BVB / MARCEL MURGOCI, ESTINVEST FOCŞANI: "O piaţă marcată de emisiunea de obligaţiuni International Investment Bank"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 octombrie 2015

"O piaţă marcată de emisiunea de obligaţiuni International Investment Bank"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de vineri, de 132,22 milioane de lei (29,94 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat astăzi (ieri, n.r.) o lichiditate slabă, de aproximativ 4 milioane de euro, în prima parte a şedinţei. Apoi, piaţa a fost marcată de emisiunea de obligaţiuni cu dobândă fixă în lei de 4,1% pe an lansată de International Investment Bank, tranzacţie în valoare de 111 milioane de lei".

International Investment Bank este o bancă de dezvoltare multilaterală, fondată în 1970. Misiunea sa este de a sprijini dezvoltarea economică şi cooperarea dintre statele membre, în prezent Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam, Ungaria.

Raportul zilnic realizat de Prime Transaction reţine: "Săptămâna a început cu creşteri modeste pentru majoritatea indicilor de la BVB, cea mai bună evoluţie fiind cea a BET-NG, indicele sectorului energetic, care a crescut cu 0,37%. Indicele de referinţă, BET, a crescut cu doar 0,21%, în condiţiile în care niciuna dintre acţiunile din componenta sa nu a avut o variaţie de preţ mai mare de 1%. SIF-urile au mers cel mai prost, indicele BET-FI scăzând cu 0,81%".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,74 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 0,13%, la 0,784 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 0,33%, la 30,6 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,34 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "SIF Banat Crişana" (SIF 1) de 2,4 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 1,608 lei/unitate, în scădere cu 0,5%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 1,91 milioane de lei. Cotaţia BRD a crescut cu 0,73%, ultimul preţ fiind de 11,04 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu au fost consemnate tranzacţii.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,19%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,05%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,18%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb