BVB Piaţa a atins minimul de lichiditate al ultimelor şapte luni

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri la Bursa de Valori s-a cifrat la 13,3 milioane RON, reprezentînd valoarea cea mai scăzută a ultimelor şapte luni. Dincolo de trendul general pe care se situează piaţa, la această lichiditate scăzută au mai contribuit suspendarea de la tranzacţionare a celor două companii din Grupul "Rompetrol". Pe de o parte, a fost emis ordinul definitiv şi irevocabil de judecare în stare de libertate a omului de afaceri Dinu Patriciu, iar pe de altă parte s-a desfăşurat Adunarea Generală a Acţionarilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Brokerii estimează o "agitaţie" în jurul acţiunilor RRC în şedinţa de azi şi, probabil, o creştere semnificativă a acestora pe fondul acestor veşti.

Indicii bursieri s-au apreciat pe fondul acestei lichidităţi scăzute, datorită unor creşteri semnificative înregistrate de principalii emitenţi. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, a crescut cu +1,43, în timp ce BET-C s-a majorat cu +1,65% iar BET-FI a înregistrat cea mai puternică modificare, de +1,75%. Aceste creşteri s-au realizat pe fondul unui apetit prudent de cumpărare, care s-a făcut simţit ieri în piaţă, cu precădere în prima parte a şedinţei.

Cel mai lichid emitent a fost BRD-GSG care a totalizat un rulaj de 1,8 milioane RON. Cotaţia acţiunilor BRD s-a situat pe creştere încă de la deschidere, iar în a doua parte a zilei a înregistrat un puseu de creştere, închizînd cu 2,9% mai sus decît în şedinţa precedentă. În acelaşi sector, "Banca Comercială Carpatica" a înregistrat o apreciere puternică a cotaţiei, de 4,2%, însă pe o lichiditate scăzută.

În cazul acţiunilor "Banca Transilvania", cotaţia a rămas neschimbată faţă de şedinţa de vineri. Cu toate că titlurile au pierdut săptămîna trecută 0,0400 RON, analiştii consideră această pierdere redusă comparativ cu evoluţia celorlalţi emitenţi. La închiderea şedinţei, preţul de referinţă pentru o acţiune TLV a fost de 1,46 RON.

Acţiunile "SNP Petrom" şi-au continuat creşterea şi în şedinţa de ieri, recuperînd din pierderile înregistrate la începutul săptămînii trecute. Preţul de referinţă la finele zilei era de 0,54 RON/titlu, în creştere cu 2,9% faţă de cel anterior.

În sectorul SIF-urilor, cea mai puternică apreciere au înregistrat-o acţiunile SIF2 "Moldova", care au cîştigat 2,2%. Şedinţa s-a închis la maximul zilei, de 2,25 RON/titlu iar rulajul total a fost de 1,7 milioane RON. Cele mai lichide titluri din acest sector a fost SIF3 "Transilvania" care a acumulat ieri o creştere de 0,5% pe fondul unei valori totale tranzacţionate de 2,1 milioane RON. Andrei Anghel, broker în cadrul "Confident Invest", ne-a declarat că nu prevede "un viitor prea luminos pentru acţiunile SIF întrucît şansele ca preşedintele Băsescu să nu promulge < ordonanţa 1% > sînt minime".

"Vrancart" Adjud

O evoluţie bună în sedinţa de ieri au avut-o titlurile VNC, care au fost tranzacţionate în număr mai mare decît de obicei. Analiştii "Prime Transaction" au declarat că "în a doua parte a zilei, ordinele de cumpărare au intrat în piaţă şi au dus cursul pînă la un maxim de 0,1250 RON/acţiune". Preţul de referinţă la finalul şedinţei a fost ceva mai redus, de 0,1230 RON/titlu, în creştere cu 6% faţă de finele săptămînii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb