BVB Peste 70% din rulajul primei categorii a fost perfectat cu acţiunile BRD

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 februarie 2006

Piaţa bursieră pare că a intrat într-o perioadă de stabilitate, indicii bursieri fiind pozitivi, iar valoarea totală tranzacţionată fiind de circa 86,5 milioane de RON. Indicele BET a crescut ieri cu 2,52%, în timp ce celălalt indice bursier, BET-FI, s-a apreciat cu 0,3%. Acţiunile din compoziţia indicelui BET au înregis-trat ieri creşteri de curs importante. La prima categorie s-au detaşat acţiunile BRD, cu un rulaj de peste 43,37 milioane de RON, în condiţiile în care valoarea totală a categoriei a fost de 59,8 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor BRD a înregistrat una dintre cele mai bune evoluţii din acest an, cursul încadrîndu-se pe trend crescător. Cotaţia titlurilor a atins ieri nivelul maxim de 20 RON/titlu, însă spre final, cîteva ordine mari de vînzare afişate în piaţă au condus la un preţ de închidere de 19,8 RON/acţiune. Acesta a fost cu 4,8% în creştere fată de cel precedent. De la începutul anului, cursul acţiunii BRD a crescut cu peste 40%. La aceeaşi categorie, cu acţiunile SNP "Petrom" a fost efectuat un rulaj de 7,3 milioane de RON. Cumpărătorii au intrat în piaţă în partea a doua a zilei, conform brokerilor, fapt care a dus la creşterea preţului pînă la 0,6400 RON/acţiune. Acesta a fost cu 1,6% mai mare decît cel precedent. Totuşi, cotaţia SNP a fluctuat ieri între 0,6250 RON/acţiune (preţul de închidere din ziua precedentă) şi 0,6450 RON/titlu, care a fost şi maximul de ieri.

De remarcat este şi creştera cursului acţiunii "Banca Transilvania". Deşi brokerii se aşteptau la o ajustare a cursului încă de zilele trecute, ieri cotaţia titlurilor TLV a fost, la închiderea şedinţei de tranzacţionare, de 1,49 RON/acţiune, în creştere cu 1,4% faţă de cea anterioară. Valoarea totală transferată s-a cifrat la aproximativ 6 milioane de RON, fiind tranzacţionate 4 milioane de acţiuni.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF3 "Transilvania", cu un rulaj de 5,3 milioane de RON, respectiv o treime din totalul categoriei. SIF3 a avut şi cea mai bună evoluţie a cursului, înregistrînd o creştere cu 1,7% pînă la 2,43 RON/acţiune. Singura acţiune de la această categorie a cărui preţ a scăzut ieri a fost SIF4 "Muntenia". La finalul zilei, cotaţia a fost de 1,92 RON/acţiune, cu 1% sub nivelul de la începutul săptămînii.

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au reuşit să recupereze scăderea de luni. Spre finalul şedinţei, investitorii au acţionat la cumpărarea acţiunilor rafinăriei, astfel că preţul titlurilor a fost, la finalul sesiunii bursiere, de 0,1210 RON/acţiune, cu 2,56% peste cel anterior.

SSIF "Broker" Cluj

O evoluţie bună la cetegoria a doua au avut-o acţiunile societăţii de servicii de investiţii financiare "Broker". După mai multe zile în care cursul a cres-cut, în cadrul şedinţei de ieri, cotaţia a urcat pînă la maximul de 4,15 RON/acţiune. Preţul la închiderea zilei a fost de 4,14 RON/acţiune, cu 4,3% peste cel din şedinţa anterioară. De remarcat este lichiditatea cres-cută a titlurilor, fiind tranzacţionate peste 250.000 de acţiuni, în sumă de un milion de RON.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb