"Atelierele Pegas", firma care a relansat brandul de biciclete Pegas, amână intrarea la cotă pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB, după ce discuţiile dintre companie şi conducerea Bursei, începute încă de anul trecut, nu au ajuns la un numitor comun, după cum ne-a declarat administratorul societăţii, Andrei Botescu.
Domnia sa ne-a explicat că a purtat discuţii serioase cu BVB şi cu câteva fonduri de investiţii pentru listarea la Bursă, însă lucrurile nu s-au concretizat.
"Nu aş spune că nivelul discuţiilor a îngheţat, dar am vrut să avem rezultate financiare mult mai bune înainte de listare", ne-a spus domnul Botescu, subliniind: "Evaluarea lor (n.r. a BVB) nu ne-a mulţumit şi credem că putem să avem o creştere dublă a afacerilor până în vara anului viitor. Tragem linie la sfârşitul lui 2015 şi o să reluăm discuţiile pe baza cifrelor noastre de la vremea respectivă".
Andrei Botescu ne-a spus recent că firma avea în plan să se listeze pe AeRo fie printr-un plasament privat, fie prin IPO (n.r. Ofertă Publică Iniţială). În opinia sa, listarea oferă mai multă independenţă decât cooptarea unui acţionar.
• 1.000 de biciclete, vândute în primul semestru
Atelierele Pegas a avut vânzări de circa 1.000 de unităţi, în primul semestru din 2015 şi aşteaptă o performanţă cel puţin la fel de bună şi pentru a doua parte a anului, după cum ne-a declarat administratorul societăţii.
Domnia sa ne-a precizat: "În prima jumătate a lui 2015 am avut circa 1.000 de biciclete Pegas vândute şi ne aşteptăm să mai vindem încă 1.000-1.200 de biciclete până la sfârşitul anului. În ultimii ani, obiectivul nostru a fost să ne dublăm în permanenţă vânzările, atât cât putem, întrucât cererea este destul de mare, dar nu avem resursele financiare să finanţăm întreaga producţie necesară. Însă, cu ajutorul economiilor şi al unor mici credite, cred că putem să ajungem să ne dublăm vânzările în fiecare an".
Potrivit sursei citate, sezonul pentru achiziţia de biciclete începe cam pe 15 martie şi are un vârf în luna mai. "Atelierele Pegas" înregistrează vânzări puternice până în luna iunie, ne-a mai spus Andrei Botescu, menţionând că afacerile scad în lunile iulie şi august, când lumea intră în vacanţe, şi îşi revin uşor în septembrie-octombrie.
În plus, domnul Botescu ne-a spus că firma pe care o conduce a avut şi solicitări de biciclete pentru cafenele sau pentru transportul de îngheţată.
"În viitorul apropiat, avem un proiect să realizăm şi tricicluri, cererea venind în special din partea persoanelor mai în vârstă", potrivit lui Andrei Botescu, care ne-a precizat: "Sperăm ca anul viitor să putem să lansăm triciclul Pegas. Acum încercăm să accesăm un credit mai mare, de circa 300.000 de euro. Sunt foarte multe linii de produse pe care le avem deja dezvoltate, dar rămân în pregătire până când vom avea resursele necesare să le implementăm. După calculele noastre, am avea nevoie de 1,3 milioane de euro ca să punem în aplicare toate proiectele pe care le-am pregătit".
În 2014, Atelierele Pegas au avut o cifră de afaceri de 250.000 de euro, iar pentru acest an firma şi-a propus să atingă afaceri de jumătate de milion de euro.
"Sunt create premisele în acest sens dacă ne uităm la vânzările de biciclete pe care le-am avut în primul semestru", ne-a subliniat Andrei Botescu, subliniind: "Încă nu am reuşit să acoperim toată cererea pe care o avem. Sunt oameni care aşteaptă acum o bicicletă Pegas cum se aştepta pe vremuri să cumperi o Dacie. În Bucureşti am avut cam 30% din cererea totală de biciclete, dar avem solicitări din toată ţara, inclusiv din mediul rural".
Potrivit sursei citate, cele mai multe vânzări de biciclete înregistrate de "Atelierele Pegas" au fost realizate prin intermediul magazinului online, dar şi pe Facebook.