BVB Interesul investitorilor s-a îndreptat către "SNP Petrom"

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iunie 2006

Evoluţia pieţei bursiere de ieri s-a menţinut în tonul ultimelor zile, cu lichiditate modestă, valoarea totală a transferurilor cifrându-se la 18,2 milioane RON. Cei trei indici au înregistrat uşoare scăderi, evoluţia acestora fiind corelată şi cu cea a principalilor indici bursieri din Europa de Est. BET şi BET-C au suferit o nouă depreciere, de -0,69% şi respectiv -0,42%.

Evoluţii negative au înregistrat şi cotaţiile societăţilor de investiţii financiare, acestea depreciându-se în medie cu -1,7%.

Cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei a fost "SNP Petrom", cu acţiunile căruia s-au efectuat transferuri în valoare de 4,2 milioane RON. În prima parte a zilei, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni SNP era destul de redusă, însă către finalul şedinţei s-au efectuat transferuri cu milioane de acţiuni, fără impact asupra cursului. Liviu Avram, analist în cadrul "Prime Transaction" ne-a declarat că ordinele de cumpărare au fost de tip "ascuns", dimensiunea acestora dovedind existenţa unui cumpărător puternic, probabil de tip instituţional. Cotaţia acţiunilor SNP are o evoluţie liniară, fiind a patra şedinţă la rând în care preţul de referinţă pentru acţiunile companiei petroliere este de 0,5150 RON/titlu. În contrast, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au înregistrat şi ieri o uşoară apreciere a cursului, de 0,87%, însă în condiţiile unei lichidităţii extrem de reduse, rulajul total fiind de numai 5,8 milioane acţiuni.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare s-au situat şi ieri în topul celor mai transferate titluri, ordinele de vânzare dominând piaţa încă de la deschidere. Prima poziţie după valoarea totală o ocupă tranzacţiile cu acţiuni SIF "Transilvania". Cotaţia acţiunilor SIF 5 a înregistrat şi o depreciere semnificativă, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 2,21 RON/acţiune, în scădere cu -1,34% faţă de şedinţa anterioară. Liviu Avram, consideră că vânzările succesive de acţiuni SIF din ultimele zile pot fi justificate de o restructurare a portofoliilor investitorilor. Domnia sa ne-a declarat: "Ţinând cont că săptămâna viitoare începe subscrierea pentru acţiunile "Transelectrica", există investitori care renunţă la o parte din deţinerile de acţiuni SIF (care au înregistrat corecţii semnificative ale cotaţiilor în ultimele luni) cu scopul de a cumpăra acţiuni "Transelectrica", de la care speră un randament mai ridicat".

"Policolor" Bucureşti

Cea mai puternică creştere a suferit-o ieri cursul acţiunilor companiei "Policolor" Bucureşti, în condiţiile unui rulaj modest, de numai 46.055 RON/acţiune. Cotaţia PPL s-a situat pe o pantă ascendentă în prima parte a zilei, înregistrând un maxim de 1,91 RON/acţiune. Către finalul şedinţei însă, au apărut mai multe ordine de vânzare care au dus la o uşoară corecţie a cursului, de până la 1,9 RON/titlu (+12,43%). Liviu Avram ne-a explicat că acţiunile PPL au înregistrat câteva aprecieri puternice ale cotaţiei pe fondul profitului ridicat pe care l-a înregistrat compania la finele lui 2006, însă o mare parte din acest profit se datorează vânzării unor active, în principal terenuri.

"Amonil" Slobozia

Au continuat şi ieri tranzacţiile cu acţiuni "Amonil", valoarea totală a acestora cifrându-se la aproape 170.000 RON. Ordinele de vânzare de titluri AMO au dus la o depreciere a cursului de 1,63%, ultimul preţ de ieri fiind de 0,0603 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb