BVB O tranzacţie specială cu acţiunile SNP a făcut jumătate din rulajul bursier

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2006

În prima parte a zilei, vînzătorii au intervenit puternic în piaţă, continuînd corecţia începută cu o zi în urmă. Deşi ordinele de vînzare au fost peste numărul celor de cumpărare, totuşi, brokerii apreciază că nu se poate vorbi despre o scădere drastică de cursuri şi nici de o presiune la vînzare. Aceasta deoarece, în a doua jumătate a zilei, cumpărătorii şi-au mai făcut apariţia, conducînd astfel la aprecierea indicelui BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni listate la cota Bursei. Indicele BET a crescut cu 0,2% pînă la nivelul de 8.350,53 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a scăzut cu 1,79%.

Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri la Bursă a însumat 73,83 milioane de RON, din care 34,1 milioane de RON a reprezentat o tranzacţie specială (deal) cu 55 milioane de acţiuni SNP. Preţul la care s-a efectuat tranzacţia specială a fost de 0,62 RON/actiune, în scădere cu 0,8%. Pe tot parcursul şedinţei bursiere, cotaţia acţiunilor SNP a scăzut pînă la nivelul minim al zilei de 0,61 RON/acţiune. Spre final însă, cînd cumpărătorii au intrat în piaţă, cursul s-a echilibrat la nivelul celui din ziua anterioară, de 0,6250 RON/acţiune.

La aceeaşi categorie, deşi majoritatea titlurilor au scăzut comparativ cu ziua anterioară, acţiunile BRD au crescut. Preţul la finalul zilei a fost de 19,6 RON/acţiune, cu 2,1% peste nivelul anterior. În prima parte a şedinţei, cotaţia a scăzut sub pragul de 19 RON/acţiune, însă ulterior pe fondul ordinelor de cumpărare plasate de investitori, cursul a început să-şi revină. Din acelaşi sector, acţiunile "Banca Transilvania" au recuperat scăderea de miercuri. Preţul la finalul zilei a fost de 1,49 RON/acţiune, cu 1,4% peste cel anterior. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile băncii a însumat 3,8 milioane de RON.

La categoria SIF au fost scăderi de preţ încă din prima parte a zilei, iar spre final vînzătorii au fost şi mai activi. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF2 "Moldova", cu un rulaj de 6,2 milioane de RON şi 2,36 milioane de acţiuni transferate. Preţul de închidere al zilei a fost de 2,62 RON/acţiune, în scădere cu 1,9% comparativ cu cel precedent. Cea mai mare reducere de curs au avut-o ieri acţiunile SIF4 "Muntenia". Astfel, în ultima parte a zilei, cotaţia a fost de 1,83 RON/acţiune, cu 2,7% sub cea din sesiunea bursieră anterioară.

"Rolast" Piteşti

Cea mai mare creştere a preţului au avut-o acţiunile "Rolast". Încă din prima parte a zilei, cotaţia a fost una ascendentă, atingînd maximul zilei de 0,0828 RON/acţiune. Totuşi, cursul nu s-a putut menţine la acest nivel, însă a închis şedinţa bursieră la 0,0800 RON/acţiune, cu 11,1% peste cel precedent. Au fost tranzacţionate circa 2,5 milioane de acţiuni, în sumă de peste 200.000 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb