
Totodată, brokerii susţin că urcările bruşte cu 4-5%, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul TBM "Turbomecanica", nu sunt sustenabile pe durată lungă, ele fiind create datorită unor achiziţii de pachete de către anumiţi investitori.
Brokerii sunt nemulţumiţi de lichiditatea slabă a BVB. Dacă aceasta se menţine, ei vor începe să se uite mai cu atenţie la acţiunile listate pe piaţa Rasdaq, sunt de părere surse din cadrul pieţei.