BVB Lichiditatea a continuat să fie redusă

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2012

Lichiditatea a continuat să fie redusă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,83%, mai lent decât bursele europene, după doar o zi de creştere, însă cei mai mulţi investitori au continuat să lipsească de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de numai 12,8 milioane lei.

În primele minute piaţa a scăzut cu 0,8% şi a fluctuat nesemnificativ la acest nivel până la ora 12:00, când a început să recupereze lent corecţia. După ora 12:30 indicele general BET-C a trecut foarte uşor pe verde, iar după ora 14:30 s-a întors pe scădere.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, a declarat: "O explicaţie pentru corelarea mai slabă cu pieţele externe poate fi găsită în faptul că scăderile puternice din ultimele două săptămâni au împins majoritatea blue-chips-urilor (acţiunilor lichide - n.r.) în zona unor suporturi destul de puternice".

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,91% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,16%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,98%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Azomureş (AZO) au avansat cu 7,11%, la 2,185 lei. La mijlocul şedinţei, titlurile Azomureş consemnau al doilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei. (vezi paginile 7 şi 9).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,8 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul şedinţei precedente, de numai 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Bursa a consemnat marţi cea mai redusă lichiditate din 13 aprilie.

"Diminuarea semnificativă la nivelul volumelor din ultimele două zile vine ca un efect de bază al scăderii de 14,4% a indicelui BET pe parcursul a nouă şedinţe consecutive. Scăderea a afectat apetitul la risc al investitorilor, care va continua să rămână la cote scăzute atâta timp cât planează incertitudinea pe pieţele mature", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,4 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,8%, la 0,49 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb