BVB Piaţa s-a mai temperat

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 ianuarie 2006

După creşterea spectaculoa-să de la începutul săptămînii, ieri piaţa s-a mai temperat, valoarea totală a tranzacţiilor ajungînd la 46,35 milioane RON. Preţul acţiunilor listate a crescut în medie cu 0,07%, indicele BET-C atingînd un nou maxim. De la începutul anului, în numai cîteva zile, indicele BET-C a înregistrat o creştere de 9,15%, randamentul fiind peste cel oferit de depozitele bancare într-un an întreg. Sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost însă în scădere, indicele reprezentativ al acestei categorii, BET-FI, pierzînd 0,23 puncte porcentuale. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni listate, a rămas aproape la acelaşi nivel comparativ cu sesiunea precedentă (variaţie 0%).

Sectorul SIF-urilor a fost cel mai lichid din piaţă ieri, cu tranzacţii de peste 28 milioane RON. Cele mai lichide titluri au fost ale SIF 3 "Transilvania" Braşov, care au înregistrat cea mai mare lichiditate şi din întreaga piaţă. Rulajul total s-a ridicat la peste 11,63 milioane RON, prin tranzacţiile cu circa 4,85 milioa-ne de acţiuni SIF 3. Lichidităţi ridicate sau fost înregistrate şi de titlurile SIF 2 "Moldova" Bacău, cu tranzacţii de peste 5,26 milioane RON şi SIF 5 "Oltenia" Craiova, cu o valoare totală de tranzacţionare de peste 5,15 milioane RON. Cea mai accentuată creştere din sectorul SIF-urilor a fost înregistrată de acţiunile SIF 2 (1,2%), în timp ce deprecierea cea mai importantă au suferit-o titlurile SIF 4 "Muntenia" Bucureşti (2,1%).

Lichiditatea în sectorul petrolier a fost ridicată pe fondul tranzacţiilor realizate cu acţiunile SNP "Petrom", în condiţiile în care titlurile RRC "Rompetrol Rafinare" Constanţa, unele dintre cele mai lichide din piaţă, au fost suspendate de la tranzacţionare în vederea desfăşurării AGA. Rulajul cu titlurile SNP a ajuns la 4,89 milioane RON, iar cotaţia a cîştigat 0,9 puncte procentuale.

Cu excepţia cotaţiei BCC "Banca Carpatica", care s-a apreciat cu 2,6%, însă pe fondul unei lichidităţi scăzute, sectorul bancar a fost în scădere. Atît cotaţia TLV "Banca Transilvania", cît şi BRD "BRD Groupe Societe Generale" au pierdut 0,7 puncte procentuale, iar lichiditatea a fost moderată (TLV - 4,25 milioane RON, iar BRD - 1,55 milioane RON).

Sectorul farmaceutic a înregis-trat o lichiditate destul de ridicată ieri, în condiţiile unui rulaj de 1,2 milioane RON cu titlurile ATB "Antibiotice" Iaşi şi 1,27 milioane RON cu acţiunile BIO "Biofarm" Bucureşti. În timp ce cotaţia ATB a crescut semnificativ, cu 2,5%, titlurile BIO au pierdut 0,9 puncte procentuale.

SIF 3 "Transilvania" Braşov

Titlurile SIF 3 au fost cele mai lichide din piaţă, rulajul total ridicîndu-se la aproape 1,7 milioa-ne RON. Cotaţia a înregistrat o variaţie pozitivă redusă, de 0,4 puncte procetuale. Şedinţa s-a deschis la 2,42 RON/acţiune, după care preţul a crescut pînă la maximul zilei, de 2,45 RON/acţiune. Cotaţia a scăzut apoi, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare fiind atins minimul de 2,38 RON/acţiune, pentru ca apoi să crească puţin, astfel că la închidere preţul se cifra la 2,4 RON/acţiune. Volumul tranzacţionat s-a ridicat la 4,85 milioane titluri.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb